Oluja, ali financijska

Nacionalna svetinja postala nacionalna sramota: Spomenik pobjede u Kninu još nije do kraja plaćen

Zorana Deljanin

Povjerenstvo koje je osnovala Kosoričina vlada trebalo je osigurati još 2,5 milijuna kuna za plaćanje duga izvođaču radova na spomeniku, no ono se u godinu dana nije ni jednom sastalo, pa sada Gradu Kninu kao potpisniku ugovora s izvođačem prijeti da teret duga podmiri sam iz ionako siromašnog proračuna



Simbol nacionalne svetinje pretvorio se u nacionalnu sramotu – Spomenik hrvatske pobjede »Oluja ’95« koji je izgrađen i svečano otkriven 5. kolovoza 2011. u Kninu do danas nije plaćen. Prema izvođaču radova, zagrebačkoj tvrtki Graditelj svratišta, ostao je dug od čak 2,5 milijuna kuna!


Grad Knin i branitelji nisu zaslužili da se iza spomenika vuku repovi. Ne znam kako se mogao izgraditi bez unaprijed osiguranih svih sredstava, no u to neću ulaziti jer je to vodila bivša vlada. Razgovarao sam sa gradonačelnicom Knina više puta o tome i, s obzirom na situaciju, na besparicu, a sa željom da se dugovi podmire, ministarstvo će poduzeti sve što može da pomogne. S obzirom da će sada krenuti podjela 20 milijuna kuna braniteljskim udrugama, jedna od ideja jest da im predložimo da se odreknu od svojih 10 posto iznosa i proslijede ga Gradu Kninu, kazao je ministar Matić.



Sredstva je trebalo osigurati posebno Vladino povjerenstvo na čijem je čelu bivši ministar branitelja Tomislav Ivić, no ono se posljednjih godinu dana nije niti sastalo zbog čega sada Gradu Kninu kao potpisniku ugovora s izvođačem radova rijeti da teret duga podmiri iz ionako praznog proračuna. 


Obećanje, ludom…




– Bit cijele priče jest da je to nacionalni spomenik čiju je gradnju prihvatila Vlada i na prijedlog Vlade imenovano je povjerenstvo čiji je predsjednik bivši ministar branitelja Tomislav Ivić, a kojemu je bio zadatak osiguranje sredstava za plaćanje spomenika.


Ukupna vrijednost spomenika, od samog početka, od ideje do realizacije, iznosi 7,9 milijuna kuna. Vlada je dala 2,8 milijuna kuna, donacijama je prikupljeno 1,3 milijuna, organizacijom call centra 500 tisuća kuna, a dio su dali Grad Knin i Fond za zaštitu okoliša. No, za zatvaranje financijske konstrukcije nedostaje 2,5 milijuna kuna. Grad sam ne može ispoštovati tu financijsku obavezu jer bi ugrozili funkcioniranje jedinice lokalne samouprave, kazala je gradonačelnica Knina Josipa Rimac. 


Preostala potrebna sredstva za spomenik, podsjeća Rimac, trebala su se osigurati donacijama, poziv je upućen svim javnim poduzećima i većin tvrtkama u Hrvatskoj, no mnoge nisu niti odgovorile, a neke koje su obećale, poput HŽ Holdinga i IGH-a, na koncu ništa nisu uplatile. 


– Pismu kojim smo tražili donacije potporu je dala Vlada i njena tadašnja predsjednica Jadranka Kosor. Većina tvrtki u vlasništvu države se ili oglušila ili dala negativan odgovor iako su u komunikaciji sa predsjednikom povjerenstva Tomislavom Ivićem obećali da će osigurati sredstva. Dug koji je ostao upravo je iznos za koji smo očekivali da će se pokriti tim donacijama. Danas smo pred novom obljetnicom Oluje, upravo će centralni događaj biti ispred spomenika na Trgu Ante Starčevića, a imamo ružnu sliku da nisu pokriveni troškovi njegove gradnje, rekla je kninska gradonačelnica Josipa Rimac. 


Protokol, pa zaborav


O spomeniku je državni vrh, očito, mislio samo dok nije svečano otkriven, a oni se svi odreda pred njim fotografirali dajući izjave kako će štiti nacionalne svetinje i slaviti Oluju. No, čim je protokol završio na potreban novac za podmirivanje troškova gradnje spomenika se zaboravilo. Potvrđuje to i činjenica da se povjerenstvo koje je trebalo prikupiti potreban novac posljednjih godinu dana nije niti sastalo. 


– Ja se moram najprije čuti s gradonačelnicom Knina, a onda ćemo odlučiti što i kako – jedino je što je jučer na upit o nepodmirenim troškovima gradnje spomenika »Oluja ’95« kazao predsjednik povjerenstva i bivši ministar branitelja Tomislav Ivić.