Ignorirano fakultetsko vijeće

Nakon Previšića došli Previšićevi ljudi: Novi prodekani zalagali su se za suradnju s KBF-om

Ljerka Bratonja Martinović

Željko Holjevac / Foto Sanjin Strukic/PIXSELL

Željko Holjevac / Foto Sanjin Strukic/PIXSELL

Nove prodekane imenovao je Senat mimo fakultetskog vijeća iako je to praksa. »Svojim sastavom, nova prodekanska ekipa zastupa 1,5 posto studenata koji su se izjasnili za suradnju FF-a s KBF-om« – komentirao je jedan od nezadovoljnih profesora



Imenovanjem nove uprave Filozofskog fakulteta u Zagrebu očekivala se i normalizacija stanja na fakultetu. Ipak, način na koji je ta uprava postavljena, mimo fakulteta, te pitanje funkcioniranja Vijeća FF-a bez studentskih predstavnika, teme su koje bi i dalje mogle inicirati napetosti.


Sudionici plenuma održanog neposredno nakon smjene dekana Previšića zatražili su od v.d. dekana Željka Holjevca trenutačni povratak postojećih studentskih predstavnika u fakultetsko vijeće do provedbe novih izbora, a smatraju da bi, zbog upitne zakonitosti i statutarnosti, trebalo provesti nadzor nad imenovanjem novih prodekana.



V.d. dekana Željko Holjevac pozvao je po preuzimanju dužnosti v.d. dekana sve profesore i studente na »konstruktivan, akademski i demokratski dijalog unutar zakonskih i statutarnih okvira« da bi fakultet što prije izašao iz trenutačne situacije, nastavio sa znanstvenim i nastavnim radom i okrenuo se budućnosti. To će se i dogoditi ako dopusti povratak studentskih predstavnika u Vijeće, odlučni su studenti. U protivnom, provedba novih izbora mogla bi studente držati podalje od odlučivanja i do kraja godine.




– To je instrumentalizirani kaos. Ako dekan i prodekani to iskoriste da rade što hoće, imat ćemo situaciju istu kao i dosad – komentira Robert Faber s Odsjeka za psihologiju.



Žurba s imenovanjem


Senat Sveučilišta u Zagrebu imenovao je, naime, novu prodekansku ekipu, iako i statutarne odredbe i ranija praksa govore da prodekane imenuje fakultetsko vijeće, a Senat samo potvrđuje njihov izbor.


Tako je i 2014. godine, kad je tadašnji dekan FF-a Damir Boras izabran za rektora, fakultet izglasao imenovanje novog v.d. dekana Marka Jurčića, a dan nakon što ga je Senat potvrdio, na sjednici Vijeća izabrani su prodekani koje je Jurčić predložio. Senat se u to nije miješao. Među ostalima, potporu Vijeća za mjesto prodekana dobio je tada, prema istoj proceduri, i Željko Holjevac.


Zbog čega se u ovom slučaju žurilo s imenovanjem prodekana, nije poznato. Način na koji su postavljeni nije dobro primljen među djelatnicima FF-a, koji u tome vide neopravdano zadiranje u autonomiju fakulteta, ali i put prema jačanju utjecaja »Previšićeve struje« i nakon njegova odlaska s fakulteta. U prilog tome govori i razrješenje prodekanice Branke Galić, Previšićeve protivnice koju je bivši dekan neuspješno pokušao smijeniti, a sad je bez obrazloženja maknuta s funkcije, a time i iz sastava Vijeća FF-a.


– Napravili su sve da nam izbiju iz ruku imenovanje v.d. dekana i prodekana. Svojim sastavom, nova prodekanska ekipa zastupa 1,5 posto studenata koji su se izjasnili za suradnju FF-a s KBF-om – komentirao je jedan od nezadovoljnih profesora. Tako se Marko Alerić, novi prodekan za nastavu, svojedobno zalagao za potpisivanje ugovora o suradnji s KBF-om, a ostali su prodekani bili bliski suradnici Previšiću i rektoru Borasu.


Privremeno mirno


Novi prodekani automatizmom postaju i članovi Vijeća FF-a, koje bi iduću sjednicu trebalo održati u nešto izmijenjenom sastavu, jer dio odsjeka u to tijelo predlaže nove predstavnike nakon što je postojećima istekne dvogodišnji mandat. U Vijeće se, uvjereni su na fakultetu, pokušava ugurati ljude koji su skloni bivšoj upravljačkoj strukturi i promijeniti snage u njihovu korist. Studentski bi predstavnici, sa svojih 13 glasova, tu mogli odigrati presudnu ulogu.


Hoće li Holjevac pripustiti studentske predstavnike u Vijeće FF-a do izbora novih predstavnika, vidjet će se uskoro. Moguće je da, kao i Previšić, sazove sjednicu Vijeća i bez studenata, ali se u tom slučaju može očekivati reakcija dijela članova Vijeća i bojkotiranje sjednice.


Kako bilo, studenti su spremni dati vremena novom dekanu da povuče očekivane poteze. U protivnom, na privremeno mirnom Filozofskom fakultetu može se očekivati nova pobuna.