KBC Zagreb mora isplatiti 110 tisuća kuna

Nestručna histerektomija: Pacijentici odšteta jer je zbog greške doktora ostala bez oba jajnika

Ljerka Bratonja Martinović

Pogreška se dogodila prije 16 godina u Petrovoj bolnici, a pacijentica je u strahu za život otišla potražiti pomoć liječnika u SAD, gdje su joj uklonjena oba jajnika



ZAGREB » Odštetu od 110.000 kuna s pripadajućom kamatom dobit će od KBC-a Zagreb Zagrepčanka L. K. B. za patnje i boli pretrpljene zbog pogreške u liječenju prilikom operacije histerektomije, obavljene prije punih 16 godina u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj. Presudio je tako zagrebački Općinski sud, nakon što su vještačenjem nedvojbeno utvrđeni propusti u operativnom zahvatu kojima je pacijentici nanesena trajna šteta. 


 Propust bolnice


Riječ je o slučaju iz 1998. godine, kada je 30-godišnjoj rodilji u Petrovoj pred kraj trudnoće propisan heparin, lijek protiv zgrušnjavanja krvi, da bi nakon poroda carskim rezom u travnju 1998. godine dobila teško krvarenje, zatajenje bubrega i srca, i pala u komu. Zbog jakog krvarenja histerektomija je kod nesretne žene obavljena odmah nakon poroda, a kako se krvarenje nastavilo, za tri dana zahvat je ponovljen. Pri tom je utvrđeno da krvne žile kod prve operacije nisu bile dobro podvezane.


Zbog posljedica loše obavljene operacije žena je i dalje pune dvije godine trpjela konstatne bolove, a u strahu za vlastiti život otišla je potražiti pomoć liječnika u SAD. Tamo su joj u dobi od 33 godine odstranili oba jajnika, a patohistološki nalaz pokazao je povezanost s operacijama koje je prošla u Zagrebu. U KBC-u Zagreb tvrdili su kako propusta nije bilo, te da su liječnici postupili prema pravilima struke. 


  Mišljenje medicinskih vještaka bilo je, međutim, drukčije: u nedostatku dokumentacije o zahvatu, koju od KBC-a nisu dobili, procijenili su da se moglo raditi jedino o grešci kirurga koji nije dobro podvezao krvne žile, ili o lošem kirurškom materijalu zbog kojeg su šavovi popustili, a obje opcije ukazuju da se radilo o propustu bolnice.  

Smanjen zahtjev




Sud je saslušao i dvojicu liječnika iz Petrove, dr. Velimira Šimunića koji je vodio trudnoću pacijentice te Nikolu Ljubojevića, koji je proveo treću operaciju i zašio otvorenu krvnu žilu, no njihovo svjedočenje po ocjeni suda nije moglo nadomjestiti valjanu dokumentaciju o ovom slučaju, koju KBC Zagreb nikad nije dostavio sudu.


   Utvrdivši nepobitnu uzročno-posljedičnu vezu između nestručno izvedene operacije histerektomije i posljedica zbog kojih je pacijentica ostala bez jajnika, sud je odredio da joj se na račun fizičke boli koju je trpjela godinama isplati odšteta od 50.000 kuna, za smanjenje opće životne i radne sposobnosti još 38.000 kuna, za pretrpljeni strah zbog neizvjesnosti za vlastiti život i zdravlje iznos od 20.000 kuna, te još 2.880 kuna za tuđu pomoć i njegu u vrijeme oporavka. 

  U privatnoj parnici protiv bolnice podignutoj 2002. godine, pacijentica je u početku tražila odštetu od 300.000 kuna, a odštetni je zahtjev kako se postupak otegao u međuvremenu smanjen na 180.000 kuna. Od bolnice će, u slučaju da presuda postane pravomoćna, na kraju dobiti tek trećinu traženog iznosa.