Predsjednik Foruma mladih SDP-a

Nenad Livun: Izbaciti Linića iz SDP-a bilo je pogrešno

Tihana Tomičić

Što je Slavko Linić napravio? Dao jedan intervju i nekoliko izjava, pa to se moglo rješavati i unutarstranački, statut poznaje niz mogućnosti za sankcije prije isključenja 



Kao i proteklih osam godina, Forum mladih SDP-a održao je i ove godine na Lošinju Ljetnu školu na kojoj je stranački podmladak razmatrao dileme o tome u kojem smjeru bi se stranka trebala razvijati, a imali su prilike nekoliko sati otvoreno razgovarati i sa šefom stranke Zoranom Milanovićem. 


  Nedavno izabranog predsjednika Foruma mladih Nenada Livuna, koji je izabran sa samo 9 glasova razlike u odnosu na protukandidata, a koji dolazi s mjesta savjetnika u Upravi za EU programe i projekte u Ministarstvu poduzetništva i obrta, pitali smo koje poruke je dobio od svojih kolega i članova na Lošinju? 


  – Puno smo razgovarali, imali niz radionica, tražili zajedički konsenzus o razvoju stranke. Protekle tri godine Forum mladih nije radio kako treba, bio je pasivan, lokalne organizacije FM-a su zamrle, zato smo sada razmišljali da organizaciju treba aktivirati na svim razinama ponovno, organizirati posjete po terenu, a i ponovno pokrenuti nacionalne kampanje, kakve smo nekad i radili. 


 Je li ta pasivnost Foruma mladih bila odraz činjenice da je SDP u vlasti, a mladi su uvijek »anti-protivni«, ili nečeg drugog, vodstva ili slično?  – Teško mi je to reći, nisam donedavno vodio FM. Ali činjenica je da je i sama izborna konvencija kasnila pune dvije godine, to dovoljno govori.   Tvrdi se da je konvenciju odgađao sam vrh stranke jer nije imao kandidata po svom ukusu.  – To ne znam. Možda se rok može i probiti malo, ali problem je bio u ukupnom radu Foruma mladih koji je bio loš. 

 Nema podjela


Stranka je i dalje na vlasti, koje nacionalne kampanje planirate pokretati i čime se baviti do izbora?  – Vjerujem da ćemo davati potporu Vladi u nekim važnim reformama, da ćemo biti vidljivi, a naravno puno ćemo raditi i na edukaciji članstva. Imamo 8.100 članova otprilike i svi moraju dobiti priliku dodatno se politički educirati.   Izabrani ste u srpnju tijesnom pobjedom pred Goranom Grobotekom koji je slovio kao Milanovićev kandidat. Neki kažu da se na vašoj konvenciji dogodila repriza podjela s famoznog Glavnog odbora u lipnju, odnosno da su se samo cementirale podjele s gotovo potpuno istim omjerom glasova, osim što je u FM pobijedila zagrebačka, Bernardićeva struja, to jest – vi?  – Izabran sam prije nepuna dva mjeseca omjerom glasova kakav je bio, a evo sada na Ljetnoj školi na Lošinju, iako se otprilike zna tko je kako bio glasao, uvjerio sam se da podjela nema. Svi radimo zajedno i ne vjerujem da će se neka veća podjela dogoditi u Forumu mladih. Ne bih ja to uspoređivao s Glavnim odborom. Rezultat jest bio tijesan, ali ne zbog preslikavanja odnosa s nacionalne razine, nego zato što smo i kolega Grobotek i ja dugo u FM i svi nas dobro poznaju. Ja sam ipak došao s mjesta predsjednika zagrebačkog FM-a pa je, rekao bih, presudila činjenica da sam bio puno na terenu, poznajem mnogo ljudi, već deset godina to radim, prema tome rekao bih očekivano. Nema ničije tajne podrške iz sjene. 


A kako vidite politiku HDZ-a?   – Uvijek će HDZ imati svojih 20-ak posto, bez obzira na to što su u Sanaderovo vrijeme pljačkali, a u Karamarkovo se vraćaju previše udesno. Imaju jaku stranačku bazu i tome mogu zahvaliti svoj postotak. No, mislim da Europa neće tolerirati toliko konzervativne stavove HDZ-a.


 Pa Bernardićev ste čovjek?  – Ja sam Bernardića prvoga upoznao kad sam došao u SDP, on je tada bio predsjednik FM u Zagrebu i normalno da smo cijelo vrijeme suradnici, da smo si dobri. To je sve. Rekao bih da to novinari olako zaključuju. A ako Bernardić i Milanović imaju neki problem, to je njihov problem.  

Daleko najbolji


Možete li dati jednu ocjenu rada Vlade?  – Pa, trojka. Mogli smo sigurno u reforme ići ranije, ali isto tako mislim da nikad nije kasno. Apsolutno još ima vremena za sve. Jasno nam je da nismo dovoljno potaknuli gospodarstvo, a čim ljudi budu osjetili olakšanje, da bolje žive, i rejting će nam porasti. I dalje smo daleko najbolja stranka u Hrvatskoj za vođenje države, bez obzira na to koliko je uspjeha ili neuspjeha bilo u ove tri godine. Daleko smo najbolji.   Smatrate li da u Vladi i SDP-u ima više liberalnih tehnokrata ili istinskih socijaldemokrata? To je ključna dilema oko sukoba u SDP-u, zar ne?   – Ne mogu reći da je SDP danas istinski, potpuno socijaldemokratska stranka, stranke se mijenjaju, a pogotovo kad su socijaldemokrati u vlasti jer se tada doista moraju povlačiti nepopularni potezi i mjere. To su često mjere koje ne mogu biti u cjelini socijaldemokratskog karaktera.   Ne mislite da je bit sukoba u SDP-u u zapravo u ideološkim razlozima?  – Stranke se mijenjaju, ne možemo stalno biti što smo možda bili. Je li moguće vratiti kotač unatrag, ne znam. Povlače li se potezi koji su previše liberalnog karaktera, ne znam, nisam u Vladi, ne vidim to na dnevnoj bazi. Ja osobno mislim da pojam ideologije općenito u 21. stoljeću jest stavljen sa strane, da se politika vodi pragmatično, na rješavanju dnevnih, konkretnih problema. Vlada se upravo tako i ponaša.   Vi ste i član Glavnog odbora stranke. Kakav je vaš osobni stav bio oko isključenja Slavka Linića?  – Ja mislim da se nije možda trebalo ići na isključenje. Što je Slavko Linić napravio? Dao jedan intervju i nekoliko izjava, pa to se moglo rješavati i unutarstranački, statut poznaje niz mogućnosti za sankcije prije isključenja. On je ipak osnivač SDP-a, i vjerujem da je ovaj sukob donio štetu stranci. To što je gospodin Linić izgubio povjerenje premijera za obnašanje funkcije ministra mogu razumijeti, ali nije ni on smio onako reagirati u intervjuu koji je dao. Nikada nisam bio i neću biti za prvotnu primjenu najstrožih sankcija, tj. izbacivanja iz stranke.  

Koalicije su nužne


Očito je da SDP-u rejting pada i da će vam trebati i novi koalicijski partneri. Je li to OraH?  – Sve stranke lijevog spektra vidim kao poželjne partnere, pa i OraH. Sjetimo se, 2007. smo išli sami i zamalo izgubili, a 2011. smo imali partnere i premoćno pobijedili. Dakle, iako sam osobno protiv predizbornih koalicija, očito ih ne možemo izbjeći. Logičan je nastavak suradnje s HNS-om i IDS-om, te OraH-om, naravno ako se Zoran i Mirela uspiju dogovoriti. OraH je postigao dobre rezultate za Europarlament, u uzletu su i ako stvore ozbiljnu stranačku bazu, zašto ne.   Kako komentirate slučajeve Sabo i Lovrić-Merzel?  – Stranka je donijela odluku u Sisku oko kolegice Marine Lovrić- Merzel te predložila njeno isključenje, a vjerujem da će biti rasprave i oko statusa kolege Sabe. Na SDP-u je da učini sve da svoje članove zaštiti, a ako im se dokaže krivnja vrijeme je da napuste stranku.