Iskazali nezadovoljstvo

Nezavisni sindikat znanosti zatražio smjenu privremene uprave na Hrvatskim studijima

Ljerka Bratonja Martinović

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Privremenim tijelima jednogodišnji mandat je, naime, istekao još 17. siječnja. Ako Boras to ne učini, sindikat će isto zatražiti od Sveučilišnog savjeta koji nadzire zakonitost rada sastavnica, a u slučaju da i to ne urodi plodom, moguć je i štrajk



ZAGREB Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja zatražio je od zagrebačkog rektora Damira Borasa da hitno sazove izvanrednu sjednicu Senata Sveučilišta na kojoj će se razriješiti dužnosti privremenu upravu Hrvatskih studija i omogućiti zakonito upravljanje tom ustanovom.


Privremenim tijelima jednogodišnji mandat je, naime, istekao još 17. siječnja. Ako Boras to ne učini, sindikat će isto zatražiti od Sveučilišnog savjeta koji nadzire zakonitost rada sastavnica, a u slučaju da i to ne urodi plodom, moguć je i štrajk.


Objavljeno je to na konferenciji za novinare Nezavisnog sindikata, gdje je aktualna uprava HS-a još jednom prozvana zbog plagiranja, nezakonitog rada, natransparentnog zapošljavanja…




Osim činjenice da je lani na HS-u otvoreno čak 35 novih radnih mjesta, što u novijoj povijesti nisu doživjeli ni puno veći fakulteti, aktualna je uprava sada, tri tjedna uoči početka ljetnog semestra, donijela izmjene nastavnog plana koje prema Pravilniku o postupku vrednovanja studijskih programa moraju donijeti najmanje šest mjeseci prije početka akademske godine.


– Svako demokratsko društvo osjetljivo je na proceduru, ona je vrhunski pokazatelj transparentnosti. Uprava HS-a postupa netransparentno, nezakonito, a umjesto da riješi probleme stvorila je potpuni kaos – upozorava predsjednik sindikata, Igor Radeka. Hrvatski su studiji, dodaje, dosad imali problema s akreditacijom, a sada su dovedena u pitanje temeljna prava studenata i zaposlenih, bačena je sjena na akademsku zajednicu, provodi se samovolja, komunicira se preko odvjetničkih društava…


Hrvatski studiji nalaze se na prekretnici, jer Agencija za znanost i visoko obrazovanje treba odlučiti hoće li ova ustanova dobiti dopusnicu za rad ili ne. Sindikalna analiza predloženih izmjena studijskih programa na temelju čega se traži dopusnica govori da nisu ispunjene ni osnovne reakreditacijske preporuke: na studiju filozofije, na primjer, ukinuti su predmeti koji su bili jedinstveni i prepoznatljivi, povećan je paralelizam s filozofskim fakultetima, nema traga internacionalizaciji, a kolegiji na engleskom jeziku izbačeni su iz programa.


– Zbog navodnog tripliciranja studijskog programa filozofije, lani je Senatu predložena nulta upisna kvota za ovaj studij, a danas, godinu dana kasnije, program filozofije HS-a puno je sličniji drugima nego je bio onda. Uz USKOKto, Odsjek za filozofiju ima više zaposlenih nego ikad, i to prije evaluacije novog programa – upozorio je Tomislav Janović, sindikalni povjerenik na HS-u, na čudnu logiku u transformaciji HS-a.


Među ukinutim predmetima, navodi se u analizi, nalaze se neki po kojima je filozofija na HS-u bila prepoznatljiva, na primjer Strategije neformalnog zaključivanja – kritičko mišljenje ili Filozofija uma i kognitivna znanost, dok su uvedeni predmeti poput Filozofski temelji govora o Bogu ili Hrvatska filozofska baština, iako istovjetni kolegiji već postoje na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove. Uvedeno je i više predmeta koji se dupliraju s onima Filozofskog fakulteta u Zagrebu.



Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pozvala je jučer rektora da preuzme odgovornost i osigura pravnu sigurnost i pravnu zaštitu studentima i profesorima Hrvatskih studija.


– Očekujem da rektor, koji je direktno nadležan Hrvatskim studijima, s obzirom na to da oni nemaju pravnu osobnost, preuzme odgovornost i postupa ne samo u skladu sa statutom i zakonom, nego i na način da studenti koji studiraju na Hrvatskim studijima i profesori koji tamo rade mogu raditi u normalnim uvjetima. To prva i osnovna zadaća rektora – poručila je Divjak.



– Studenti HS-a danas se pitaju po kojem će programu završiti studij, a zaposleni se osjećaju nemoćno i isključeno jer smo jedina sastavnica Sveučilišta koja nema tijela kroz koja bi zaposleni izrazili svoj interes – upozorava Janović.


Za Vesnicu Garašić, sindikalnu predstavnicu u Senatu, nakon skandala s plagiranjem strateškog dokumenta jedini častan potez bio  bi ostavka pročelnika Marija Grčevića.


– Grčević ne shvaća da čovjek na čelu sastavnice sebi ne može doputiti takve greške. Narušio je ugled Sveučilišta, a nije snosio nikakvu odgovornost – upozorava Garašić, i poziva dekane da pri izboru novog rektora budu svjesni svoje odgovornosti “jer se još ni jedna uprava Sveučilišta nije kompromitirala kao ova”.


Radeka pak upozorava da je uprava HS-a “rektorova poluga” te uoči izbora za novog rektora poziva na izbor odgovorne osobe koja će, za razliku od aktualnog rektora, raditi transparentno i u interesu sveučilišne zajednice.