Pitanje je - da likroz liste ili stranku

Ne žele u koalicije: Markić i Kujundžić idu samostalno na izbore

Zlatko Crnčec

Željka Markić i Milan Kujundžić / Foto D. LOVROVIĆ

Željka Markić i Milan Kujundžić / Foto D. LOVROVIĆ

O detaljima u sljedećih desetak dana, kazala je Željka Markić



ZAGREB  Udruga »U ime obitelji« koju vodi Željka Markić izaći će na sljedeće parlamentarne izbore i to izvan bilo kakve koalicije.


– Definitivno smo odlučili izaći na izbore sa samostalnom listom. Nismo još donijeli odluku u kojoj formi ćemo to napraviti – da li kroz nezavisne liste ili ćemo osnovati stranku »U ime obitelji« kako bi ovaj naziv bio na izbornim listiću. Ali u svakom slučaju na izbore idemo samostalno, a o ovim i svim drugim detaljima odlučit ćemo u sljedećih desetak dana. Za referendum o braku skupili smo preko 700.000 potpisa i to je svakako snaga koju treba respektirati, rekla je Markić za naš list.


Udruga »U ime obitelji« prikupila je u proljeće 2013. godine potpise za referendum o promjeni Ustava kojom se propisuje da je brak zajedn ica koju mogu sklopiti isključivo muškarac i žena. Na referendumu održanom 1. prosinca 2013. godine većina izašlih podržala je prijedlog »U ime obitelji«. Međutim, u proljeće 2014. godine udruga »U ime obitelji« nije uspjela skupiti dovoljno potpisa za svoju novu referendumsku inicijativu kojom bi se mijenjao izborni zakon.




Samostalno će na izbore izaći i Hrvatska zora kojoj je na čelu predsjednički kandidat koalicije desnih stranaka »Savez za Hrvatsku« Milan Kujundžić.


– Nećemo se pridružiti nikakvoj koaliciji stranaka i na parlamentarne izbore izlazimo sami. To je opetovano stajalište predsjedništva stranke. Nije nam do toga da se uvalimo u Sabor na nekoj listi i uhljebimo jednog ili dva čovjeka u Sabor ili u kakvu državnu tvrtku. Koalicija »Savez za Hrvatsku« na kraju se pokazala neuspješnom i stoga smo odlučili na izbore izaći samostalno. Možda nećemo izaći u svim izbornim jedinicama, ali i dalje radimo na stvaranju stranačke infrastrukture. Nećemo ići ni u izbornu jedinicu za dijasporu zbog toga jer se dijasporom ne smije manipulirati, rekao je Kujundžić. On je na predsjedničkim izborima početkom ove godine bio kandidat koalicije desnih stranaka »Savez za Hrvatsku« i na njima je bio četvrti osvojivši 6,3 posto glasova.