Neviđeno u 25 godina parlamentarizma

Nezapamćena bizarnost u Saboru: Svađali se oko “Lex Vlahušića”, a on se na Vlahušića i ne odnosi

Dražen Ciglenečki

Arhiva NL

Arhiva NL

I HDZ, i Most, i SDP, i Živi zid, i HNS – svi su govorili o zakonu kao da on brani kandidiranje dubrovačkom gradonačelniku. No, Mostov prijedlog uopće ne zahvaća Vlahušića koji je u veljači 2015. odlukom Vrhovnog suda pravomoćno kažnjen uvjetnom kaznom od šest mjeseci zatvora



U Saboru se jučer događalo nešto vjerojatno nezabilježeno u četvrt stoljeća parlamentarne demokracije u Hrvatskoj. Predlagatelji izmjena zakona i oni koji su se protivili njihovom usvajanju žustro su raspravljali, a da ni jedni ni drugi nisu znali što piše u tom dokumentu?!


Naime, i Most koji je predložio promjene Zakona o lokalnim izborima, i HDZ koji ih je podržao, i oporba koja ih je kritizirala, tvrdili su da su one isključivo motivirane željom da se zabrani novu kandidaturu dubrovačkom gradonačelniku Andri Vlahušiću iz HNS-a.


Meta HNS i Vlahušić


Međutim, Mostov prijedlog uopće ne zahvaća Vlahušića koji je, zbog zlouporabe položaja, u veljači prošle godine odlukom Vrhovnog suda pravomoćno kažnjen uvjetnom kaznom od šest mjeseci zatvora. Most, pak, u prvom čitanju predlaže da se za župane, gradonačelnike i načelnike općina ne smiju kandidirati osobe osuđene na »bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci ili uvjetnu kaznu od najmanje godinu dana«. Dakle, Vlahušić će se, osim ako zakonska inicijativa Mosta ne doživi u drugom čitanju ozbiljne izmjene, u proljeće iduće godine moći nesmetano natjecati za novi gradonačelnički mandat.




Arhiva NL


Arhiva NL



Nije lako odgonetnuti kako je došlo do ove farsične situacije. Činjenica je da je tijekom pregovora HDZ-a i Mosta o sastavljanju Vlade mostovac Miroslav Šimić prvi javno rekao da je usuglašeno uvođenje zakonskih ograničenja i da se temeljem njih »gospodin Vlahušić neće moći kandidirati na idućim izborima«. Ono što je Most kasnije uputio u saborsku proceduru ničim se ne odnosi na Vlahušića, ali svi su se u Saboru nastavili ponašati kao da to nije slučaj.


Nikola Grmoja (Most) već je u četvrtak, dok se raspravljalo o izmjenama Zakona o izboru zastupnika u Sabor, priznao da im je, kad je riječ o lokalnim izborima, meta baš Vlahušić.


– Nemam problema reći da je problem da jedna stranka za gradonačelnika hrvatskoga grada koji je najpoznatiji u svjetskoj javnosti kandidira čovjeka koji je pravomoćno osuđen. Mi idemo s tim zakonom upravo zbog toga. Da ta stranka to nije napravila, ne bi za tim uopće bilo potrebe – objasnio je Grmoja da su HNS i Vlahušić razlog spomenutih izmjena Zakona.


Grmojin stranački kolega Maro Kristić koji je na prošlim izborima u Dubrovniku bio Vlahušićev protukandidat, rekao je da mu je tada čestitao.


– Ako sada ovaj Zakon kači i Vlahušića, nisam mu ja kriv. On je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja, a ne ja – ustvrdio je Kristić.


Staljinistički način


I HDZ-ov zastupnik Mato Franković je Dubrovčanin i stoga izravno zainteresiran.


– Žalosno je da uopće moramo raspravljati o zakonu ovakve vrste, a još žalosnije da čujemo da se taj zakon već danas naziva »Lex Vlahušić«. Nije to »Lex Vlahušić«, međutim nažalost mi u Hrvatskoj imamo samo jednog pravomoćno osuđenoga gradonačelnika zbog teškog kaznenog djela, a to je gospodin Andro Vlahušić – upozorio je Franković.


S druge strane, oporba je ustrajno branila Vlahušićevo pravo da se kandidira.


– Bez obzira na to što oni nemaju iskustva u Saboru, moraju znati da se zakoni ne donose zbog jedne osobe. Oni žele eutanazirati Andru Vlahušića na neustavan način, ali u tome neće uspjeti. Morat će ga legalno, pošteno, demokratski pobijediti ili priznati poraz u Dubrovniku, što ja očekujem, izjavio je novinarima predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.


Na tom su tragu u sabornici govorili zastupnici SDP-a i Živog zida.


– Nemojte Vlahušiću onemogućavati kandidiranje, ako možete pobijedite ga na izborima – rekao je Gordan Maras (SDP).


– Taj se zakon samo zbog Vlahušića donosi na staljinistički način. Vlahušić po automatizmu gubi pravo da se kandidira, ali ako ga želite pobijediti, učinite to na izborima – poručio je HDZ-ovcima i mostovcima i Ivan Pernar (Živi zid).


Što se zbivalo sa zastupnicima u vezi s ovim zakonom, zaista je teško objasniti.


Predsjednik Mosta i predsjednik Sabora Božo Petrov i sam je komentirao »Lex Vlahušić«.


– Smiješno je govoriti da se zakon piše zbog jedne osobe, svaki zakon zahvaća neku osobu ili skupinu. Nema govora da se radi o gospodinu Vlahušiću, želimo samo da osobe koje se žele baviti javnim djelovanjem zaista budu na potrebnoj razini, da ispunjavaju norme koje vrijede i za druge ljude koji se žele zaposliti i donijeti, primjerice, potvrdu o nekažnjavanju – kazao je Petrov.