Natpis "Smrt Frljiću"

Na prijeteći grafit u Vinkovcima Oliver Frljić kaže: To je Hrvatska o kojoj Karamarko sanja

Boris Pavelić

Policija utvrđuje okolnosti i autora  sramotnog grafita u Vinkovcima / Foto SDP VINKOVCI

Policija utvrđuje okolnosti i autora sramotnog grafita u Vinkovcima / Foto SDP VINKOVCI

Prijetnji smrću svima koji se ne slažu s državotvornim lažima kojima je HDZ građanima u proteklih 25 godina ispirao mozgove, bit će sve više, predviđa Frljić



ZAGREB  Grafit »Smrt Oliveru Frljiću« osvanuo je u središtu Vinkovaca, upozorio je jučer SDP, a intendant riječkog HNK izgred komentirao tvrdnjom kako je »to Hrvatska o kojoj Karamarko sanja, Hrvatska u kojoj će različiti paramilitarni odredi po ulicama utjerivati istinu u kosti«.


Objavljujući fotografiju grafita, našaranog na zgradi mjesnog odbora u ulici Ivana Gundulića u središtu grada, vinkovački SDP upozorio je na »jačanje ekstremizma, stigmatiziranja i osuđivanja građana koji se ne uklapaju u primitivne rasno i etnički čiste koncepcije zaluđenih pojedinaca kojima su poziv na progonstvo, nasilje ili čak smrt normalan dio svakodnevice«.


Predsjednik vinkovačkog SDP-a Damir Rimac za naš je list Vinkovce opisao kao »vrlo ekstremni, zadojeni svemir u kojem se isključuje i proskribira sve što ne pripada takvom načinu razmišljanja«.


Šutnja je odobravanje




 »Nije ovo prvi put da se pojavljuju grafiti tog tipa. Kao političaru i kao osobi, takve su mi poruke apsolutno neprihvatljive. Volio bih da to kaže i gradonačelnik. Nismo mi iz opozicije trebali prvi reagirati, nego on, i reći da je riječ o apsolutno neprihvatljivom ponašanju. Ali gradonačelnik šuti. To me brine. Šutnja je odobravanje«, kazao je Rimac za naš list.


U vinkovačkom SDP-u tvrde kako »najgore što cjelokupno društvo može uraditi jest šutjeti, jer ovdje nije riječ samo o bezopasnom i nimalo humorističnom natpisu, već možemo govoriti o rastućem trendu mržnje i diskriminacije«.


Sam Oliver Frljić nema iluzija. U izjavi za naš list prognozira kako ovo nije posljednji izgred. »Prijetnji smrću svima koji se ne slažu s državotvornim lažima kojima je HDZ građanima ove zemlje u proteklih 25 godina ispirao mozgove, bit će sve više i više«, predviđa Frljić.


 »Uostalom«, pita, »što se moglo očekivati ako znamo da je taj isti HDZ, dok je bio u opoziciji, poticao branitelje da krše zakone ove zemlje? Upravo to da rulja s ulice uzme stvar u svoje ruke i razračuna se s onima koji su već ranije označeni kao državni neprijatelji«, kaže Frljić.


Policija istražuje


Pita također »što o ovoj prijetnji smrću misli predsjednica, koja je upravo amnestirala kriminalca koji je bio donator njezine stranke? Ili ministar Hasanbegović koji otvoreno negira vrednote antifašističke borbe? Hoće li predsjednik HDZ-a, gospodin Karamarko, imati nešto za reći na tu temu? Vjerojatno ne, jer to je Hrvatska o kojoj on sanja, Hrvatska u kojoj će različiti paramilitarni odredi po ulicama utjerivati istinu u kosti. Svaka sličnost s Njemačkom 30-ih godina prošlog stoljeća svakako nije slučajna«, upozorava intendant riječkog HNK.


Glasnogovornik Vukovarsko-srijemske policijske uprave Domagoj Džigumović za naš je list potvrdio kako će policija, »kao i u svim ostalim slučajevima ispisivanja grafita uvredljivog sadržaja, učiniti sve da pronađe počinitelje«. Džigumović kaže kako je prijetnja Frljiću »ispisana unazad nekoliko dana«, te da policija utvrđuje okolnosti i autora izgreda. Koliko policija zna, riječ je o jedinome takvom grafitu u Vinkovcima.


 »Ispisivanje takvih poruka manji je problem u Vinkovcima, a veći u Vukovaru«, podsjeća Džigumović, dodajući kako je policija dosad u nekoliko navrata pronašla autore neprimjerenih grafita. Upitan slaže li se s ocjenom vinkovačkog SDP-a o »jačanju ekstremizma i stigmatiziranja građana«, Džigumović je odgovorio kako policija »nema saznanja te vrste«. Komentar izgreda tražili smo i od gradonačelnika Vinkovaca Mladena Karlića, ali do zaključenja lista nismo ga dobili.