Unatoč izmjeni zastarjelih udžbenika, pripremaju se i novi kompleti školskih knjiga

Nakladnici poručuju Jovanoviću: Udžbenici će biti puni grešaka jer ih moramo raditi na brzinu

Ljerka Bratonja Martinović

Nakladnici paralelno ažuriraju zastarjele naslove i dovršavaju nove udžbenike za idući četverogodišnji ciklus. Zaposleni se žale da moraju raditi navrat-nanos, a uveli su im radne subote i nedjelje



ZAGREB Ukupno 87 udžbenika i radnih bilježnica koliko ih se ove godine mijenja zbog zastarjelih sadržaja ne bi trebalo opteretiti kućne budžete roditelja, jer će postojeći udžbenici i ujesen ostati u primjeni pa će učenici moći razmjenjivati korištene udžbenike ili kupovati polovne.


Pravi udar na džepove roditelja dogodit će se tek dogodine, kad istječe četverogodišnji rok na koji su odobreni postojeći udžbenici i kada će svi školarci morati imati potpuno nove školske knjige.


Ti bi novi udžbenici trebali vrijediti naredne četiri godine, dakle do 2019., no pitanje je hoće li biti tako, jer je u proceduri donošenje novih kurikuluma koji će zamijeniti nastavni program po kojem se danas pišu udžbenici.


Nakon što na snagu stupe novi kurikulumi, novi će udžbenici preko noći postati zastarjeli i neprimjenjivi, što bi roditelje moglo natjerati da posve nove komplete knjiga za svoje školarce moraju kupiti dvije godine za redom.  




Jovanović je u ožujku izjavio da će učenici u školskoj godini 2014./2015. dobiti potpuno nove knjige iz svih predmeta, koji će u uporabi biti do 2019. godine, no nakladnike o tome nije obavijestio.


 Zajednica nakladnika ministra je zbog toga pismeno upozorila kako bi im odgoda odabira novih udžbenika nanijela materijalnu štetu od najmanje 100 milijuna kuna.



Novi natječaj


Zakon o udžbenicima kaže da se udžbenici biraju na rok od najmanje četiri godine, što znači da u primjeni mogu biti i dulje.  


  Nakladnici međutim računaju s tim da će se kompletno novi udžbenici tiskati dogodine, pa su većinu novih naslova već pripremili. Prema zakonu, natječaj za nove udžbenike, ako se mijenjaju u šk.god. 2014./2015., ministarstvo treba raspisati do 1. lipnja, kako bi do proljeća 2014. više od 2.000 novih naslova prošlo nadležna povjerenstva i nastavnici stigli odabrati s kojim knjigama žele podučavati djecu.


Kako je do tog roka ostalo još dva i pol mjeseca, nakladnici udruženi u Zajednicu nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) čude se što se ministar Jovanović još uvijek nije jasno odredio u pogledu odabira novih udžbenika za šk.god. 2014./2015. 


  – Novi su udžbenici za sve predmete ažurirani i spremni. Nakladnici su obavili svoju zakonsku obavezu i čekaju odluku ministarstva – rekao nam je Neven Antičević, predsjednik Zajednice, koji smatra neozbiljnim što ih ministar Jovanović do danas nije primio na razgovor. 


  Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta poručuju kako će se udžbenici svakako mijenjati jer su postojeći “uglavnom metodički previše zastarjeli, u prosjeku osam, a neki i 20 i više godina”. 


  – Nadamo se da ćemo ovih dana dobiti i novi jedinstveni hrvatski pravopis, a sve su to dovoljni razlozi da se krene u postupak izmjene udžbenika kako bi naša djeca u školskoj godini 2014./2015. dobila suvremene, pravopisno, metodički, znanstveno i faktografski kvalitetno uređene udžbenike. Očekujemo i da će školske torbe s novom generacijom udžbenika postati bitno lakše – najavljuju iz MZOS-a.  


  U nakladničkim krugovima ima i onih koji ovakvu odluku smatraju krajnje nerazumnom, jer će se u narednih godinu dana izraditi novi predmetni kurikulumi, a postojeći nastavni program po kojem se udžbenici pišu više neće važiti.  

Nema vremena


– Ako kurikulumi budu gotovi u proljeće 2014., morat ćemo ponovno tiskati kompletno nove knjige. To će biti dvostruki napor za nakladnike, a udžbenici koji se sad odaberu završit će u smeću – kaže predstavnik jedne od većih nakladničkih kuća. Ako se danas ažurira 87 zastarjelih udžbenika i radnih bilježnica, nema razloga da se rok trajanja svim udžbenicima ne produlji za godinu dana, do donošenja novih kurikuluma, što bi uštedjelo i vremena i novca državi, nakladnicima i roditeljima, smatra ovaj nakladnik.


Ministar Jovanović za odluku o tome što će se i kada tiskati nema mnogo vremena. Njegov stihijski pristup udžbenicima u nakladničkim je kućama ovih dana stvorio pravu pomutnju, jer se paralelno ažuriraju zastarjeli naslovi i dovršavaju novi udžbenici za idući četverogodišnji ciklus. I zaposleni se žale da moraju raditi navrat-nanos, uveli su im radne subote i nedjelje, a knjige rađene na brzinu bit će, kažu, prepune grešaka.