EU direktiva

Najavljene promjene u zakonu koje bi hrvatske turističke vodiče mogle ostaviti – bez posla

Biljana Savić

Snimio Sergej DRECHSLER / Nl arhiva

Snimio Sergej DRECHSLER / Nl arhiva

Hrvatski vodiči se pribojavaju da će im stranci bez adekvatne naobrazbe preuzeti posao ako novi Zakon o pružanju usluga u turizmu izjednači prava domaćih i inozemnih turističkih vodiča  



RIJEKA Hrvatska će krajem godine dobiti novi Zakon o pružanju usluga u turizmu koji bi trebao uskladiti hrvatsko zakonodavstvo s EU direktivom o paketu aranžmana i time izjednačiti prava domaćih i inozemnih turističkih vodiča. U praksi bi to značilo, smatraju hrvatski vodiči, da će im stranci bez adekvatne naobrazbe preuzeti posao.


Zakon ovih dana opet kreće na usuglašavanje sa strukom, agencijama i vodičima, no još je daleko od finalne verzije. Kako doznajemo, ministar turizma Gari Cappelli za 15. veljače sazvao je sastanak s udrugama turističkih vodiča da čuje njihove zahtjeve.


Hrvatski vodiči trenutačno mogu raditi samo u županijama u kojima su položili ispite, dok to pravilo uskoro možda više neće vrijediti. Problem je u tome da jedinstvenu dozvolu za turističko vođenje na razini cijele Hrvatske ne bi dobivali samo hrvatski vodiči, nego i građani EU i to temeljem stečenih stručnih kvalifikacija u svojim zemljama, bez obveze priznavanja tih kvalifikacija u Hrvatskoj. To je ono što brine oko tri tisuće turističkih vodiča, koliko ih ima u Hrvatskoj.  




– Vodiči ni sami ne shvaćaju da su upali u uređenu kulisu u kojoj moraju odigrati točno one uloge koje su za nas predviđene. A to je da odustanemo od tog posla jer je on predviđen za neke druge – kaže nam jedna eminentna turistička vodičkinja iz Hrvatske.


Talijanski poučak


Ona objašnjava da veliki turoperatori, prvenstveno iz Njemačke, inzistiraju na ID iskaznicama koje će vrijediti za cijelu Europu.


– Doslovno će netko tko je u autobusu njemačkih turista dijelio vodu, sada biti turistički vodič. A mi koji se stalno educiramo, i to o svom trošku koji nije mali, moramo im prepustiti posao. Taj problem dobro su detektirali Talijani, koji su se dvije godine na ulicama masovno borili za svoja prava. Odjednom su im se pojavili vodiči s ID iskaznicama oko vrata. Potpuni stranac im je vodio turiste po cijelom teritoriju. Talijani su se izborili za svoja prava i sada im više ne može bilo tko voditi turiste – dodaje naša sugovornica, dodajući da se u Njemačkoj i Austriji na sve strane otvaraju škole za vodiče za cijelu Europu.


– Ako se izradi novog zakona o turističkim vodičima ne pristupi ozbiljno, po hrvatskoj obali turiste bi mogli voditi vodiči iz inozemstva. Ipak se nadam da ćemo od majstora turizma Talijana naučiti nešto, jer će naši vodiči biti prisiljeni tražiti posao u nekim drugim europskim gradovima – kaže naša sugovornica.


Tina Biluš, predsjednica Udruge turističkih vodiča Šibensko-kninske županije »Mihovil«, smatra da će, u slučaju implementiranja EU direktive, hrvatski vodiči biti degradirani.


Mrkva i batina


– Trenutačno postoji opći dio edukacije za turističke vodiče, prema kojem vodič obavlja usluge na čitavom nacionalnom teritoriju, ali postoji i posebni dio temeljem kojeg dobivamo licence za pojedine zaštićene lokalitete, čiju je listu donijelo Ministarstvo kulture 2008. godine. Kako je Hrvatska podijeljena na županije, tako turistički vodiči iz Hrvatske prolaze edukaciju po županijama. Problem nastaje u prijedlogu zakona u kojem su izbačeni lokaliteti i ne spominje se više posebni dio edukacije, što je ključna stavka za visoki standard i kvalitetu. Otkako smo ušli u EU postoji sloboda kretanja, razmjene radne snage, i to je u redu. Ali zašto ja kao građanka Hrvatske u Italiji moram polagati ispite da bih mogla obavljati posao turističkog vodiča, a talijanski vodič to ovdje ne mora? To nije ravnopravnost – kaže Biluš, dodavši da Zakon o pružanju usluga u turizmu ne treba mijenjati, jer je odlično napisan.


Milan Hodak, turistički vodič na Plitvičkim jezerima, kaže da su on i njegovi kolege ponudu Ministarstva o dodjeli nacionalnih licenci svim vodičima sa županijskim ovlaštenjima, shvatili kao »trojanskog konja«, mrkvu ili mamac na koji su se, ističe, neki uhvatili.


– Batina će biti to da će u slučaju nametanja nacionalne licence biti olakšano izdavanje takve licence i strancima, a bez usvajanja znanja bez kojih nitko od nas ne bi mogao raditi kao turistički vodič u Hrvatskoj. To će imati za posljedicu manje posla za sve nas hrvatske vodiče, kaže Hodak.



U pripremi novog Zakona o pružanju usluga u turizmu sudjeluju i članovi Udruge turističkih vodiča Kvarnera. – Već na prvom sastanku u Ministarstvu udruga se u ime svojih članova vrlo jasno izjasnila protiv prevođenja sadašnjih županijskih licenci u nacionalne licence, smatrajuću da da bi time došlo do pada kvalitete usluge i degradacije struke, a što bi uzrokovalo značajnu štetu cjelokupnom turizmu i naročito daljnjem razvoju kulturnog turizma koji je svim mjerodavnim institucijama naše države od velike važnosti. Najsporniji nam je Pravilnik o priznavanju inozemnih kvalifikacija iz 2015. godine, temeljem kojeg državljani EU mogu bez ikakvih preduvjeta i ograničenja voditi turiste na svim lokalitetima u zemlji. Vjerujemo da su svi svjesni kako su naša povijest, baština, vrijednosti, običaji i jezik vrlo bogati i raznoliki i da je njihovo ispravno i stručno tumačenje od nacionalnog interesa – ističe članica Predsjedništva UTV Kvarnera Jasminka Miškulin.


Dvjesto eura


Posve drukčije gledište ima Selimir Ognjenović, suvlasnik njemačke turoperatorske tvrtke ID Riva tours i dobitnik nagrade za životno djelo u turizmu.  


–  Ja sam apsolutno za to da u Hrvatskoj rade hrvatski vodiči, ali vidljivo je da je u posljednje vrijeme vrlo teško naći dovoljan broj kvalificiranih vodiča, posebice na obali. S druge strane, udruge vodiča napravile su ceh kojim su stvorile monopol na taj posao i neprimjereno podugnule cijene. Uveli su apsolutnu strahovladu da svi vodiči moraju imati ispite koji su vrlo skupi, čak i oni koji samo prate grupe turista. Oni sada traže zaštitu države, a trebali bi izdržati inozemnu konkurenciju. Ako se nekom inozemnom turoperatoru danas isplati u Hrvatsku voditi svoje vodiče i animatore o svom trošku, to je znak da je greška u našim vodičima i načinu na koji funkcioniraju. Ja nisam za to da država zaštiti jedan ceh koji se svim mogućim načinima doveo u položaj da diktira cijene. Uostalom, Hrvatska ni nema dovoljan broj turističkih vodiča i licenci, jer udruge vodiča ne daju da ih bude puno, kako im ne bi bili konkurencija. U Zagrebu ćete vodiča za pola dana platiti 200 eura, a toga nema nigdje u svijetu, ističe Ognjenović.


Dodaje da je za to da u Hrvatskoj rade hrvatski vodiči jer je to prekrasno zanimanje za mlade ljude koje treba educirati, ali ne skupim tečajevima.


– Treba im otvoriti tržište, a ne se cehovski zatvoriti i diktirati cijene. Hrvatska se može zaštititi tako da traži da inozemni vodiči prođu edukaciju, ali ne možemo tražiti od države da nikoga izvana ne pušta u taj posao, samo zatio da bi se zaštitili cehovi i to nauštrb države, rekao je Ognjenović.