Smjer se zna

Na koju stranu će Peruško “zaljuljati” nagodbu: Njegove odluke odredit će smjer kompletnog hrvatskog gospodarstva

Jagoda Marić

Treba dati konačan odgovor na pitanje kako završava restrukturiranje Agrokora – Fabris Peruško  / snimio D. JELINEK

Treba dati konačan odgovor na pitanje kako završava restrukturiranje Agrokora – Fabris Peruško / snimio D. JELINEK

O tome će ovisiti i što će se događati s hrvatskim gospodarstvom u godinama nakon postupka izvanredne uprave. Pred Peruškom je izbor stalnog Vjerovničkog vijeća i izrada prijedloga nagodbe koju će prihvatiti većina vjerovnika po skupinama, ili pak vjerovnici koji imaju dvije trećine ukupnih potraživanja



Novom povjereniku u Agrokoru Fabrisu Perušku Vlada je zakonom zadala okvire, a nacrt nagodbe koji je bivša izvanredna uprava predstavila u prosincu određuje mu smjer, pa bi se na prvu loptu moglo reći da mu posao i nije tako težak. U sljedeća četiri i pol mjeseca samo treba privesti kraju dogovor vjerovnika i tako im prepustiti Agrokor. Sigurno je njegova pozicija komotnija nego ona koju je imao Ante Ramljak prije gotovo 11 mjeseci kad je preuzeo upravljanje Agrokorom, ali Peruško tek treba ishoditi dogovor vjerovnika i to na platformi koju je postavio netko drugi.


Glavno pitanje u nagodbi bit će na koju stranu će je novi povjerenik »zaljuljati«, a to će umnogome odlučiti i što će se događati s hrvatskim gospodarstvom u godinama nakon postupka izvanredne uprave u Agrokoru.


Nezadovoljnici


Dobavljači, posebice domaći, jedini su vjerovnici u postupku izvanredne uprave Agrokora koji su naplatili dio svojih potraživanja, i to mali i mikro u punom iznosu, a srednji i veliki oko 40 posto. Naravno da time nisu zadovoljni i zato su i odbili nacrt nagodbe u prosincu jer je ona značila da će se odreći znatnog dijela svojih potraživanja. Pred novim je povjerenikom izbor stalnog Vjerovničkog vijeća i izrada prijedloga nagodbe koji će prihvatiti većina vjerovnika po skupinama, ili vjerovnici koji imaju dvije trećine ukupnih potraživanja.




Prava opcija znači da je i u skupini dobavljača većina suglasna oko nagodbe, a druga opcija bi mogla značiti preglasavanje dobavljača, jer bi financijski vjerovnici, posebice ako se Sberbanka vrati za stol i sudjeluje u dogovorima oko nagodbe, bez problema mogla skupiti dovoljan broj glasova da potvrde nagodbu.


Dobavljači, domaći proizvođači, strahuju od tog raspleta i vjerojatno je to i razlog zašto je njihova predstavnica u Privremenom vjerovničkom vijeću odlučila da će pričekati sa svojim izjašnjavanjem o tome kako gleda na postavljanje Peruška za izvanrednog povjerenika.


Dio dobavljača s kojima smo jučer razgovarali procjenjuju da je moguće da su po pitanju starog i graničnog duga dobili ono što će im biti plaćeno i da će ostatak morati pretvoriti u udjele ili otpisati. Na tome će se, kažu, pokazati je li zadatak novog povjerenika da transformira i restrukturira domaće gospodarstvo, kako to često spominje premijer Andrej Plenković.


– Dojam je da su s novim povjerenikom i onim što se događalo oko njega financijski vjerovnici preuzeli u potpunosti stvari u svoje ruke i nisam siguran da to Peruško i želi da bi se takvom raspletu mogao oduprijeti – kaže jedan naš sugovornik, direktor domaće prehrambene kompanije.


Napominje i to da će sudbina brojnih domaćih kompanija ovisiti i o tome kakav će se dogovor postići oko Konzuma, jer je to njihov najvažniji kanal do potrošača. Ako Konzum preuzmu vlasnici koji će nastojati slijediti najveće konkurente, na njegovim će policama biti sve manje domaće robe i tek će to za godinu ili dvije prouzročiti najveći udar na domaće proizvođače koji će se, ako izgube Konzumove police, teško probiti na police njegove konkurencije jer ionako tamo nemaju značajne količine svojih proizvoda.


Balansiranje


Osim kompanija koje su prema Agrokoru jako izložene kroz pozajmice, domaće bi tvrtke, napominju naši izvori, možda i mogle izdržati veći postotak otpisa duga ili pretvaranja u vlasništvo, ali smanjenje prodaje kroz najveći maloprodajni lanac u zemlji značilo bi velik udar, posebice za one koji većinu svojih proizvoda prodaju u Hrvatskoj i nemaju značajan izvoz. Ta dva najvažnija pitanja, otpis duga i budućnost Konzuma, bila su još neriješena i u Ramljakovo vrijeme, a Peruško će, uz već postavljeni koncept, u nekoliko sljedećih mjeseci balansirajući među vjerovnicima, dati konačan odgovor na pitanje kako završava restrukturiranje Agrokora i hoće li potresi u domaćem gospodarstvu tek uslijediti s obzirom na to da je malo domaćih proizvođača iskoristilo godinu dana status quo da pronađe druga tržišta.