Objava o slučaju Duhaček

NOVI GAF Kolinda Grabar Kitarović pogrešno je citirala Voltairea

P. N.

Reuters

Reuters

'Demokracija podrazumijeva slobodu govora i odgovornost za izgovorenu riječ. ‘Ja se ne slažem niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš. (Voltaire)’“, poruka je koju je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović objavila na svojem Twitter profilu, povodom policijskog privođenja i kažnjavanja novinara Gordana Duhačeka



Predsjednica, očigledno, nije svjesna da ovaj poznati citat (u njezinom nešto slobodnijem prijevodu) zapravo nije ni izgovorio niti napisao Voltaire. Radi se, naime, o izrazito raširenoj miskoncepciji da je francuski prosvjetitelj autor ove poznate rečenice, javlja Faktograf.


Naime, stvarna autorica te poznate izjave jest Voltaireova biografkinja Evelyn Beatrice Hall koja je pisala pod pseudonimom S.G. Tallentyre.


Tu informaciju potvrdila je Faktografu Dr. Birgit Mikus iz Fundacije Voltaire pri Sveučilištu u Oxford.




“Kratak odgovor je ne, riječ o je biografkinji”, rekla nam je dr. Mikus.


Predsjednica nije jedina hrvatska političarka na visokoj funkciji koja je ovaj citat pripisala Voltaireu.


To je učinio i Željko Reiner i to prilikom govora na konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora 2015. godine.


„Uvijek sam vjerovao da treba postupati po onome što je sadržano u izreci koja se pripisuje Voltaireu: ‘Ne slažem se s tim što govorite, ali ću do zadnjeg daha braniti vaše pravo da to govorite’.“, rekao je tada novoizabrani predsjednik Sabora Reiner.