Zasad volontira

Nekadašnjem šefu Mladeži HDZ-a ured u sjedištu stranke: Kapulica postao politički savjetnik Andreja Plenkovića

Dražen Ciglenečki

Andrej Plenković  / Foto D. JELINEK

Andrej Plenković / Foto D. JELINEK

Ovo je vjerojatno prvi put da neki šef HDZ-a ima posebnog političkog savjetnika, ali Kapulica je u hrvatskoj politici dulje od četvrt stoljeća, još od 1989. kad je ova stranka utemeljena



ZAGREB – Mario Kapulica, nekadašnji predsjednik Mladeži HDZ-a, potvrdio nam je jučer da je postao politički savjetnik predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Kapulica je dobio ured u sjedištu HDZ-a na Trgu žrtava fašizma i, kako nam je rekao, zasad volontira kao Plenkovićev savjetnik.


Ovo je vjerojatno prvi put da neki šef HDZ-a ima posebnog političkog savjetnika, ali Kapulica je u hrvatskoj politici dulje od četvrt stoljeća, još od 1989. kad je ova stranka utemeljena.


Kao student angažirao se u osnivanju HDZ-a, a koju godinu kasnije postao je prvi predsjednik stranačke Mladeži.




Sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća Kapulica je ušao i u Sabor i tada je imao status najmlađeg zastupnika. Dio političke karijere proveo je i u Uredu predsjednika Franje Tuđmana, gdje je bio pomoćnik njegovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Markice Rebića.


No, 2002. godine Kapulica je napustio HDZ. U političkom sukobu između Ive Sanadera i Ivića Pašalića stao je na stranu potonjeg i zajedno s Pašalićem bio je među osnivačima stranke Hrvatski blok. Kapulica se u HDZ vratio tek prije dvije godine, kad je predsjednik stranke bio Tomislav Karamarko.


Nakon duljeg izbivanja iz javnosti i političkog života, u listopadu 2015. Kapulica je održao govor na obilježavanju 25. obljetnice Mladeži HDZ-a.


Ipak, nakon što je HDZ srušio Vladu Tihomira Oreškovića, Kapulica je digao ruke od Karamarka. Kapulica i nekolicina utemeljitelja HDZ-a prvi su, 18. lipnja prošle godine, javno pozvali Karamarka da podnese ostavku na mjesto predsjednika stranke. Njih devetero ustvrdilo je u svojoj izjavi da »Karamarkova politika u mnogočemu nije bila kontinuitet politike HDZ-a kakvu je osmislio i vodio Franjo Tuđman«.


Na taj je način Kapulica sigurno stekao Plenkovićevo povjerenje. Već početkom kolovoza 2016. bio je njegov izaslanik na okruglom stolu povodom pete godišnjice smrti Ivana Milasa, a kad je Plenković nekoliko dana poslije pobjede na parlamentarnim izborima primio bivše čelne ljude Mladeži HDZ-a, Kapulicu je u izjavi novinarima nazvao svojim prijateljem.