Politički sukob na pomolu

“Narod odlučuje” očekuje odluku Sabora o referendumu do 15. srpnja

Zlatko Crnčec

Foto Denis LOVROVIĆ

Foto Denis LOVROVIĆ

Pa nećemo valjda zbog referenduma sazivati izvanrednu sjednicu Sabora, rekao je neslužbeno jedan od čelnika vladajuće većine



ZAGREB Saborska parlamentarna većina i Inicijativa »Narod odlučuje« uskoro bi mogli ući u politički sukob oko razdoblja u kojem bio se trebali prebrojiti potpisi prikupljeni za referendum o izmjeni izbornog zakona. Naime, danas je u izjavi ispred Sabor predstavnik inicijative Luka Mlinarić rekao da očekuje da se broj i vjerodostojnost potpisa provjeri u roku od 15 dana, te da se Sabor do 15. srpnja, kada nastupa ljetna stanka, obrati Ustavom sudu kako bi se ovaj očitovao o ustavnosti referendumskih pitanja.


– Nakon toga referendum bi se mogao raspisati u rujnu, a građani bi na njega mogli izaći možda već u listopadu, rekao je Mlinarić.


S druge strane iz vrha vladajuće koalicije može se neslužbeno, ali pouzdano čuti da bi posao provjere potpisa mogao biti gotov tek u rujnu, možda čak i u listopadu. Osim toga, inzistirat će se na tome da se provjeri svaki listić, a ne samo određeni uzorak što bi moglo dodatno otežati cijeli proces. I tek nakon toga, možda čak u studenom uslijedilo bi obraćanje Ustavom sudu za ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja.




– Pa nećemo valjda zbog referenduma sazivati izvanrednu sjednicu Sabora, rekao je neslužbeno jedan od čelnika vladajuće većine.


Saborski Odbor za Ustav danas je napravio prvi korak u cijelom postupku – jednoglasno je donio odluku kojom poziva Vlada da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa koje prikupila inicijativa “Narod odlučuje”, ali i jesu li oni prikupljani u skladu sa Zakonom o referendumu. Mlinarić je u izjavi primijetio da je ovo prvi puta u slučaju referendumskih inicijativa da Sabor od Vlade traži provjeru jesu li oni koji su prikupljali potpise poštovali Zakon o referendumu.Iako je riječ o formalno potezu Odbora kojeg od njega zahtijevaju Ustav i Zakon, većina je članova iskoristila priliku da se iznese svoje stajalište o cijeloj inicijativi.Tako je Hrvoje Zekanović (MOST) optužio riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela da je onemogućio prikupljanje potpisa.


– I nije se to dogodilo u Rijeci već i u Sisku i cijelom nizu gradova, rekao je Zekanović. Odgovorio mu je Peđa Grbin rekavši da je čak i Ustavni sud u jednoj od svojih odluka ustvrdio da su se u Rijeci potpisi mogli prikupljati na čak 25 mjesta. Na to je Zekanović ustvrdio da je to laž.


– Naime inicijativa Istina Istanbulskoj nije mogla prikupljati potpise na javnim gradskim površinama u Rijeci jer je to bilo zabranjeno. Stoga su potpise prikupljali tek u ponekoj župi. Inicijativi Narod odlučuje jest bilo dopušteno, ali tek na nekoliko mjesta. Inicijativi Istina o Istanbulskoj nije, rekao je Zekanović.


Milorad Pupovac rekao je da je “kampanja vođena tijekom ove referendumske inicijative u nekim segmentima imala zabrinjavajuće posljedice”.


– Kako za zastupnike nacionalnih manjina tako i za pripadnike nacionalnih manjina i političko ustavnu stabilnost i temeljne ustavne vrijednosti”, rekao je Pupovac. Dodao je da su inicijatori prikupljanja potpisa govorili neistine da jedino u Hrvatskoj postoji ovakav model biranja zastupnika manjina.


– Brojne druge zemlje imaju svoje jedinstvene modele, ali i dalje osiguravaju manjinama prava pa tako u Sloveniji pripadnici nacionalnih manjina imaju dvostruko pravo glasa bez podjele na biračkim mjestima, rekao je Pupovac.


Peđa Grbin (SDP) rekao je da i za njega i za njegovu stranku neprihvatljiv referendum koji bi dijelu građana uskratio neke prava.


– U srijedu će i predstavnici referendumske inicijative Istina o Istanbulskoj, kojom se pokušavaju smanjiti prava žena, predati Saboru prikupljene potpise, rekao je Grbin. Dodao je da će klub zastupnika SDP-a u slučaju obje inicijative od Ustavnog suda tražiti ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja.