Državna revizija u izvješću "oprala" stožernu stranku oporbe

Nemarni HDZ: Loše vodi poslovne knjige i ne plaća naknadu za prostor

Tihomir Ponoš

Osim HDZ-a, još su tri parlamentarne stranke dobile uvjetno mišljenje državne revizije:  HSU, HSS i Bošnjačka demokratska stranka Hrvatske. Po »prstima« je  dobio i nezavisni zastupnik Veljko Kajtazi, zbog nejasnih troškova reprezentacije

ZAGREB  Četiri parlamentarne stranke i jedan nezavisni zastupnik dobili su uvjetno mišljenje Državne revizije u izvješću koje se odnosi na 2012. godinu. Najveća stranka s uvjetnim mišljenjem je HDZ koji je i takvo mišljenje dobio i za 2011. Državna revizija HDZ-u i dalje zamjera nedovoljno učinkovit sustav unutarnje kontrole. Pojedine organizacijske jedinice nisu navele sve rashode i obveze prema središnjici pa su tako umanjeni prihodi i rashodi »zbog čega je došlo do neravnoteže u Bilanci«. Zbog tih pogrešaka u evidentiranju izvori vlasništva su umanjeni za 694.555 kuna. Sve to ukazuje i na to da poslovne knjige u HDZ-u nisu potpuno uredno vođene u prošloj godini. Stranka je, prema reviziji, poduzela niz mjera kako bi te propuste otklonila. 

Neagilni HSU


HDZ-u je uvjetno mišljenje dobio i zbog necjelovitih podataka o korištenju poslovnih prostora. HDZ nije jedina stranka s takvom vrstom prigovora, a riječ je o tome da u pojedinim općinama i gradovima stranka koristi gradske prostore, a za to ne plaća naknadu što je od ožujka protivno Zakonu o financiranju političkih aktivnosti.HSU je jedina stranka vladajuće koalicije koja je dobila uvjetno mišljenje, baš kao i godinu ranije. Uz ostalo, ta stranka je financijski plan za 2012. usvojila u travnju te godine umjesto do kraja 2011. Istu stvar očito nedovoljno agilni HSU-ovci počinili su i u izradi programa rada kojega su usvojili u svibnju 2012. za tu godinu. HSU se prigovara i zato što na razini stranke kao pravne osobe nisu ustrojene poslovne knjige nego se vode za središnjicu i pojedine organizacijske jedinice. Uvjetno mišljenje dobio je i HSS. I njega muči problem poslovnih prostora, odnosno to što su mjestimično koristili poslovne prostore, a da nisu plaćali najam nego samo režije. HSS ima problema i s blagajničkim izvještajima koji nisu sastavljani slijedom nastanka poslovnih promjena ili dnevno, a gotovinski promet u blgajni je evidentiran mjesečno. Uvjetno je mišljenje dobila i Bošnjačka demokratska stranka Hrvatske. BDSH nema efikasan sustav unutarnje kontrole, glavni odbor stranke nije usvojio financijski plan i progra, a drugoj pravnoj osobi plaćen je telefonski račun u iznosu od 6.564 kune.  

Sitniji propusti


Od šest nezavisnih zastupnika uvjetno je mišljenje dobio samo Veljko Kajtazi. Kod njega rashodi u 2012. godini u visini od 136.087 kuna nisu istovjetni vrstama rashoda evidentiranim u poslovnim knjigama. Državna je revizija kod Kajtazija registrirala i probleme ugostiteljske naravi. Naime, za dio rashoda za reprezentaciju nije moguće utvrditi razloge ugošćavanja, kao ni korisnici te usluge reprezentacije, dakle gošćenja. Osim toga pojedine isplate iz blagajne obavljene su na temelju isplatnica uz koje je priloženo više računa za gotovinski promet. Ostale su parlamentarne stranke i nezavisni zastupnici dobili bezuvjetno mišljenje, a kod njih su u pravilu registrirani sitniji propusti. SDP je pojedine rashode evidentirao prema vremenu plaćanja, a ne u trenutku nastanka događaja. Podsjeća se i na zakašnjelu objavu godišnjeg izvješća na internetskim stranicama. IDS-u se prigovara zbog nekoliko poslovnih prostora koji nisu imali uređeno pitanje plaćanja najma. HNS-u se nalaže da poslovne knjige, koje se vode pojedinačno za središnjicu i organizacijske jedinice, ustroji za stranku u cjelini.