Kraj manipulacijama bračnom imovinom

Ništa bez dogovora: Bez znanja supružnika više nije moguće prodati stan

Bojana Mrvoš Pavić

To istina, donekle povećava administrativne troškove te traži da oba partnera odlaze u banku i kod javnog bilježnika, no onemogućava nastajanje puno većeg problema i dugotrajnih sudskih sporova



ZAGREB » Zahvaljujući novom Obiteljskom zakonu, koji je u primjeni od 1. rujna, svedena je na minimum mogućnost da jedan od bračnih ili izvanbračnih partnera bez znanja drugog partnera proda, stavi pod hipoteku, na period duži od godine dana iznajmi, ili da u zakup kuću ili stan – nekretninu koja predstavlja bračnu stečevinu, odnosno obiteljski dom. Što god da se s nekretninom radilo, odnosno na koji god način da ju se stavlja u promet, kaže novi zakon, obavezna je pisana, i kod javnog bilježnika ovjerena suglasnost bračnog/izvanbračnog partnera. Ona može biti samostalni dokument, ili pak sastavni dio predugovora/ugovora o kupoprodaji, najmu i slično. To istina, donekle povećava administrativne troškove te traži da oba partnera odlaze u banku i kod javnog bilježnika, no onemogućava nastajanje puno većeg problema – da jedan od supružnika, bilo da su u braku ili izvanbračnoj zajednici, na svoju ruku proda, iznajmi ili hipotekom optereti imovinu koja je zajednički stečena tijekom bračne ili izvanbračne zajednice. Ako je jedan od supružnika najmoprimac stana u kojem supružnici stanuju zajedno s djecom, pak, bez suglasnosti drugog supružnika ne može otkazati ugovor o najmu.


 


Kako napominje Diana Perger, licencirana posrednica u prometu nekretninama, i njena je struka – posrednici u prometu nekretninama, s početkom primjene novog zakona u svoje ugovore počela unositi suglasnost bračnog ili izvanbračnog druga koji tako dozvoljava posredovanje u prodaji određene nekretnine – bračne stečevine. »Ako netko zakon želi izigrati i nekretninu dati u promet na svoju ruku, bez znanja partnera, može tvrditi da nije u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici, mi bračni status ne možemo provjeravati. No onda klijent izjavljuje da nije u bračnoj niti izvanbračnoj zajednici, to potpisuje što znači da u slučaju laganja može kazneno odgovarati«, napominje Perger.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…