Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 3
Sutra: 19° 19° 3
22. travnja 2019.
Nakon "brace" se oglasila i "seka"

Nevenka Bečić: Gay Pride nije dobrodošao u Splitu, tako misli većina građana

Foto Vojko BAŠIĆ/Cropix
Foto Vojko BAŠIĆ/Cropix
Autor:
Objavljeno: 31. svibanj 2012. u 13:53 2012-05-31T13:53:00+02:00

»Međutim, ukoliko netko želi organizirati se nitko ga u gradu Splitu nije spriječio. Određene su Prokurative kao mjesto gdje se ta skupina može kretati i time je sve rečeno“, ustvrdila je

ZAGREB – Nevenka Bečić, saborska zastupnica HGS-a i predsjednica splitskog Gradskog vijeća, izjavila je danas kako Gay Pride nije dobrodošao u Split jer je takvo mišljenje većine Splićana.

»U gradu Splitu svakako nisu dobrodošli. To je mišljenje većine građana s kojim se i ja slažem“, izjavila je Bečić novinarima u Hrvatskom saboru.

Dodala je i kako većina građana Splita svoj stav o paradi LGTB osoba izrazili na prošlogodišnjem takvom skupu.

HDZ podržava preseljenje na Prokurative

Vodstvo splitskoga HDZ-a i vijećnici te stranke i Gradskome vijeću na današnjoj su konferenciji za novinare zatražili da se sazove posebna sjednica Gradskog vijeća o teškome financijskom stanju u Hajduku, a poduprli su i odluku gradskih vlasti da se Split Pride 9. svibnja održi na Prokurativama, a ne na Rivi. Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić je istaknuo kako HDZ kao demokršćanska stranka smatra da seksualnost »treba biti osobna stvar i prostor intime svakog pojedinca«.»Mi kao kršćani i katolici nismo ni za kakve progone, ne želimo nikoga izopćiti iz društva, ali evidentno je da se radi o nametanju vrijednosnih sudova suprotnih onima koji su dominantni u hrvatskome društvu«, dodao je. Po njegovim riječima, treba poduprijeti odluku gradskih vlasti da se Split Pride održi na Prokurativama, a ne na Rivi jer je određivanje mjesta u ovlasti grada. »Riva je dnevni boravak građana Splita i treba biti dostupna svima«, rekao je Škorić, ističući kako taj prostor ne može netko cijeli dan zauzeti i onemogućavati građane da se njime koriste.Ramljak je zamjerio ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću, nazivajući ga »prvim pendrekom Hrvatske«, što se miješa »u ingerencije lokalne vlasti« i podupire održavanje gay-parade na Rivi.

»Međutim, ukoliko netko želi organizirati se nitko ga u gradu Splitu nije spriječio. Određene su Prokurative kao mjesto gdje se ta skupina može kretati i time je sve rečeno“, ustvrdila je.

Splitske gradske vlasti nedavno su odlučile da će se završni skup Gay Pridea održati na Prokurativama, a ne na splitskoj rivi, kao što je bilo prvobitno dogovoreno.Organizatori te povorke zbog toga su najavili tužbu protiv splitske gradske uprave.

Vladajuća saborska većina danas je oštro osudila te homofobnima i prostačkima nazvala izjave HDSSB-ovog zastupnika Zorana Vinkovića koji se zauzeo za zabranu povorke LGTB osoba kakva će se uskoro održati u Splitu, koju je nazvao »promocijom bolesti i nastranosti«.N

akon stanke koju je zatražio u ime HNS-a, Igor Kolman osudio je Vinkovićeve poruke tijekom rasprave o izvješću pravobraniteljice za djecu, kada je izjavio i da je Hrvatska katolička, normalna zemlja, »a ne zemlja pedera i istospolnih zajednica«.

»Čuli smo homofobiju, prostakluk, prostačke, pogrdne izraze o ljudima, nešto što nije dostojno ni najgore birtije, a kamoli institucije kakva je Hrvatski sabor«, poručio je Kolman, zatraživši od svih zastupnika da najoštrije osude Vinkovićev istup.Naglasio je da je takav istup u suprotnosti s hrvatskim Ustavom i zakonima, svim međunarodnim konvencijama i deklaracijama koje je Hrvatska potpisala »i barem se pravi da ih se drži«.

Skandaloznom je nazvao Vinkovićevu izjavu da, kao gradonačelnik Đakova, nikada u svom gradu ne bi dopustio takvu povorku, upitavši ga hoće li zabranjivati okupljanja i drugih koji traže svoja prava samo zato jer mu se ne sviđa što imaju reći.

»Ovo je pitanje naše temeljne humanosti, naše sposobnosti, čak i ako se ne slažemo i ako nam se ne sviđa, da smo u stanju svojim sugrađankama i sugrađanima omogućiti da imaju prava i da svoj život organiziraju onako kako žele u skladu sa svim pravilima humanosti i zdravog razuma. Ovo nije pitanje našeg osobnog mišljenja, nego humanosti i naše sposobnosti da budemo ljudi«, poručio je Kolman.

Vinković je, pak, poručio kako njegov istup nije prostački, homofoban niti osuda drukčijeg političkog razmišljanja, a za govor mržnje i nasilja prozvao je Kolmana, koji, rekao je, osuđuje sve one koji drugačije razmišljaju. Ponovio je da kao gradonačelnik Đakova nikada ne bi dopustio povorku osoba homoseksualne orijentacije koju policija mora štititi od »batinjanja i kamenovanja«.

»Što bi se dogodilo kada bi Bad Blue Boysi u Splitu organizirali jednu sličnu povorku prije održavanja velikih derbija, ili Torcida u Zagrebu. Mislim da bi svaki imalo razuman čovjek zabranio tu vrstu povorki jer bi došlo do nasilja«, rekao je Vinković.

»Jedna grupa ljudi svojom provokacijom ne može utjecati i provocirati drugu, u ovom slučaju daleko veću grupu i strukturu stanovništva«, poručio je.Reagirajući ispravcima netočnoga navoda, Vinkovićev istup oštro su osudili i SDP-ovci, a Šime Lučin je istaknuo da je upravo taj istup usred sabornice dokaz da je Hrvatskoj potrebno puno više parada ponosa kakva će se održati u Splitu.

»Ova rasprava u Hrvatskom saboru dokaz je da u Hrvatskoj ima dosta homofobije i da se protiv toga moramo boriti«, poručio je Lučin.Njegov stranački kolega Marin Jurjević odbacio je Vinkovićeve ocjene da homoseksualne osobe povorkom provociraju većinu.

»Ne, provokatori su oni koji će ih eventualno pokušati onemogućiti da na miran i civiliziran način iznesu svoje stavove«, rekao je.Protiv zabrane okupljanja bilo koga tko na miran način želi iznijeti svoje stavove izjasnili su se i Hrvatski laburisti, u ime kojih je Branko Vukšić napomenuo da se prije dva stoljeća provokacijom smatrala borba žena za pravo glasa.

»Zalažemo se za potpunu slobodu izražavanja misli, pa i onih koji su protiv gay parade, ali smo protiv izražavanja misli koje pobuđuju ili hrabre ljude za mržnju i nasilje«, poručio je.Nedžada Hodžića (Klub nacionalnih manjina) zasmetala je, pak, Vinkovićeva izjava da je Hrvatska katolička zemlja, ističući da tu ima puno vjeroispovjesti, a da se hrvatski predsjednik izjašnjava kao agnostik.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš