Analiza otpadnih voda

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE Zagrepčani troše sve više kokaina, a po ovim drogama su u TOP 20

Vedrana Simičević

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

U Zagrebu se troši skoro tri puta više kokaina u odnosu na prije pet godina.



Zlouporaba kokaina posljednjih je godina ponovo u porastu u Zagrebu, a MDMA-a i amfetamini i dalje su popularne droge među Zagrepčanima, barem ako je suditi po vrlo objektivnom pokazatelju – analizi otpadnih voda u glavnom gradu Hrvatske.


Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) objavio je ovaj tjedan rezultate dosad najopsežnije analize otpadnih voda na prisutnost opojnih droga koja je prije godinu dana izvedena u 56 europskih gradova iz 19 europskih zemalja.


Analiza koja se provodi još od 2011. godine podrazumijevanje testiranje otpadnih voda u velikim gradovima na tragove četiri vrste droga – kokaina, amfetamina, metamfetamina i MDMA (ecstasy). Analiza se bazira na činjenici da većina kemijskih tvari koje uđu u ljudsko tijelo završi u istom sastavu ili pak kao kombinacija metabolita u našem urinu i fekalijama, što bi značilo naposljetku i u otpadnim vodama.




Testirajući uzorke otpadnih voda, znanstvenici danas mogu sve preciznije procijeniti koja se količina određene supstance koristi u nekoj urbanoj sredini s obzirom na broj stanovnika.  


Tako primjerice ovi najnoviji podaci pokazuju da se na području Zagreba – jedinog testiranog grada u Hrvatskoj – dnevno “potroši” 216.3 miligrama kokaina na 1000 stanovnika, što predstavlja uvećanje u odnosu na prethodnu godinu.


Štoviše, ako se vodimo po ovoj mjeri koja među stručnjacima postaje sve popularnija metoda za procjenu navika konzumiranja droga u gradovima, u Zagrebu se troši skoro tri puta više kokaina u odnosu na prije pet godina.


A iako to Zagreb svrstava na sredinu ljestvice 56 analiziranih europskih gradova i daleko od Barcelone, Züricha, Geneve, Bristola i, zanimljivo, švicarskog gradića St. Gallen Hofena koji prednjače po izmjerenim količinama kokaina, hrvatska metropola među prvih je dvadesetak gradova kad je riječ o amfetaminima i ecstasyju.


U Zagrebu se tako dnevno konzumira 56.3 miligrama amfetamina, odnosno 32.6 miligrama ecstasyja na tisuću stanovnika. Brojke vezane za ove dvije droge slične su posljednje tri godine.   


Autori studije procjenjuju da je ovim analizama sveukupno obuhvaćeno oko 43 milijuna ljudi, a podaci ukazuju na trend povećanja zlouporabe kokaina u mnogim dijelovima Europe, iako je njegova konzumacija i dalje najveća u državama poput Belgije, Švicarske, Nizozemske i Španjolske.


Zemlje Istočne Europe, vidi se to i iz ovih podataka, više su “sklone” amfetaminu i ecstasyju, dok se metamfetamin, čija je zlouporaba tradicionalno bila vezana uglavnom za Češku i Slovačku, sada pojavljuje češće i u Njemačkoj i na sjeveru Europe.


Kako je analiza provođena sedam dana u tjednu, izmjerene količine kokaina i ecstasyja očekivano bi se povećale u danima vikenda, dok je zlouporaba amfetamina očito ravnomjerno „raspoređena“ u svim danima tjedna.


Analizu u sklopu europske mreže tzv. SCORE grupe za Zagreb već godinama provodi Institut Ruđer Bošković.