Preživio rešetanja riječkih SDP-ovaca

Nakon trosatnog razgovora Milanović pacificirao Rijeku

Tihana Tomičić

Ja sam uvijek u Rijeci zadovoljan. Ne da sam tri dana na turneji, nego tri tjedna, a PGŽ je samo jedna od županija. Nastavljamo posao, rekao je Milanović, koji je nakon sjednice odlučio igrati na šarm, te prišao nekima od sudionika rasprave koji su očito bili oštri u raspravi u dvorani, poput Ivane Jurčić, i rekao da je dobro da se otvoreno raspravlja, a ona mu je odgovorila da će uvijek govoriti iz srca o SDP-u, pa štogod bilo

RIJEKA - Predsjednik SDP-a Zoran Milanović učinio je na sastanku sa članstvom u Rijeci ono u čemu je najbolji – svojom retorikom uspio je u trosatnom razgovoru pacificirati riječke SDP-ovce i stvoriti dojam da pobuna zbog isključivanja Slavka Linića nikada nije ni postojala. Doduše, u tome mu je pomogla činjenica da na sastanku nije bilo glavnog oponenta Zlatka Komadine, kao ni Luke Denone, dok je bivši predsjednik SDP-a Rijeke Vladimir Šepčić, kad je vidio u kojem smjeru ide rasprava, odlučio ni ne progovoriti već je ostao šutke u zadnjim redovima, a i Komadinin potpredsjednik Erik Fabijanić rano je izašao, popio kavu i otišao. Oni su kazali da Županijska organizacija na čelu s Komadinom nije uopće, sve dane, dobila poziv za posjet predsjednika stranke. Šef riječke organizacije Vojko Obersnel, koji je prije nekoliko tjedana bio oštro branio Linića i tvrdio da se Milanović s njim neljudski obračunao, na sastanku u Eurohercu ponovio je ono što je ujutro već rekao novinarima, a iz čega se vidjelo da je vrijeme za spuštanje lošte na zemlju: da prošlost treba pustiti za sobom, da je priča s Linićem završena i da se SDP treba okrenuti budućnosti.Iako se ne može reći da riječki SDP-ovci nisu izrešetali šefa stranke, uostalom sastanak je satima trajao, čini se da je cijela turneja zamišljena kao win-win situacija: članovi su se ispucali svojim pitanjima, a Milanović je opširno i mudro odgovarao, skrećući raspravu na način koji je njemu odgovarao.  – Zadovoljan sam. Uostalom, Rijeci nije ni trebalo pacificiranje – rekao je nakon sastanka Vojko Obersnel odgovarajući na pitanja novinara, dok je Zoran Milanović i ovoga puta odbio komentirati zbivanja, rekavši samo da je upravo govorio tri sata i da je sve rekao. Na pitanje je li zadovoljan situacijom u Rijeci, rekao je:– Ja sam uvijek u Rijeci zadovoljan. Ne da sam tri dana na turneji, nego tri tjedna, a PGŽ je samo jedna od županija. Nastavljamo posao, rekao je Milanović, koji je nakon sjednice odlučio igrati na šarm, te prišao nekima od sudionika rasprave koji su očito bili oštri u raspravi u dvorani, poput Ivane Jurčić, i rekao da je dobro da se otvoreno raspravlja, a ona mu je odgovorila da će uvijek govoriti iz srca o SDP-u, pa štogod bilo. 




Slavica Šota iz riječkog pokreta otpora, čekala je sa svojom ekipom kraj sastanka u Eurohercu, te Milanoviću najprije čestitala što se »riješio Linića«, ali mu i poručila da se čuva čovjeka iza svojih leđa, Vojka Obersnela jer da je isti kao Linić.Milanović se rukovao s njom, ali kad je čuo što govori, rekao joj je: »E sad ste me navukli«.



Željko Jovanović, koji je s Milanovićem bio sva tri dana, ocijenio je da je razgovor bio produktivan, s jasnim zaključkom da SDP zajedno ide dalje po pobjedu, jer je to patriotski zadatak stranke. Naravno, bilo je sinoć na zatvorenom dijelu i oštrih kritika, članovi su šefu zamjerali zbog načina na koji je smijenio i potom isključio Linića, mnogi su se javili za riječ i govorili o tome kako je to štetilo stranci jer su i on i Linić previše govorili u medijima, ali čini se da je šef partije svojim retoričkim bravurama uspio neutralizirati svu ljutnju Riječana. Jedan od članova čak je pozvao Milanovića da bi bilo najbolje da odstupi jer su mu rezultati loši, a i Hrvoje Štefan koji je bio Obersnelov protukandidat na unutarstranačkim izborima prije nekoliko mjeseci rekao je u izjavi za medije da bi bilo najbolje da cijela sadašnja garnitura ode:– Mene je ovo podsjetilo na sličnu Račanovu turneju 2003. godine, kad se predosjećalo već da će se izbori izgubiti, i da ovaj road show zapravo služi tome da Milanović konsolidira svoju poziciju, a ne stranačku. Pa mi smo izgubili sve izbore u zadnje vrijeme, a o toj suštini tu nema riječi. Sve se svodi na to da smo mi možda loši, ali HDZ je još gori – rekao je Hrvoje Štefan i napustio sastanak.