Uvjeti i kriteriji

Najam iz POS-a: Do stana za 20 kuna po m2 samo ako najamnina ne prelazi 30 posto plaće

Bojana Mrvoš Pavić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Uvjet je i da budući najmoprimac nema odgovarajuću nekretninu u mjestu prebivališta. Plan je da prvi POS najmoprimci u stanove u Rijeci i okolici usele 2017. godine 

ZAGREB » Nakon što je u siječnju ove godine Vlada izmjenama Zakona o POS-u omogućila da se stanovi iz Programa poticane stanogradnje daju i u najam, cijenom puno povoljniji od najma na komercijalnom tržištu, i uz mogućnost kasnijeg otkupa tog stana, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja objavilo je prijedlog pravilnika koji propisuje uvjete i kriterije najma. U svakoj zgradi koja se ubuduće bude gradila kroz POS, dio stanova se neće prodavati, već će biti namijenjen najmu, budući da je i Hrvatska kao članica EU-a obavezna bila osmisliti, i provoditi neki oblik društvenog najma stanova. Taj se model probno već provodi u zagrebačkom naselju Sopnica-Jelkovec, u kojem je 80 neprodanih POS stanova iznajmljeno po cijeni od 20 do 25 kuna po četvornom metru stana, ovisno o njegovoj veličini, dok se u novim POS zgradama u zagrebačkom Zapruđu i Klari, koje bi trebale biti useljive krajem ove, ili početkom sljedeće godine, od ukupno 850 stanova njih oko 340 planira dati u najam.Isto će biti i u drugim gradovima, pa tako i u Rijeci, u kojoj će sredinom ove godine, kad se donese Provedbeni program POS-a za 2016. godinu, biti poznat broj najamnih stanova u budućim POS zgradama. Plan je da prvi POS najmoprimci u stanove u Rijeci i okolici usele 2017. godine.   

Veći – jeftiniji


Kako predviđa pravilnik o najmu POS stanova, na njega će pravo imati državljani Hrvatske koji, kao i članovi njihovog zajedničkog domaćinstva, u vlasništvu nemaju odgovarajuću nekretninu na području na kojem se nalazi stan u najmu. Drugim riječima, netko tko ima prebivalište u Rijeci ili Zagrebu, ali u tim gradovima nema odgovarajuću nekretninu u vlasništvu, no ima, primjerice, vikendicu na moru, moći će u mjestu prebivališta dobiti POS-ov stan u najam. »Odgovarajućom« nekretninom u vlasništvu se, pritom, smatra nekretnina veća od 35 četvornih metara za jednu osobu, odnosno od još deset »kvadrata« za svaku daljnju osobu, sa svom potrebnom infrastrukturom, dakle vodom i strujom, grijanjem i ostalim. 




Prijedlog pravilnika o najmu POS stanova zasad ne predviđa da se na natječaj javi i, primjerice, istospolna zajednica, obitelj. Dokumentacija s kojom će se građani javljati na natječaj predviđa, između ostalog, dostavljanje potvrde o bračnom odnosno izvanbračnom stanju, no ne i potvrde o registriranom partnerstvu. Budući da javna rasprava o pravilniku traje do 2. svibnja, istospolne udruge će predložiti, moguće, da se i to u pravilniku ispravi.



    Drugo, najmoprimci će moći biti samo osobe kojima iznos najamnine predstavlja maksimalno 30 posto ukupnog mjesečnog prihoda svih članova obiteljskog domaćinstva. To znači da najmoprimci neće moći biti obitelji koje bi na najamninu morale izdvajati više od 30 posto svojih ukupnih primanja, dakle siromašniji. Cijenu najma određivat će APN – Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, ovisno o tome gdje se stanovi nalaze, koliko je utrošeno na njihovu gradnju i ostalo. Pravilnik tu cijenu ne određuje, već će je za svaku zgradu posebno određivati APN. Sudeći prema ranijim najavama iz Ministarstva graditeljstva, najamnina bi se trebala kretati oko 20, do 25 kuna po četvornom metru stana, u manjim sredinama moguće i manje. Toliko, naime, iznosi najam u naselju Sopnica-Jelkovec, 25 kuna za stanove do 60 »kvadrata«, odnosno 20 kuna za veće. Najam stana od, primjerice, 70 četvornih metara koštat će 1.400 kuna mjesečno, što je daleko povoljnije od komercijalnog najma na tržištu. 

   


Utvrđivanje bodova


Pravilnik kaže da će se red prvenstva za dobivanje POS stana u najam utvrđivati na temelju bodovanja, pri čemu će bodove nositi, redom, postojeći stambeni status, bračno/izvanbračno stanje i broj djece, stručna sprema, životna dob, vrijeme prebivanja podnositelja zahtjeva na području na kojem se nalazi stan koji se daje u najam, invaliditet, sudjelovanje u Domovinskom ratu, status samohranog roditelja. Broj bodova koje je moguće ostvariti po pojedinom kriteriju tek treba utvrditi APN posebnom odlukom o uvjetima, mjerilima i postupku za utvrđivanje reda prvenstva. Bodovi će se zbrajati, i na temelju njih će biti utvrđena lista reda prvenstva. Ugovor o najmu sklapat će se na rok od pet godina, uz mogućnost naknadnih produljenja od po tri godine. Prije svake obnove ugovora APN će imati pravo zatražiti od najmoprimca potvrdu o neposjedovanju odgovarajuće nekretnine u vlasništvu na području na kojem se nalazi nekretnina u najmu.     U svakom ugovoru o najmu bit će utvrđena i kupoprodajna cijena nekretnine, za slučaj da najmoprimac odluči otkupiti stan. Ta će cijena vrijediti pet godina od dana sklapanja ugovora o najmu, a nakon toga će se ponovno utvrđivati, ovisno o kretanju cijena na tržištu, i drugim parametrima. Ako se najmoprimac odluči na otkup stana u roku od prve tri godine najma, ugovorom utvrđena kupoprodajna cijena, kaže pravilnik, bit će umanjena za cjelokupni iznos plaćene najamnine. Ako od zaključenja ugovora o najmu do zaključenja ugovora o kupoprodaji prođu više od tri godine, do najviše pet godina, kupoprodajna cijena će se umanjiti za 85 posto iznosa uplaćene najamnine, a prođe li više od pet godina, kupoprodajna se cijena neće umanjivati, što znači da je kupac dotad plaćene najamnine bacio u vjetar.Primjerice, odluči li otkupiti stan od 70 »kvadrata« nakon tri godine najma, kupoprodajna cijena umanjit će mu se za 50.000 kuna. Kako cijena POS-ova stana u prosjeku iznosi oko tisuću eura po četvornom metru, to znači da će nakon tri godine za stan morati isplatiti još oko 63.000, umjesto 70.000 eura, u gotovini ili POS-ovim kreditom, koji je povoljniji od komercijalnih. Odluči li se pak na otkup tolikog stana u šestoj godini najma, u vjetar će baciti oko 15 posto vrijednosti nekretnine.