Nove smjene na vidiku?

Nakon Radmana, Mirjana Rakić: Vijeće za elektroničke medije iduća meta Vlade

Jagoda Marić

Snimio D. KOVAČEVIĆ

Snimio D. KOVAČEVIĆ

Dosad je Vlada, među više od deset izvješća o radu institucija u prošloj godini, odbila jedino izvješća o radu HRT-a i Programskog vijeća HRT-a, gdje su smjene već započele, pa po toj logici očito slijedi i smjena u Vijeću za elektroničke medije



Jedna od današnjih odluka Vlade mogla bi biti uvod u smjene na čelu Vijeća za elektroničke medije. Naime, na današnjoj sjednici Vlada će odbiti izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu. Iako se više detalja o toj odluci u Banskim dvorima jučer nije moglo dobiti, odbijanje izvješća moglo bi biti uvod u smjenu na čelu Vijeća. Dosad je Vlada, među više od deset izvješća o radu institucija u prošloj godini, odbila jedino izvješća o radu HRT-a i Programskog vijeća HRT-a, gdje su smjene već započele, pa po toj logici očito slijedi i smjena u Vijeću za elektroničke medije. Takvi su zahtjevi već stizali s prošlomjesečnog prosvjeda protiv Vijeća zbog oduzimanja koncesije Z1 televiziji zbog govora mržnje, na kojem su bili i visoki dužnosnici sadašnje vlasti, među ostalima potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš.


Predsjednica Vijeća za elektroničke madije, Mirjana Rakić, nije jučer na ovu informaciju imala komentara.


Nikakva odluka uostalom nije stigla na adresu Vijeća, a kad stigne možda ponudi i razloga za komentiranje. Ako se  i da naslutiti da je odbijanje izviješća novi korak na put ostvarenja želja vladajućih da skroje sav medijski prostor i sva tijela koja ga reguliraju po svojoj mjeri, ne zna se na koji način i u skladu s kojim zakonima i propisima Vlada kani smjenjivati članove VEM-a. Agencija za elektroničke medije je samostalna i nezavisna pravna osoba,  Mirjana Rakić koja je ravnateljica Agencije je i predsjednica Vijeća za elektroničke medije. Ono ima sedam članova i u njega se imenuju članovi s mandatom na pet godina, koji ponovno mogu biti birani i u radnom su odnosu.




Prema članku 68. Zakona o elektroničkim medijima, Hrvatski sabor može razriješiti predsjednika, odnosno člana Vijeća i prije isteka mandata na prijedlog Vlade: ako podnese zahtjev za razrješenje, ako se utvrdi da je prigodom predlaganja za člana Vijeća iznio o sebi neistinite podatke ili je propustio iznijeti podatke o okolnostima bitnim za utvrđivanje prijedloga, ako teže povrijedi dužnosti utvrđene Statutom Agencije, uslijed nemogućnosti urednog obavljanja dužnosti dulje od šest mjeseci neprekinuto, trajnog gubitka sposobnosti obavljanja dužnosti, ako je pravomoćno osuđen za počinjeno kazneno djelo i uslijed neispunjavanja ciljeva i zadaća utvrđenih godišnjim programom rada Agencije. Moguće je to i u nekim dokazanim slučajevima sukoba interesa, odnosno primanja darova. Pojednostavljeno rečeno, ako se primjerice Programsko vijeće HRT-a i može rušiti ako mu se ne prihvati izvješće o radu, neprihvaćanje izvješća o radu VEM-a teško tome, ako uopće, može biti povod.