Žalba na istragu

Na benzinskoj crpki u Cerniku u vrijeme nesreće nije postojao videonadzor, postavljen je dvije godine kasnije

Slavica Kleva

Sudac istrage odredio je jednomjesečni zatvor i isključio jamstvo – osumnjičeni Robert Žaja  / snimio  D. ŠKOMRLJ

Sudac istrage odredio je jednomjesečni zatvor i isključio jamstvo – osumnjičeni Robert Žaja / snimio D. ŠKOMRLJ

Obrana može osporavati istražni zahtjev i zato što je riječ o zimskom periodu i slaboj vidljivosti na autocesti,pa i postaviti pitanje je li osumnjičeni Robert Žaja uopće znao što je napravio?



Za Roberta Žaju (46) iz Mavrinaca kraj Čavala, osumnjičenog da je prije deset godina teškim kršenjem prometnih propisa izazvao prometnu nesreću u kojoj su stradale sestre Višnja i Gordana Filipović, sudac istrage koji mu je odredio jednomjesečni zatvor u protekli petak isključio je jamstvo kojim bi mogao zamijeniti daljnji tijek postupka obrane sa slobode. No, odvjetnici Saša Jelušić i Goran Marjanović koji zastupaju njegove interese, najavili su žalbu ne samo na rješenje o isključenju mogućnosti uplate jamstva, već i na rješenje o provođenju istrage.


No, u pravničkim krugovima dvoje oko priznanja koje je osumnjičeni dao u policiji tijekom ispitivanja jednostavno zato što je takvo priznanje pravno nevažeće i u daljnjem pravosudnom postupku ne može se koristiti kao dokaz. Podsjetimo, kad je Žaja priveden u Općinsko državno odvjetništvo, branio se šutnjom što je ponovio i kod suca istrage prilikom određivanja istražnog zatvora, što praktički znači da za Žaju pravna borba tek predstoji.


Dvije godine poslije


Riječ je o teškoj prometnoj nesreći u kojoj se punih deset godina tražio vozač koji je renault cliom ušao u krivi smjer kretanja i nadomak Inine benzinske postaje Cernik tako suprotnim kolničkim trakom jurio prema toyoti yaris kojom je upravljala tada 22-godišnja Višnja Filipović vozeći još četvero suputnika. Da se ne bi sudarila, Višnja je izbjegavajući frontalni sudar naglo zaokrenula upravljačem udesno, pa ulijevo, no to je bilo kobno, izgubila je nadzor nad automobilom što je za posljedicu imalo prevrtanje automobila s petero putnika. Nažalost, Višnja je poginula na licu mjesta, a sestra Gordana podlegla je teškim ozljedama u bolnici nekoliko sati kasnije. Troje putnika je prošlo s lakšim ozljedama.




No, odmah nakon nesreće policija je, tada nepoznatog vozača, teretila da je bez obzira što je uočio prometnu nesreću nastavio kretanje u smjeru juga i kod izlaska Čavle napustio autocestu. Taj detalj na kojem tužiteljstvo, između ostalog, gradi istražni zahtjev, obrana može osporavati upravo zato što je riječ o zimskom periodu, slaboj vidljivosti zbog mraka, pa i postaviti pitanje je li osumnjičeni Žaja znao što je napravio?


Mora se naglasiti i činjenica da u to vrijeme, nakon nesreće, nije pregledana snimka s videonadzora, odnosno kamere na Ininoj benzinskoj crpki na Cerniku, jednostavno zato što nije ni postojala! Ona je instalirana dvije godine nakon nesreće. Provjeravala se snimka s kamere koja je instalirana petstotinjak metara dalje, u bazi Autoceste, ali se na njoj ništa nije moglo vidjeti, nije dosezala domet autoceste. Jedna je kamera postavljena i na trgovačkom centru Metro, ali ni njezino »oko« nije usmjereno na autocestu.


Slaba rezolucija


Zatim je provjerena i snimka s videonadzora na Orehovici i na njoj se vrlo nejasno vidi auto nalik toyoti yaris i jedan kamion, no snimke fotografija su vrlo loše i slabe rezolucije. I ono što je vrlo otežalo daljnju istragu svakako je činjenica, što potvrđuje i Ravnateljstvo policije, da ne proizlazi da se dogodio izravni kontakt između renault clia kojim je upravljao osumnjičeni Robert Žaja i toyote u kojem su bile sestre Filipović i troje njezinih prijatelja. Na samom početku istrage policija je raspolagala s nepotpunim brojem, jednim dijelom registarske tablice spornog vozila, kao i da je riječ o tamnijem vozilu, jedan dio svjedoka ispitanih nakon nesreće ukazivao je da bi u pitanju mogao biti »manji auto, kao što je clio«. No, nisu svi svjedoci bili jednoznačni u opisu sumnjivog automobila, bilo je i onih koji su spominjali vozača za upravljačem sivog golfa, pa i nekih većih automobila. Sve je to trebalo provjeriti i isključiti iz daljnje istrage. Velik broj sumnjivih automobila, njih više tisuća, vrtio se tijekom istrage u desetogodišnjem razdoblju, a tek je ovom pojačanom istragom unazad šest mjeseci utvrđeno da je Žaja taj automobil prodao nekoliko godina nakon prometne nesreće, a isti automobil promijenio je vlasnika još dva puta. Policija je došla do svih vlasnika, ispitala ih, ali to je samo djelić slagalice policijskog tima koji je zadnjih šest mjeseci rada posvetio samo istrazi prometne nesreće, uspješno riješivši desetogodišnju enigmu koja je mučila i roditelje nesretnih kćeri koje su izgubile život, i cjelokupnu javnost.