Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 4n
Sutra: 21° 21° 4n
17. kolovoza 2019.
Izmjene zakona na e-savjetovanju

NOVA PRAVILA U policiju i s tri razreda srednje škole

Foto Sergej DRECHSLER
Foto Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 2. srpanj 2018. u 10:32 2018-07-02T10:32:21+02:00

Prema važeće pravilima za prijam u policiju i popunjavanje radnih mjesta policijskih službenika, osoba koja se prima u policiju, među ostalima morala je imati završenu srednju školu u četverogodišnjem trajanju, a sada će se moći prijaviti i oni koji imaju završenu trogodišnju školu

ZAGREB Posao policijskog službenika ubuduće će moći dobiti i mladići i djevojke mlađi od 30 godina koji su završili samo trogodišnju srednju školu. Predlaže se to, među ostalima, izmjenama i dopunama Zakona o policiji koje je od petka u postupku javnog savjetovanja pustilo Ministarstvo unutarnjih poslova i o kojima će svi zainteresirani svoje mišljenje na e-savjetovanju moći izreći do 17. srpnja.

Prema važeće pravilima za prijam u policiju i popunjavanje radnih mjesta policijskih službenika, osoba koja se prima u policiju, među ostalima morala je imati završenu srednju školu u četverogodišnjem trajanju, a sada će se moći prijaviti i oni koji imaju završenu trogodišnju školu.

Stambeno pitanje

Ostali uvjeti, poput onoga da policajac ne smije biti član stranke ili da mora biti osoba dostojna obavljanja policijske službe s posebnom psihičkom i tjelesno-zdravstvenom sposobnošću, ostaju nepromijenjeni.

Prijedlog zakona donosi i novinu koja bi, ako bude prihvaćena, uvela naknadu za stanovanje. Pravo na tu naknadu imao bi policijski službenik raspoređen u mjesto rada koje je udaljeno više od 100 kilometara od mjesta njegova prebivališta, a koji nema riješeno stambeno pitanje i ne prima naknadu troškova međumjesnog prijevoza.

U prijedlogu zakona definira se da se »smatra da policijski službenik ima riješeno stambeno pitanje ako on ili član njegove obitelji (supružnik, maloljetno dijete ili dijete na redovnom školovanju, a s kojim živi u obiteljskom domaćinstvu) u mjestu rada ili u mjestu udaljenom do 100 kilometara od mjesta rada ima u vlasništvu stan ili obiteljsku kuću«. To znači da bi naknadu dobivali oni koji su raspoređeni u neku policijsku postaju, a nemaju u krugu od sto kilometara oni ili njihovi članovi obitelji kuću ili stan. Pravo na naknadu imali bi policijski službenici koji rade na otoku, a mjesto prebivališta im je na kopnu ili drugom otoku, ili obratno, bez obzira na udaljenost.

U obrazloženju zakona objašnjen je i motiv za uvođenje ove mjere, koja bi se počela primjenjivati od sljedeće godine. Ističe se da je praksa pokazala da je u pojedinim policijskim upravama, a primarno u PU dubrovačko-neretvanskoj, PU istarskoj, PU ličko-senjskoj, nezadovoljavajuća popunjenost radnih mjesta policijskih službenika domicilnim stanovništvom, pa se polaznike tečaja za zanimanje policajac, nakon završenog tečaja, na temelju ugovora na pet godina raspoređuje u navedene policijske uprave.

Motivacija za službu

– S obzirom na nedostatna primanja, nedostatak smještajnih kapaciteta (službenih i privatnih), posebice tijekom trajanja turističke sezone, policijskim službenicima je izrazito teško organizirati i podmirivati obveze vezane uz smještaj. To, kao i odvojenost od obitelji i mjesta prebivališta su važniji razlozi zbog kojih policijski službenici, nakon isteka ugovornog roka, inzistiraju na premještaju – navodi se u obrazloženju. U cilju »zadržavanja policijskih službenika u policijskim upravama u koje su raspoređeni, poticanja motivacije za policijsku službu, zadovoljavanja njihovih socijalnih i obiteljskih prilika«, predlaže se uvođenje naknade za stanovanje.

Procjena je da bi pravo na naknadu imalo oko 1.500 policajaca, a ona bi iznosila tisuću kuna neto, što znači da bi država morala izdvojiti brutto 1.800 kuna. Godišnje bi to bilo 34,2 milijuna kuna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka