Sabor

Neće biti božićnica i regresa za javne i državne službenike

Hina

Snimio Darko JELINEK / Nl arhiva

Snimio Darko JELINEK / Nl arhiva

Saborska je većina u petak podržala izmjene dvaju zakona kojima je produljena uskrata uvećanja plaće po osnovi godina radnog staža, te uskraćena isplata božićnica i regresa za 2015. zaposlenima u javnim i državnim službama



ZAGREB Saborska je većina u petak podržala izmjene dvaju zakona kojima je produljena uskrata uvećanja plaće po osnovi godina radnog staža, te uskraćena isplata božićnica i regresa za 2015. zaposlenima u javnim i državnim službama.


Glasovanje su napustili HDZ-ovi zastupnici, u čije je ime Ivan Šuker upozorio da je riječ o produljenju Vladine uredbe o kojoj Sabor uopće nije raspravljao.


Uredba je donesena u prosincu, a Sabor ju je bio dužan potvrditi na prvoj slijedećoj sjednici, dakle na tekućoj, koja završava u petak.




Umjesto izvješća o donesenim uredbama, Vlada je Saboru ponudila zakonske izmjene, što je Šuker protumačio kao »nemar, neodgovornost i bahatost Vlade prema Hrvatskom saboru i ponižavanje zastupnika«, na što mu je predsjednik Sabora Josip Leko odgovorio kako nije učinjeno ništa mimo saborskog poslovnika.


Većina je prihvatila i polugodišnje izvješće Hrvatske narodne banke te imenovala Mladena Cerovca predsjednikom Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja.


U prvom čitanju podržan je prijedlog zakona o stečaju potrošača.