Ministar pozvao vođu prosvjednika da napusti kuću

Ništa od predstave u Zaprešiću: Glogoškog neće deložirati policija, već kazna i režije

Jasmin Klarić

Izjavio da kuću ne namjerava napustiti – Đuro Glogoški / Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

Izjavio da kuću ne namjerava napustiti – Đuro Glogoški / Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

Od danas se Glogoški protupravno nalazi u državnom vlasništvu, za što će  trebati platiti odštetu, kao i režijske troškove napravljene za vrijeme boravka. Što vrijeme bude više prolazilo, račun će biti sve veći



ZAGREB  Postuskrsne deložacije u Zaprešiću po svemu sudeći ipak neće biti, bez obzira na odsječno odbijanje jednog od vođa prosvjeda u Savskoj 66, Đure Glogoškog, da postupi po odluci Ministarsva branitelja i napusti kuću koju više nema pravo koristiti.


Naime, pred uskrsne blagdane je Ministarstvo branitelja raskinulo Sporazum o suradnji u programu liječenja 100 % hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) iz Domovinskog rata I. skupine, po kojem se ta kuća mogla koristiti za smještaj 100% HRVI za trajanja liječenja i pregleda u Zagrebu.


Sporazum je bio potpisan s udrugom koju vodi Đuro Glogoški, no kako se doznalo da se kuća od početka prosvjeda u Savskoj ne korisiti za namjenu za koju je trebala, već za smještaj Glogoškog, ministar Predrag Matić je sporazum raskinuo i zamolio Glogoškog da do danas napusti kuću.


Bez »spektakla«




 U nekoliko navrata posljednjih dana Glogoški je izjavio kako kuću ne namjerava napustiti, a za N1 je jučer pridodao: »Ne mogu ozbiljno shvatiti ministra Matića jer pati od PTSP-a – nekad više, nekad manje«.


Da do »spektakla« s interventnom policijom i specijalcima koji nose ilegalno useljene Glogoškog i drugove ipak neće doći, postalo je jasno kad je jučer na twitteru pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević objavio:


»Glogoški nije nasilno deložiran iz šatora, pa neće biti ni iz kuće. Koliko god se neki nadali predstavi, neće je biti«. Iz ministarstva, gdje je jučer očito bilo dogovoreno da se o ovom slučaju više ne istupa u medijima, nije bilo moguće dobiti službeno pojašnjenje o tome kako planiraju zaštiti državnu imovinu i kuću u Zaprešiću privesti svrsi za koju je namijenja – da u njoj borave 100-postotni ratni vojni invaliditi na liječenju u Zagrebu.


Čisti prekršaj


No, očito je da se na Glogoškog neće primjeniti fizička, već – ekonomska sila. Naime, od danas se Glogoški protupravno nalazi u državnom vlasništvu, za što će, kad-tad, trebati platiti odštetu, kao i režijske troškove napravljene za vrijeme boravka.


Što vrijeme bude više prolazilo, račun koji će nositi ime Đure Glogoškog bit će sve veći, a teško da će u cijeloj priči biti od pomoći i eventualan dolazak HDZ-a na vlast, jer se radi o pravno potpuno čistom prekršaju koji neće moći ignorirati niti jedan sud u zemlji.


Dakle, Glogoškog će se, prije svega (jer bi slučaj, prije ili kasnije mogao prijeći u domenu klasičnog kaznenog djela, što onda povlači za sobom djelovanje represivnog aparata) nastojati istjerati iz kuće prijetnjom financijskom kaznom, a ne – pendrekom.