Dogovor stranaka Kukuriku koalicije

Ništa od rasprave na Odboru: Radman »preživio« do jeseni

Dražen Ciglenečki

S današnje sjednice Odbora za medije bit će skinuta inicijativa NO kako bi se Radmanu pružila mogućnost za očitovanje o zahtjevu za njegovu smjenu



ZAGREB » Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman preživio je barem do jeseni. Sabor se do 15. srpnja, kad nastupa ljetna stanka u radu parlamenta, neće baviti zaključkom nadzornog odbora HRT-a kojim se pokreće postupak Radmanovog razriješenja.


Naime, dogovorom stranaka Kukuriku koalicije, neslužbeno doznajemo, s dnevnog reda današnje sjednice Odbora za medije bit će skinuta inicijativa nadzornog odbora, kako bi se Radmanu pružila mogućnost za očitovanje o tom zahtjevu za njegovu smjenu. On je, dakle, dobio nekoliko mjeseci vremena kako bi započeo proces restrukturiranja HRT-a i o tome što će u međuvremenu učiniti ovisit će odluka parlamentarne većine o Radmanovom ostanku na dužnosti glavnog ravnatelja.


Ogranak Hrvatskog novinarskog društva na HTV-u i Sindikat novinara HTV-a i HR-a oglasili su se jučer priopćenjem u kojem upozoravaju na zakonski nedopustiv i na Prisavlju nezabilježen način prikupljanja potpore glavnom ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu.




– Brojne kolege nas upozoravaju na način provedbe prikupljanja potpisa. Naime, pojedini rukovoditelji, osobno ili putem tajnica, od zaposlenika traže da potpišu peticiju, što ocjenjujemo opasnim i ucjenjivačkim pritiskom na djelatnike HRT-a.


Uz to – dakako, samo naizgled – ostaje potpuno nepoznato tko je autor peticije i tko je naredio da se ona objavi na internoj web stranici HRT-a. Time je, prvi put u povijesti HRT-a, na njegovoj internetskoj stranici, objavljen anoniman sadržaj, čime nisu samo prekršeni brojni pravilnici, već su i resursi javne ustanove »anonimno« zlorabljeni zbog privatnih interesa pojedinaca i skupina – upozorava se u priopćenju što ga potpisuju Elizabeta Gojan i Sanja Šegedin Miriovsky.


Pitaju se i što s onima koji, iz bilo kojeg razloga, ne žele potpisati peticiju? Ili možda žele, ali zbog svojih radnih obaveza to ne stižu učiniti? Ili to ne mogu učiniti, jer su, primjerice, na godišnjem odmoru ili na bolovanju?


– Ne odričući pravo nikome da podrži glavnog ravnatelja i njegov program preustroja HRT-a, ovakav način prikupljanja potpore smatramo potpuno neprihvatljivim. S obzirom na nedavnu, obzirom na funkciju koju obnaša, također nedopustivu javnu prozivku dijela medija i javnosti, od strane glavnog ravnatelja HRT-Gorana Radmana, u kojem su se mogli čuti tek njegovi dojmovi, a ne argumenti, može se zaključiti samo jedno. Znači li to da bi oni koji ne potpišu peticiju, mogli biti proglašeni neprijateljima HRT-a, neprijateljima »konvergencije HRT-a u vjerodostojan javni servis« znači li to da bi oni mogli biti prvi na popisu viška zaposlenika u sklopu najavljenog restrukturiranja HRT-a? Zbog svega navedenog upozoravamo javnost i sva mjerodavna tijela da je ovakvo potpisivanje peticije zakonski nedopustivo i šikanirajuće te nedvojbeno zalazi u područje nedopuštenog mobbinga zaposlenika – poručuje se priopćenjem.


Inače, u javnost su procurili i neki od naglasaka Radmanova plana restrukturiranja HRT-a, onog kojeg se do zadnjeg trena dorađivalo zbog brojnih primjedbi NO HRT-a i onog kojeg se moralo pripustiti Vladi na razmatranje s obzirom da su istjecali svi rokovi za predaju plana. Radman, navodno, u dvije godine, tijekom 2014. i 2015. misli otpustiti oko 650 zaposlenika, ali nije jasno po kojim kriterijima. Po mnogočemu sličan programa je prošla Vlada prošloj HRT-ovoj Upravi uredno odbila.