Plan nabave za 2013. godinu bez najzanimljivijih stavki

Ne dira ih kritika: MORH proglasio remont aviona tajnim

Danko Radaljac

Dok Njemačka kompletnu nabavku svih borbenih sredstava provodi javnim natječajima, MORH sada nema zakonsku potrebu objaviti tko je obavio poslove remonta MiG-ova 21 i helikoptera Mi-8 i Mi-171



U MORH-u ništa novo, reklo bi se. Unatoč kritikama o netransparentnosti nabava i olakom stavljanju tajne na brojne dokumente, plan nabave Ministarstva obrane za ovu godinu otkrio je da se stvari ne mijenjaju. Naime, usluge remonta MiG-ova 21 i helikoptera Mi-8 i Mi-171 klasificirane su i formalno kao tajne, pa MORH nema zakonsku potrebu niti objaviti tko je dobio ove poslove.


   Kako se neslužbeno saznaje, dio ljudi u MORH-u i Oružanim snagama upozoravao je da ovakvo klasificiranje ovih nabava može izazvati loš kontraefekt, tim prije što nekih nepoznanica zapravo i nema.

Zna se da je Vlada odvojila 80 milijuna ove godine i isto toliko sljedeće za MiG-ove 21, a da za helikoptere u ovoj godini ide 30 milijuna kuna. U oba se slučaja zna i tko je u najužem izboru za remontiranje, tako da neke praktične potrebe za tajnovitošću uopće nema. Dapače, samo može izazvati javnu percepciju da je klasifikacija postavljena kako bi se nešto »muljalo«. 


  Ministar Ante Kotromanović od početka mandata pokušava transparentnost nabava postaviti kao jedan od glavnih ciljeva sveukupnog obrambenog sustava. No, stari iskusnici iz MORH-a i OSRH-a rade po svome, pečatirajući oznake »tajno« gdje stignu.




Formalno obrazloženje stavljanja oznake tajnosti jest da se radi o nabavci borbenih sredstava. Iako nigdje ne piše da se takvi natječaji uopće moraju klasificirati. Primjerice, Njemačka kompletnu nabavku svih borbenih sredstava provodi javnim natječajima. 



Hrvatska, kao članica NATO-a, strateškom partneru u tom vojnom savezu – SAD-u, ustupa zračni prostor za uvježbavanje brišućih letova na visini od 100 do 300 metara američkim borbenim zrakoplovima, za što će Amerikanci koristiti nenaseljena područja četiriju koridora. To su: Gorjani – Cerna – Križ, zatim Pula – Cres – Olib – Pag – Vodnjan, Pula – Senj – Ogulin – Jastrebarsko – Zagreb i Pokupsko – Slunj – Jezerane – Gračac – Vodice. Riječ je o borbenim zrakoplovima američkog ratnog zrakoplovstva iz njegovih eskadrila i zračnih snaga za Europu i Afriku, a vježbe se osim na uvježbavanje brišućih letova odnose i na gađanje na VP-u Slunj. Potvrdio nam je to i glasnogovornik MORH-a Mislav Šimatović.   – Vježbe borbenih američkih zrakoplova dogovorene su s civilnom kontrolom letenja. Uglavnom je riječ o zrakoplovima F-16 što dolaze na trening iz baze u talijanskom Avianu – dodaje glasnogovornik MORH-a. Korištenje naših aerodroma zasad nije u planu, no za hitne se slučajeve navode tri aerodroma što trebaju biti dostupna kao zamjenska.   – To su zračne luke Rijeka, Zadar i Pula. Američki borbeni zrakoplovi brišući let neće uvježbavati iznad naseljenih zona, iznad NP-a Plitvička jezera i ne u dane praznika, kao i ne dan prije te dan nakon državnih praznika. Također, brišući letovi zabranjeni su i tijekom turističke sezone – od 1. srpnja do 15. rujna – naglašava Šimatović, dodajući da brišući letovi Amerikanaca ničim neće narušiti svakodnevni život na spomenutim koridorima. (S. Ž.)


  Kako su ova dva najveća pojedinačna projekta u tajnom dijelu Plana nabave MORH-a, najupečatljiviji dio javno dostupnog dijela svakako je ophodni brod Obalne straže. Tako je za njega rezervirano 34.005.500 kuna. Veliko povećanje u odnosu na 2012. godinu je i povećanje rezerviranih sredstava za avionsko gorivo, odnosno kerozin.


 Tako će iznos biti 44 milijuna kuna, što je 16 milijuna više nego lani. Razlog za to je, kako su nam u MORH-u objasnili, činjenica da se lani pokazalo kako 28 milijuna kuna kerozina nije dovoljno kad požarna sezona bude malo jača. 


  Reprezentacija je recesivno smanjena u odnosu na lani, kada je bila nešto malo manje od 1,1 milijun kuna. Ove godine prema Planu nabave potrošit će se 915 tisuća kuna. No, zato su povećanja sredstava predviđena na hranu za vojnike na izdvojenim lokacijama. Ove godine tako će na to biti utrošeno 16,8 milijuna kuna, 3,6 milijuna više nego lani. 


  Prilikom prošlogodišnjeg Plana nabave veliko zanimanje javnosti i sarkastičnu reakciju izazvala je činjenica da MORH mora plaćati i osposobljavanje nekoliko vojnika za rukovoditelja motorne pile. I ove godine će biti pilanja »štilovkama«, ali su predviđena sredstva manja nego lani. Manje novca je namijenjeno i Vojnom ordinarijatu, ali teško je odrediti koliko točno.


Naime, nabavke za ovu instituciju idu kroz više stavki, primjerice kupnja misnog vina (63 tisuće kuna), sitni liturgijski inventar (pet tisuća), liturgijske i druge knjige za Vojni ordinarijat (18 tisuća)…