Kasne stipendije

Nemar odlazeće ekipe iz Banskih dvora: Djecu branitelja Vlada zakinula za domski smještaj?

Ljerka Bratonja Martinović

Photo: Luka Klun/PIXSELL

Photo: Luka Klun/PIXSELL

Kopiju ugovora o stipendiji studentskom centru treba dostaviti prije 20. srpnja, a pitanje je hoće li ugovori stići na vrijeme.  Ako nisu bili u stanju riješiti naše stipendije u godinu dana, pitam se kako će sada sve napraviti u tjedan dana – skeptična je studentica Ivana Knezović, predstavnica stipendista



Nakon što su studenti nedavno prosvjedima ishodili isplatu socijalnih stipendija, ozbiljan zastoj u dodjeli stipendija djeci branitelja Domovinskog rata još je jednoj kategoriji studenata ugrozio nastavak školovanja. Zbog kašnjenja s procedurom dodjele braniteljskih stipendija, koje mnogima doslovno znače pravo na smještaj, hranu i nastavak studija, u pitanje su došla mjesta u studentskom domu, za što su natječaji već raspisani.



Đakić: Kazniti odgovorne


Kašnjenje s isplatom braniteljskih stipendija neprihvatljivo je HDZ-ovcu Josipu Đakiću, predsjedniku HVIDR-e. – Stipendije su već trebale biti isplaćene, bez obzira na tehničku Vladu. Ne znam zbog čega kasne, dividenda od HT-a je sjela i to se nije smjelo dogoditi. Ne treba ministar brinuti o svemu, oni koji to vode u resornom ministarstvu ili nisu odradili svoj posao, ili su namjerno zakočili i za to trebaju odgovarati – rezolutan je Đakić. Ministar branitelja Tomo Medved poručio je prošli tjedan da njegovo ministarstvo nije krivo za kašnjenje s isplatom braniteljskih stipendija, te da je proces dodjele zakočila Vlada.

Glogoški: Ne znam za problem


Đuro Glogoški, jedan od predvodnika prosvjednika u Savskoj koji su prošle godine »skakali« na svaki propust vlasti vezan uz braniteljsku populaciju, tvrdi da nije čuo za problem braniteljskih stipendija. – Ne znam o čemu se radi. Bavim se nekim drugim poslom, nisam pratio medije – rekao nam je Glogoški na naš upit da komentira višetjedne studentske pozive na isplatu stipendija.

Matić: Iz Savske sad ni glasa


– Braniteljske stipendije ovise o dionici T-HT-a, a dividendu skupština obično odredi u drugoj polovini travnja. Nikad se nije ovako kasnilo. Ako su mogli na telefonskoj sjednici prodati Končar, mogli su i djeci omogućiti da dobiju te minimalne novce, koji im se ionako isplaćuju za godinu unatrag – komentar je Freda Matića, bivšeg ministra branitelja koji odugovlačenje smatra sramotnim. – Znakovito je da su bivši prosvjednici u Savskoj kad je oblačno imali tiskovne konferencije da SDP mrzi Hrvatsku, a kad se događaju ovakve stvari, od njih ni traga ni glasa – prokomentirao je Matić.

Biondić: Odgovoran je Šustar


Predsjednik riječkog UHDDR-a Mile Biondić ogorčen je što stipendije kasne, ali on bi novac za to pronašao baš u onim stavkama koje je HDZ-ova vlada u ovih par mjeseci postojanja već »kresala«, no po njemu – ne dovoljno.– Siguran sam da u državi još postoji dosta novaca kojim su ranije izdašno financirane nevladine udruge i neprofitni mediji, ti iznosi su ranije dosezali i do četiri milijarde kuna godišnje. Ako se to i rezalo, trebalo se rezati još, pa novaca ne bi nedostajalo, kaže Biondić.Po njemu, za ovu situaciju odgovoran je Šustarov MZOS, no ne misli da je bivša lijeva vlada bila korektnija prema djeci branitelja od ove: »Svi su oni isti, zvali se lijevi, desni ili tehnički, činjenica je da ne znaju baratati novcem, očito se nisu dovoljno zadužili i sad ne znaju rješavati problem, tako da je to sistemsko, a ne političko pitanje« – ocjenjuje Biondić. (T. T.)


U Ministarstvu branitelja tvrde da će Vlada o raspodjeli sredstava iz Fonda hrvatskih branitelja, što je preduvjet za isplatu braniteljskih stipendija, odlučivati na današnjoj sjednici. Nakon što Vlada da suglasnost, Fond za stipendiranje žurno će objaviti listu kandidata koji zadovoljavaju formalne uvjete natječaja i pristupit će se potpisivanju ugovora i isplati stipendija, najavljuju iz tog ministarstva.




Studenti, međutim, već pušu i na hladno, jer su se više puta opekli vjerujući obećanjima koja vlasti nisu ispunile. Boje se da će zakašnjela Vladina odluka desecima studenata onemogućiti smještaj u studentskom domu, jer kopiju ugovora o stipendiji studentskom centru moraju dostaviti prije 20. srpnja.


Isto već godinama


– Pitanje je hoće li ugovori stići na vrijeme jer nakon odluke Vlade slijedi objava rezultata, a nakon toga ugovore u pravilu čekamo dva do tri tjedna. Ako nisu bili u stanju riješiti naše stipendije u godinu dana, pitam se kako će sada sve napraviti u tjedan dana – skeptična je studentica Ivana Knezović, predstavnica stipendista.


Ista se situacija, upozoravaju studenti, ponavlja već godinama, na njihove upite nitko ne odgovara, a problem je, tvrde, mogao biti odavno riješen da je administracija učinkovitija.


– Pitamo se kakvu nam poruku nadležna ministarstva i Vlada šalju ovakvim krajnje neodgovornim i neprihvatljivim ponašanjem. Smisao stipendije je pomoć učenicima i studentima, nezaposlenim roditeljima koji nemaju što dati svojoj djeci, a to je i naše pravo za koje se očito moramo teško boriti. Jesu li se za ovakvu državu naši roditelji borili?! Dobili smo dojam da nitko za ovu situaciju nije odgovoran. Svake se godine ponavlja ista situacija, djeca branitelja su na zadnjem mjestu, a 90-ih su naši očevi bili na prvoj crti – poručili su studenti u otvorenom pismu. Stipendije su im lani pale s 1.000 na 500 kuna, što je dosta tek za pokriće mjesečnog troška stanovanja, a uz to moraju imati i za hranu, knjige… Procjenjuju da najmanje svaki treći korisnik braniteljske stipendije ulazi i u kategoriju socijalno ugroženih, te da mu o toj stipendiji ovisi nastavak obrazovanja.


Manje korisnika


Jedan od takvih primjera vinkovačka je obitelj s petero djece, učenika i studenata, koja živi od očeve braniteljske mirovine od 2.700 kuna. S tolikim mjesečnim prihodima, bez materijalne pomoći države, nemoguće je omogućiti studentu školovanje u drugom gradu – upozorava Knezović.


Broj korisnika braniteljskih stipendija, osim toga, iz godine u godinu se smanjuje, pa je tako za školsku godinu 2013./2014. bilo odobreno 7.100 stipendija, a lani tek 4.270. Uvjeti dobivanja stipendije svake su godine sve stroži, što sužava krug onih koji mogu dobiti pomoć od 500 kuna za studente, ili 200 kuna za srednjoškolce. Studenti su uvjereni da će se takva politika nastaviti i dalje, no nadaju se da se neće reducirati i postojeći iznos pomoći, ionako nedovoljne za pokriće minimalnog životnog troška prosječnog studenta. Prema najavi Ministarstva branitelja, ove će se godine podijeliti 6.000 stipendija za studente i učenike, za što je osigurano oko 19 milijuna kuna.