Odgovorio Bulju

NEMA ODUSTAJANJA OD UVOĐENJA VOJNOG ROKA Krstičević: Predložit ćemo vojno osposobljavanje

Hina

Arhiva NL

Arhiva NL

Odbor za obranu prihvatio je i odluku o sudjelovanju Oružanih snaga RH (OS RH) u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Poljskoj i Litvi te odluku o sudjelovanju pripadnika OS RH u operaciji EU "EUNAVFOR MED SOPHIA", te u operaciji koalicijskih snaga "Inherent resolve"



Miro Bulj (Most) upitao je ministra Krstičevića je li se odustalo od uvođenja vojnog roka.


“Nema nikakvog odustajanja nego stvari postavljamo sustavno”, rekao je Krstičević dodavši kako se ne želi uvesti klasičan vojni rok jer drži da je on nepotreban u 2017. godini.


Trenutno razmatraju uvođenje temeljnog vojnog osposobljavanja, koje bi trajalo do mjesec dana. Nakon toga, onaj tko želi išao bi na postojeće dragovoljno vojno osposobljavanje u trajanju od dva mjeseca. Nakon njega išlo bi se na specijalističko vojno osposobljavanje u trajanju od tri mjeseca. Najavio je i da će sve analize biti gotove za mjesec do dva, a tada će ponuditi društvu i državi taj prijedlog.




Odbor za obranu prihvatio je i odluku o sudjelovanju Oružanih snaga RH (OS RH) u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Poljskoj i Litvi te odluku o sudjelovanju pripadnika OS RH u operaciji EU “EUNAVFOR MED SOPHIA”, te u operaciji koalicijskih snaga “Inherent resolve”.