Problem kakvoće političara ili glasanje za "manje zlo"

Ne križanju listića: Zašto h-alterov prijedlog nije dobar

Boris Pavelić

Umjesto križanja listića, bolje je odmjeriti tko je kvalificiraniji i obrazovaniji, čak i ako nije politički bolji, kaže Vesna Pešić koja je zagovarala križanje listića u Srbiji



H-alterov poziv biračima da prekriže listić na predsjedničkim izborima vrlo je sličan onome što je srbijanska antinacionalistička scena zagovarala na proteklim predsjedničkim izborima u Srbiji u svibnju 2012, kada su se natjecali Boris Tadić i Tomislav Nikolić.


Jedna od predvodnica te kampanje bila je Vesna Pešić, ugledna antimiloševićevska i antinacionalistička političarka. Odlučno je zagovarala križanje listića, što je preraslo u kampanju »bijeli listići«. Poslije izbora procijenjeno je da je Boris Tadić zbog »bijelih listića« izgubio, a Nikolić dobio izbore.


Vesna Pešić jučer je za naš list izjavila kako sada, »kad gledam unazad, mislim da je ipak bolje da građani procijene što je manje zlo, pa da glasaju za njega.«




»Problem je s vlašću bivših radikala u Srbiji, kojoj cijeli svijet zbog Kosova sada plješće, jest u jednoj sramotno niskoj kulturi. To su grubijani, a kada takvi dođu na vlasti, odvuku cijelu naciju na dno«, kaže Vesna Pešić.


U ono vrijeme, kaže, »bijelim listićima htjeli smo napraviti jednu protestnu akciju, poručiti da se Tadićeva vlast strašno osramotila, a bili smo i bijesni, jer smo od njih puno više očekivali«. No danas, Pešić kaže kako je ipak važna razina kulture ljudi koji upravljaju zemljom.


»Bolje je odmjeriti tko je kvalificiraniji i obrazovaniji, čak i ako nije politički bolji, nego da dobijete rulju na vlasti«, drži danas Vesna Pešić.



Toni Gabrić, urednik h-altera i autor teksta, kaže kako tekst nije pisao »kao aktivist, nego kao oblik komentara«.


Kaže kako je »mnogo puta u 25 godina glasao za manje zlo«, ali to smatra »nekom vrstom ucjene«.


»Glasajući za manje lošije kandidate možda smo ih navikli da očekuju kako ćemo uvijek glasati za njih. Mislim da jednom treba reći da nećemo«, kaže Gabrić, koji Josipovića smatra kandidatom neoliberalne politike koja pauperizira ljude i tako pogoduje jačanju ekstremne desnice.



Logičan je poziv da birači prekriže listić na predsjedničkim izborima, jer je dio građana izrazito nezadovoljan kvalitetom političke klase u Hrvatskoj, izjavio je jučer za naš list politolog Berto Šalaj, komentirajući poziv portala h-alter da građani izađu na izbore, ali i prekriže listić.


»Pozivamo vas da potrošite pola sata svojega nedjeljnog prijepodneva, odšetate do glasačkog mjesta i prekrižite sve kandidate«, stoji u tekstu urednika Tonija Gabrića, objavljenom 18. prosinca pod naslovom »Ne želimo takvog predsjednika ni predsjednicu«. Navedeni su i razlozi: za Josipovića ne treba glasati jer je »obećao društvu novu pravednost; nepravde je danas više nego pet godina, a Josipović po pitanju ostvarivanja pravednosti nije radio ništa.« Kolindu Grabar Kitarević treba prekrižiti jer je »članica stranke koja je u zadnjih 18 godina vladala Hrvatskom, i koja je na osnovu toga dugovječnog statusa najzaslužnija za sadašnji »procvat« ovoga društva«. Kujundžićev se »politički program svodi isključivo na netrpeljivost i mržnju«, a Sinčića treba prekrižiti »zbog šupljih demagoških fraza kojim nas već tjednima zasipa, potpunog nerazumijevanja funkcioniranja države i praznih, neostvarivih obećanja koja uopće ne ulaze u ingerenciju predsjednika«.


Politologu s Fakulteta političkih znanosti Bertu Šalaju taj h-alterov poziv zvuči logično. »Mislim da je bilo samo pitanje trenutka tko će to javno predložiti, jer se o tome dosta govori«, kaže. »Jedan dio građana nije odustao od politike, aktivni su i žele nešto mijenjati, ali su izrazito nezadovoljni političkom klasom. Nije riječ o protestnim biračima, koji će glas dati Sinčiću, ni o onima apatičnima, koji ne izlaze na izbore«, kaže Šalaj. Nastavlja kako se poziv ne može tumačiti kao dekadencija demokracije, nego kao problem kakvoće političara. »Birači koji su spremni prekrižiti listić ne vide razliku između lijevog i desnog centra, ali ne bih rekao da nemaju povjerenja u demokraciju kao takvu, jer nisu izabrali nikakvu radikalnu, antidemokratsku opciju«, kaže Šalaj.


Šalaj se slaže da će, poslušaju li čitatelji h-altera poziv, to štetiti Ivi Josipoviću, naročito za pobjedu u prvom krugu.