Europske zvjezdice

Nakon ulaska u EU moramo opet mijenjati osobne iskaznice i registarske tablice

Irena Frlan Gašparović

Na automobilske registracije dolaze europske zvjezdice, a vozačka dozvola će biti u obliku kartice. U tijeku je priprema projekta uvođenja elektroničkih osobnih iskaznica

ZAGREB Ako Hrvatska pristupi Europskoj uniji, građani će se morati naviknuti i na novi izgled dijela svojih dokumenata i oznaka, od kojih će neki dobiti »europski« plavo-zvjezdani dodatak, dok će druge zamijeniti posve novi dokumenti. U Ministarstvu unutarnjih poslova potvrđeno nam je da će se ulaskom Hrvatske u EU mijenjati izgled registarskih pločica na vozilima, no na koji točno način i u kojem roku, u MUP-u još ne znaju. »Budući da za sada još nisu donijeti propisi kojima se propisuje izgled registarskih pločica s EU oznakom, ne možemo vam dostaviti konkretniji odgovor«, kazali su nam u Ministarstvu. Uobičajena europska registracijska oznaka nije potpuno identična u svim zemljama. Primjerice, može biti bijela ili žuta, materijal od koje je izrađena se također razlikuje, ali što se tiče dizajna, uglavnom ima plavu traku na lijevoj strani sa simbolom europske zastave – 12 žutih zvjezdica – zajedno s oznakom države članice u kojoj je vozilo registrirano. Prema postojećoj praksi, kada se vozilo kreće unutar EU-a, onda na njemu nije potrebno dodatno isticati naljepnicu s oznakom zemlje (primjerice, HR) jer se oznaka već nalazi na »tablici«, ali je i dalje nacionalna oznaka potrebna za putovanja izvan EU-a.   

Postupne promjene




S obzirom, pak, na planove s drugim dokumentima, poput vozačke dozvole, prilično je vjerojatno da se »registracije« neće mijenjati preko noći, nego postupno, kako ih vozači budu dolazili obnavljati. Naime, i vozačke dozvole će se mijenjati, potvrdili su nam u MUP-u, ali kroz duži period.



Hrvatske putovnice već su sad u skladu s uredbom Vijeća EU-a pa se zato neće morati mijenjati. Riječ je o putovnicama koje se izdaju od 29. lipnja 2009. godine, dok će stare vrijediti do isteka roka na koji su izdane, objasnili su nam u Ministarstvu.





»Do 2013. mora se uvesti vozačka dozvola u kartičnom obliku, koja će odgovarati standardima propisanim Direktivom o vozačkim dozvolama Europskog parlamenta i Vijeća, ali rok za povlačenje starih vozačkih dozvola je 2033. godina«, ističu u MUP-u. To znači da će se nove dozvole izdavati onima kojima stare budu isticale.


Što se tiče osobnih iskaznica, u Hrvatskoj još uvijek postoji određeni broj tih dokumenata koji su izdani prije 2003. godine. Njih se više, potvrdili su nam u MUP-u, neće moći koristiti za putovanje u neke zemlje, poput Slovenije ili Italije. »Navedene osobne iskaznice ne odgovaraju sadašnjim međunarodnim standardima zaštite te nakon ulaska RH u EU one više neći moći služiti i kao putne isprave za putovanja u pojedine zemlje«, odgovaraju iz MUP-a. To su od Hrvatske zatražile i zemlje članice EU-a koje su u svojim pregovaračkim stajalištima za poglavlje Pravda, sloboda i sigurnost, među ostalim, navele da »EU prima na znanje namjeru Hrvatske da postupno ukine postojeće osobne iskaznice izdane prije 2003. godine, koje su dobili ljudi koji su u trenutku izdavanja dokumenta bili stariji od 65 godina, a koje nemaju rok valjanosti«.   

Osobne kao kartice


»Broj takvih osobnih iskaznica bio je u lipnju 2008. godine oko milijun; Hrvatska je prestala izdavati taj tip osobnih iskaznica 2003. godine i procjenjuje da će ih krajem 2012. godine biti još oko 200 tisuća. EU prima na znanje hrvatsku obvezu da nadopuni svoj zakonodavni okvir kako bi spriječila mogućnost da te iskaznice budu korištene kao valjani putni dokumenti«, navode zemlje članice.


No, i nove osobne iskaznice s vremenom ćemo promijeniti. U MUP-u ističu da je »zbog potrebe razvitka elektroničkog poslovanja u RH u tijeku priprema projekta uvođenja elektroničkih osobnih iskaznica za hrvatske državljane«. Takve su dokumente već dobili, primjerice, Belgijanci i Talijani. Te iskaznice izgledaju poput kreditne kartice, sadrže uobičajene podatke – ime, prezime, fotografija – ali i ugrađeni čip s digitalnim potpisom. Građani ih stoga mogu koristiti za digitalno potpisivanje elektroničkih dokumenata.