Novci na vidiku

Ne prestaje kaos s izbornih lista Živog zida: I Goran Aleksić osnovao svoju stranku – SNAGA

Dražen Ciglenečki

Time je osigurao za svoju stranku oko 450 tisuća kuna godišnje, a ekipa oko Ivana Vilibora Sinčića, koja pokušava registrirati stranku Jedina opcija, moći će računati na toliko novca po mandatu – ukoliko im Ministarstvo uprave registrira stranku do petka



ZAGREB Kako je u petak konstituirajuća sjednica Sabora, ubrzano se osnivaju nove stranke kako bi pojedini zastupnici mogli dobivati novac iz državnog proračuna. Zakonsko pravo na proračunsko financiranje imaju jedino stranke, i to one koje su zastupljene u Saboru na dan konstituiranja.


U tu je svrhu svoju stranku osnovao i Goran Aleksić, član udruge Franak koji je u Sabor izabran na listi Živog zida u prvoj izbornoj jedinici. Kad smo ga jučer pitali je li odlučio tko će primati novac za njega, odgovorio nam je da i on već tjedan dana ima svoju stranku koja se zove SNAGA – stranka narodnog i građanskog aktivizma.


Pristojna sredstva


Doista, ta je stranka sa sjedištem u Zaprešiću 3. listopada upisana u Registar političkih stranaka, predsjednik joj je Aleksić, a tajnica Sandra Žiga, inače voditeljica Ureda udruge Franak. Da Aleksić nije osnovao stranku, izgubio bi ozbiljan novac.





Statut Živog zida, kao i svih ostalih stranaka, propisuje da njihov član ne može istodobno biti učlanjen i u neku drugu hrvatsku političku stranku. To bi značilo da Ivan Vilibor Sinčić, nakon što je osnovana Jedina opcija, mora iz Živog zida isključiti sebe, Ivana Pernara, sve članove koji su pristupili toj novoj stranci.



Prema posljednjem izračunu saborskog Odbora za Ustav iz lipnja, parlamentarne stranke su za tri mjeseca primale po zastupniku nešto više od 114 tisuća kuna. To je s približno ovakvim brojkama 450 tisuća za godinu dana, a za pun četverogodišnji mandat SNAGA bi za zastupnika Aleksića iz proračuna dobila 1,8 milijuna kuna. To su za njega i udrugu Franak pristojna sredstva. Zato su frankovci munjevito reagirali kako ovaj novac ne bi otišao stranci Ivana Vilibora Sinčića, koja je Aleksiću omogućila ulazak u Sabor.


A koja će točno Sinčićeva stranka u petak biti u parlamentu, još je neizvjesno. On i njegovi najbliži suradnici, Vladimira Palfi i Ivan Pernar, također strahuju da bi se netko mogao dokopati novca koji im pripada za trenutačnih četvero zastupnika, s obzirom na to da su osim Aleksića Živi zid već ranije napustili Ivan Lovrinović i Ivica Mišić, čija je stranka Promijenimo Hrvatsku, te prebjeg u Most Hrvoje Runtić. Poznato je da su neki članovi Živog zida pokušali tu stranku oteti Sinčiću, na što je on odgovorio formiranjem nove stranke, ali ju je Ministarstvo uprave prošli tjedan odbilo registrirati. No, budući da je u igri velik novac, Sinčić je s istomišljenicima iz Živog zida u nedjelju utemeljio stranku Jedina opcija, u kojoj je predsjednik stanoviti Lovro Crvelin.


Bezrazložna žurba


Iz Ministarstva uprave jučer su priopćili da im je stigao zahtjev za registraciju formalno Crvelinove Jedine opcije, napominjući da im je rok za rješenje tog zahtjeva 30 dana. Ali, Sinčiću se žuri, njemu je deadline petak. Ministarstvu uprave trebalo je više od 20 dana da riješi i to negativno zahtjev za registraciju Živog zida Ivan Vilibor Sinčić. Međutim, za Sinčića, Pernara i ostale dobra je vijest da se to može napraviti puno brže.


– Nema tu previše posla. Ministarstvu je dovoljno nekoliko sati da bi utvrdili je li najmanje 100 osnivača stranke punoljetni hrvatski državljani, a kako je Jedina opcija vjerojatno prepisala statut Živog zida, to znači da je on samim tim zakonit. Osim toga, Ministarstvo uprave je zbog konstituiranja Sabora dosad izlazilo u susret tek formiranim strankama – rekao nam je nekadašnji ministar uprave Arsen Bauk.


Kad je Drago Prgomet krajem studenog 2015. osnovao HRID, ta je stranka u Registar upisana za svega dva dana.