Propust dviju Vlada

NOVI PROBLEM ZA ZAGREB Hrvatska će morati uvažiti odluku Arbitražnog suda o granici sa Slovenijom?

Dražen Ciglenečki

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ministri vanjskih poslova Miro Kovač i Davor Ivo Stier od ožujka prošle godine nisu poduzeli niti jednu radnju kako bi Sporazum o arbitraži prestao važiti. Zbog toga je on još na snazi. Nakon arbitražne odluke, Hrvatska će državama članicama Europske unije i NATO-a izuzetno teško moći objasniti zašto ne bi trebala poštovati tu odluku



ZAGREB SDP tvrdi da je Sporazum o arbitraži oko granice između Hrvatske i Slovenije formalno i dalje na snazi, što je stav i službene Ljubljane, i to zato što Oreškovićeva i Plenkovićeva vlada nisu provele zaključak Sabora iz srpnja 2015. godine, kojim se obvezalo Vladu da pokrene postupak temeljem kojeg bi taj Sporazum prestao važiti. Stoga će se, smatraju u SDP-u, Hrvatska naći u vrlo teškoj situaciji kad Arbitražni sud, kao što su najavili, uskoro objavi svoju odluku.


Pisano pitanje


Da aktualna i prošla Vlada nisu napravile praktično ništa kako bi realizirale spomenuti zaključak Sabora – koji je 29. srpnja 2015. godine nakon što je otkriveno da je slovenski predstavnik u Arbitražnom sudu Jernej Sekolec kršio Sporazum, usvojen jednoglasno – SDP-ovci su doznali iz odgovora Vlade na pisano zastupničko pitanje što su ga prije mjesec i pol dana postavili Peđa Grbin, Orsat Miljenić i Joško Klisović. U svjetlu pritisaka koje Slovenija svakodnevno radi prema Hrvatskoj pokušavajući je prinuditi na prihvaćanje arbitražne odluke kakva god ona bila, ističe se u pitanju trojice SDP-ovih zastupnika, Grbin, Miljenić i Klisović zatražili su od Plenkovićeve vlade precizno objašnjenje što je učinjeno u svrhu prestanka Sporazuma »imajući u vidu odredbe članka 65. Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora, rokove koji su u njemu navedeni, kao i članka 33. Povelje Ujedinjenih naroda«.


Članak 65. Bečke konvencije državi koja želi ništavnim proglasiti neki međunarodni ugovor nalaže da »svoj zahtjev notificira ostalim strankama«, a u toj notifikaciji moraju se navesti i mjere koje se predlaže u vezi ugovora i razloge za to. Vlada Zorana Milanovića već je 30. srpnja 2015. godine zadužila Ministarstvo vanjskih i europskih poslova da diplomatskom notom obavijesti Sloveniju o pokretanju postupka za prestanak Sporazuma, što je tadašnja ministrica Vesna Pusić i učinila istog dana. To se konstatira i u odgovoru Vlade zastupnicima SDP-a, kao i da je 30. srpnja 2015. diplomatskom notom Hrvatska o svemu izvijestila i glavnog tajnika Ujedinjenih naroda u svojstvu depozitara Sporazuma o arbitraži, a dan kasnije i tajnika Arbitražnog suda.




»Ministarstvo vanjskih poslova Republike Slovenije je 5. kolovoza 2015. godine diplomatskom notom uputilo svoj prigovor hrvatskoj notifikaciji čime je aktiviran članak 65. stavak 3. Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora koji Republiku Hrvatsku i Republiku Sloveniju upućuje da spor o prestanku Sporazuma o arbitraži rješavaju sredstvima mirnog rješavanja sporova određenim u članku 33. Povelje Ujedinjenih naroda (pregovorima, posredovanjem, mirenjem, (novom) arbitražom, postupkom pred Međunarodnim sudom u Haagu ili pomoću nekog drugog zajednički dogovorenog sredstva mirnog rješavanja spora)«, piše u odgovoru Vlade.


Diplomatska nota


Međutim, jedino što je nakon toga poduzeto s hrvatske strane je diplomatska nota svim članicama Ujedinjenih naroda od 16. ožujka 2016. godine, kojom su predstavljena stajališta »vezana za kompromitirani arbitražni postupak«. Tu prestaju sve aktivnosti izvršne vlasti na realizaciji zaključka Sabora.


U SDP-u tvrde da je Oreškovićeva vlada u kolovozu 2016., godinu dana nakon što je stigao slovenski odgovor na hrvatsku notifikaciju, morala pokrenuti postupak mirenja pod okriljem UN-a, za što su pravna uporišta Bečka konvencija i Povelja UN-a. U odgovoru Grbinu, Miljeniću i Klisoviću, koji je potpisao premijer Andrej Plenković, Vlada se slaže da se tada »otvorila mogućnost upućivanja odgovarajućeg zahtjeva glavnom tajniku Ujedinjenih naroda za pokretanje postupka (obvezatnog) mirenja pod okriljem Ujedinjenih naroda«. Ali, »mogućnost korištenja ovog mehanizma nije vremenski ograničena i hrvatska ga strana (za sada) nije pokrenula«.


U SDP-u su uvjereni da su na taj način Oreškovićeva, a potom i Plenkovićeva vlada napravile pogreške koje bi u konačnici mogle skupo koštati Hrvatsku.


– Sabor je obvezao Vladu da, u skladu s međunarodnim pravom, pokrene postupak prestanka Sporazuma o arbitraži. Dvije su godine prošle, odluka Arbitražnog suda se očekuje i zato smo nemalo začuđeni odgovorom Vlade. Dvije vlade, Oreškovićeva i Plenkovićeva, dva ministra vanjskih poslova, Miro Kovač i Davor Stier, od ožujka prošle godine nisu poduzeli niti jednu radnju kako bi prestao Sporazum. Činjenica je da je zbog toga Sporazum još uvijek na snazi i nakon arbitražne odluke Hrvatska će međunarodnim subjektima, naročito našim partnerima, državama članicama Europske unije i NATO-a, izuzetno teško moći objasniti zašto ne bi trebala poštovati tu odluku. Hrvatska jednostavno nije poduzela sve radnje kako bi se spriječilo donošenje te odluke, rekao nam je jučer potpredsjednik SDP-a Grbin.


Skandalozno


On upozorava da Vlada nije mogla birati hoće li ili ne pokrenuti postupak miranja pred UN-om, jer ju je Sabor obvezao da mora napraviti sve što je nužno da bi Sporazum o arbitraži sa Slovenijom prestao važiti.


– Biram riječi, ali ne znam kako bih ovaj odgovor Vlade nazvao nego skandaloznim. Zaključak Sabora jednoglasno je usvojen, podržale su ga sve političke stranke, i on nije vladama ostavljao diskrecijsko pravo da procjenjuju hoće li provesti neku potrebnu radnju ili ne. Moralo se poduzeti sve što bi otklonilo eventualne štetne posljedice za Hrvatsku. Da je poslije parlamentarnih izbora 2015. ostala naša Vlada, mi bismo u roku od godinu dana od slovenskog odgovora na hrvatsku notifikaciju pokrenuli postupak mirenja pod okriljem UN-a. To bi bila pretpostavka za korištenje Bečke konvencije. Bez provođenja tog mirenja državi potpisnici Sporazuma nije dopušteno da ga prekine. Osim toga, Arbitražni sud ne bi mogao objaviti nikakvu odluku do završetka postupka mirenja. Što to znači da Hrvatska za sada nije pokrenula mehanizam mirenja? Zar ćemo ga pokrenuti kad Arbitražni sud donese odluku? Što se čekalo? Ponašanje dviju vlada posve je neshvatljivo. Slovenija je sramotno kompromitirala arbitražu, svi su argumenti na našoj strani, ali mi nismo poduzeli sve što nam je bilo na raspolaganju, ocjenjuje Grbin.