Porast

Na radu najčešće stradavaju radnici u trgovini, najveći broj ozljeda dogodi se ponedjeljkom

Gabrijela Galić

Najviše ozlijeđenih radnika na mjestu rada bilo je iz uslužnih i trgovačkih zanimanja



Tijekom prošle godine evidentirano je preko dvije tisuće ozljeda na radu više nego godinu dana ranije. Naime, lani je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) Hrvatskom zavodu za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu (HZZZSR) dostavio podatke za 16.013 ozljeda na radu, dok je godinu dana ranije evidentirano 13.929 ozljeda na radu. Ozljede su najčešće nastale na mjestu rada i to u 82,19 posto slučajeva, dok je 2852 radnika ili 17,81 posto od ukupnog broja nastradalo na putu na posao ili s posla.


Prema statistici, žene se češće ozljeđuju na putu. Naime, od ukupnog broja ozlijeđenih žena tijekom prošle godine, njih 65,74 posto ozljedu je zaradilo na putu do posla ili s posla, a 34,27 posto na mjestu rada. Kod muškaraca je statistika obrnuta, pa ih je 33,98 posto ozlijeđeno putujući, dok ih je 65,72 posto nastradalo na mjestu rada.


Trgovina je postala najopasnija djelatnost sudeći prema podacima o broju ozljeda na radu. Naime, najviše ozlijeđenih radnika na mjestu rada bilo je iz uslužnih i trgovačkih zanimanja, zatim u obrtu i pojedinačnoj proizvodnji te među jednostavnim zanimanjima. U uslužnim i trgovačkim zanimanjima najčešće se, navodi se u analizi prošlogodišnjih ozljeda na radu, ozljeđuju trgovačka zanimanja dok u obrtu i pojedinačnoj proizvodnji najčešće stradaju tokari, kovinotokari, strojarski mehaničari i srodna zanimanja. Među jednostavnim zanimanjima najčešće su ozljede kod čistača. Pritom se ističe i kako su se vozači i strojovođe prijevoznih sredstava i pokretnih strojeva, u odnosu na druga zanimanja, također ozljeđivali u velikom broju.




Najveći broj ozljeda na radu ili na putu dogodio se u ponedjeljak i to između osam i 14 sati na mjestu rada, odnosno na putu do posla u vremenu od šest do osam sati. No, u trgovini u kojoj je lani nastradalo 1.480 radnika, radnici najčešće stradavaju petkom, ali i srijedom.


Kada se, pak, pogleda stopa ozljeda na radu na 1.000 zaposlenih prema djelatnosti poslodavca, onda je ona najviša u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnosti sanacije okoliša i iznosi 24,12. Vrlo visoka stopa od 17,54 bilježi se i u djelatnosti zdravstvene zaštite te prijevozu i skladištenju roba -15,80.


Najčešća fizička posljedica stradavanja na mjestu rada su rane i površinske ozljede (34,25 posto) te u 26 posto slučajeva iščašenja, uganuća i nategnuća.