Vladina odluka o limitiranju plaća srezala samo primanja uprave

Najveće plaće u državnim tvrtkama: kontrolor leta 46.500 kuna, pilot 35.000

Jagoda Marić

Najveće plaće u pojedinim tvrtkama znatno su veće od limita kojeg je postavila Vlada i njih, u najvećem broju slučajeva ne dobivaju predsjednici niti članovi uprava



ZAGREB U 63 poduzeća od posebnog državnog interesa broj zaposlenih u prošloj je godini smanjen za više od četiri tisuće, odnosno za četiri posto, pa je na kraju prosinca u tim tvrtkama koje ostvaruju više od 80 milijardi kuna godišnjeg prometa radilo 110 tisuća ljudi.



TOP 7   

Hrvatska kontrola zračne plovidbe


46,5 tisuća kuna




Podzemno skladište plina


38,9 tisuća kuna


Croatia Airlines


34,8 tisuća kuna


Plinacro


33,12 tisuća kuna


Zračna luka Pula


29,2 tisuće kuna


Hrvatske autoceste


27,6 tisuća kuna


Fina


26,1 tisuće kuna



    Broj zaposlenih smanjivan je u većini poduzeća, a tek se na prste jedne ruke mogu nabrojiti oni koji su u prošloj godini povećavali broj radnika i troškove plaća. Čak je i najveća kompanija među tvrtkama od posebnog državnog interesa – Ina smanjila broj radnika iako je za pet posto povećala izdatke za plaće.    

Jedni više, drugi manje


No, u Brodotrogiru, četvrtom najvećem gubitašu među 63 poduzeća s minusom od 253 milijuna kuna rastao je i broj zaposlenih i troškovi plaća. Tako su u trogirskom škveru na plaće potrošili tri posto više nego u prethodnoj godini dok je broj zaposlenih narastao za 86, odnosno za sedam posto. U »3. maju«, je pak broj zaposlenih smanjen za 57 dok su u tom riječkom brodogradilištu troškove plaća srezali za čak 11 posto. 


    Ministarstvo financija se u svom izvješću pohvalilo i time da su javna poduzeća, njih 21, pokazali iznimne napore u rezanju troškova, odnosno da je racionalizacija koju su proveli, između ostaloga i na troškovima plaća, dovela do godišnje uštede od 1,7 miliijardi kuna. 



    Zanimljiva je i opaska uz najvišu plaću u Jadroplovu, koja je sada u skladu s Vladinom odlukom, ali je direktor Stjepan Papić, prije negoli je smjenjen imao plaću veću od 51,5 tisuća kuna jer se prvih pola godine oglušio na Vladinu odluku. Novi direktor ima plaću u skladu s limitima, a od starog je, piše u izvješću, zatraženo da vrati preplaćeni iznos za šest mjeseci, što je oko 200 tisuća kuna.



    U resornom ministarstvu posebno su zadovljni zbog činjenice da je ispoštovana i provedena Vladina odluka o limitiranju plaća članova i predsjednika uprava u poduzećima u kojima je država većinski vlasnik. Prema toj odluci, koja je na snazi do kraja ove godine, najviša plaća u upravi nekog poduzeća u većinskom vlasništvu države može biti 3,2 prosječne mjesečne neto plaće po zaposlenom u pravnim osobama za mjesec travanj u tekućoj godini, pa bi danas to iznosilo oko 17.300 kuna.       – Prema očitovanju trgovačkih društva ti iznosi uvećani su za 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža u bruto iznosu, te kod nekih poduzeća i za primitke u naravi kao što su korištenje automobila, korištenje stana, životno osiguranje, napominje se u izvješću.   

U Ini tek 13 tisuća


No, ono pokazuje da su najveće plaće u pojedinim tvrtkama znatno veće od limita kojeg je postavila Vlada i njih, u najvećem broju slučajeva ne dobivaju predsjednici niti članovi uprava. Ako se izuzme činjenica da je Ina prijavila najveću plaću od 13 tisuća kuna, u što je teško povjerovati, najveća plaća isplaćena je u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe i ona iznosi 46,5 tisuća kuna, uz napomenu da je riječ o plaći kontrolora leta prema ugovoru o radu, dok su plaće uprave u skladu s Vladinom odlukom. Isto je i u Croatia Airlinesu, gdje je najveća plaća gotovo 35 tisuća kuna i nju dobiva pilot. U još desetak poduzeća u većinskom vlasništvu države plaće su veće od Vladinih limita, ali njih, kako nam pojašnjavaju u ministarstvu financija, ne dobiva uprava nego ljudi na koje se Vladina odluka ne odnosi, pa bez raskidanja ugovora o radu plaća i nije mogla biti smanjena. Uz to, napominju naši sugovornici, riječ je o stručnjacima koji su i na europskoj i svjetskoj razini najviše plaćeni.