Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
21. studenoga 2019.
Krivo tumačenje zakona?

Na udaru inspektora automehaničari, stolari i "ilegalni" kuhari, a ne dobri susjedi

Đuro Popijač / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Đuro Popijač / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 24. ožujak 2011. u 15:39 2011-03-24T15:39:29+01:00

Priče o kažnjavanju onih koji pomažu u svinjokolji padaju u vodu: bitno je da se ta »pomoć« ne događa svaki dan, objašnjavaju ministar Popijač i predsjednik HOK-a Ranogajec

ZAGREB  Inspektori neće goniti susjede i prijatelje koji si pomažu u svinjokolji, zamjeni slavine u stanu, ili one koji rade u vinogradu s tisuću-dvije čokota, jer to ne predstavlja ekonomsku djelatnost. Cilj zakona o sprječavanju neregistrirane djelatnosti, kojeg je upravo predložila Vlada, jest spriječiti djelatnost onih koji se obrtom bave gotovo svaki dan, ali nelegalno, i koji su konkurencija registriranim obrtnicima koji pošteno rade i plaćaju poreze, naglasio je  ministar gospodarstva Đuro Popijač.

Kazne za objavljivanje oglasa

Novim zakonom kaznit će se ne samo one koji naručuju oglase za neregistriranu djelatnost, nego i one koji te reklame objavljuju. Svi naručitelji oglasa, preciznije, moraju navesti podatke o identitetu, sjedištvu tvrtke, OIB, osobne podatke i prebivalište. Kazne za protuzakonito reklamiranje iznosit će 10 do 15 tisuća kuća za pravne osobe, a tri do deset tisuća kuna za fizičke, rečeno je u Ministarstvu gospodarstva. Pravne osobe koje obavljaju neregistriranu djelatnost kažnjavat će se s 20 do 50 tisuća kuna, a fizičke osobe s 10 do 30 tisuća kuna.

Ministar tvrdi da su mediji potuno krivo protumačili namjere spomenutog zakona i da su tvrdnje, prema kojima inspektori neće kažnjavati samo one susjede i rođake koji si pomažu u krugu od 500 metara, potpuno izvučene iz konteksta. »Pomoć je pomoć, a mi ovdje govorimo o nečem drugom – o neregistriranoj djelatnosti, koju želimo spriječiti«, kaže Popijač.

– Inspektori bi trebali trčati za onima koji nelegalno pripremaju hranu za priredbe (catering), zbog čega registrirani ugostitelji danas gube posao. Puno je i stolarija koje izrađuju kuhinje i ostali namještaj, a nisu prijavljene, naglasio je Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, koji je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Popijačem zahvalio Vladi na tom prijedlogu zakona. Priče o kažnjavanju onih koji pomažu u svinjokolji padaju u vodu: bitno je da se ta »pomoć« ne događa svaki dan, kaže Ranogajec.

– Gledajte, smisao zakona je spriječiti, primjerice, automehaničara koji svoj posao radi nelegalno u susjedstvu registriranog kolege. Inspektori danas mogu kontrolirati registriranog automehaničara ili stolara, ali ne mogu ući u njihovu radionicu ako nisu prijavljeni. Prema novom zakonu, oni će  to moći, objasnio je Popijač, ponavljajući da treba razlikovati pomoć od gospodarske djelatnosti.

Ako netko ima mali vinograd od tisuću-dvije čokota za svoje potrebe, to inspektore ne zanima. No, zanima ih ako netko ima deset hektara vinograda, jer to predstavlja gospodarsku djelatnost, a radnike u vinogradu mora se platiti, objasnio je Popijač. Nama nije cilj popuniti proračun, nego spriječiti nelojalnu konkurenciju našim obrtnicima i pokrenuti val zapošljavanja, tvrdi ministar. Obrtnici ne mogu pokrenuti to zapošljavanje ako se ne spriječi nelegalna konkurencija, dodao je Ranogajec.

Vlada je u prijedlogu spomenutog zakona navela da joj je cilj borba protiv sive ekonomije koja u Hrvatskoj, prema procjeni Svjetske banke, iznosi 35 posto BDP-a.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.