Bitka za hrvatskog kandidata

Neobično savezništvo: HDZ umjesto Vesne Pusić u UN gura bivšeg Mesićevog čovjeka

Boris Pavelić

 Iz Ureda predsjednice Republike moglo se neslužbeno čuti da ne znaju ništa o kandidaturi Amira Muharemija. »Ovo samo pokazuje da je stav HDZ-a ili barem dijela HDZ-a da ako Hrvatska ima za nešto šansu, ali to nije njihov čovjek, onda bolje da zemlja izgubi šansu«, rekla je pak Vesna Pusić



ZAGREB  HDZ ozbiljno razmišlja o tome da kao hrvatskog kandidata za glavnog tajnika UN-a podrži Amira Muharemija, aktualnog veleposlanika Hrvatske u Indiji. Naime, u srijedu uvečer u televizijsku emisiju »Bujica« telefonski se javio međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač i najavio da bi HDZ mogao podržati Muharemija »koji sigurno zaslužuje simpatije svakog hrvatskog čovjeka koji želi da Hrvatska ima u svijetu predstavnika koji Hrvatsku voli i koji će se boriti za što bolji image Hrvatske u svijetu«.


– Mi u HDZ-u sa simpatijama smo prihvatili tu inicijativu. Riječ je o osobi koja je bila spremna staviti na raspolaganje svoj život za Hrvatsku. O osobi koja je sudjelovala u obrani i oslobođenju Hrvatske. I koja usto ima potrebne diplomatske vještine, rekao je Kovač. Dodao je i da očekuje da »naši branitelji tu inicijativu pretoče u realnost koja bi bila predstavljena i Vladi i predsjednici«.


– A sve kao bi i Vlada i predsjednica stali iza ove kandidature i na taj način se stavili u akciju lobiranja za takvog kandidata, dragovoljca i iskusnog diplomata, rekao je Kovač. Inicijativa o Muharemiju potekla je navodno sa sastanka braniteljskih udruga, ali Kovač nije rekao kojih. Kako se može neslužbeno doznati, HVIDRA, najjača braniteljska udruga ujedno i vrlo bliska HDZ-u nema veze s ovom inicijativom.


»Ima logike«




Međutim, čini se i da Muharemi ima podršku i na nekim drugim stranama. Naime, njemu blizak izvor koji dobro poznaje diplomatske odnose smatra da »ima logike« u njegovoj kandidaturi


– Visoko je u diplomaciji, pukovnik HV-a, bio je predstojnik Ureda predsjednika, veleposlanik u Turskoj. Sad je u Indiji, izjašnjava se kao Hrvat, ali mu je mama Turkinja, otac Albanac, on je musliman, premda ne prakticira vjeru, što je važna stvar za muslimanske zemlje. Očekuje se da bi tu mogao dobiti važnu podršku. A to bi bilo važno i za Hrvatsku, da iz Hrvatske dođe musliman za glavnog tajnika. Ovo nije nikakva ad hoc ideja već ona postoji neko vrijeme, na njoj se nešto i radi. Ali još je rano govoriti o broju zemalja koje bi ga eventualno podržale, rekao je ovaj poznavatelj prilika u diplomaciji blizak Muharemiju. Dodaje da kada je riječ o Vesni Pusić da se »ona se još nije službeno kandidirala, nego je samo iskazala ambiciju«.


– I sad imamo dvije osobe koje bi htjele mjesto glavnog tajnika. O tome se Vlada i predsjednica trebaju usuglasiti daleko od javnosti. Puno je diplomatskih finesa u pitanju. Pitanje je, primjerice, bi li Pusić mogla dobiti podršku Rusa jer je ponekad davala izjave kojima je osuđivala Rusiju, dok Muharemi o tome nije dao nijednu izjavu, rekao je izvor blizak Muharemiju.


Pusić je jučer naglasila da »izbor za glavnog tajnika UN-a nije izbor za predsjednika mjesne zajednice«.


– Ne može HDZ imati svog kandidata, pa HČSP imati svog, pa ZBVR imati svog, rekla je Pusić. Dodala je da je »mala šansa da Hrvatska dobije glavnog tajnika UN-a ako se ja kandidiram, ali nije nemoguće«.


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista…