Ogorčenost zbog kresanja financijskih sredstava

Mrvice iz proračuna: Neprofitnim medijima samo 600 tisuća kuna

Siniša Pavić

Jelena Berković / Snimio Nenad REBERŠAK

Jelena Berković / Snimio Nenad REBERŠAK

Ministar je očito poručio da treba razmisliti o alternativnim izvorima financiranja, ističe Goran Borković (forum.tm)



ZAGREB  Ako Vlada, kako je rekla Jelena Berković iz GONG-a, radi desant na neovisnost medija, nema sumnje da je desant počeo onog trena kada je ministar kulture Zlatko Hasanbegović odlučio razriješiti Povjerenstvo za neprofitne medije. Bila je to prva njegova odluka. Da je, pak, taj »obračun« s neprofitnim medijima došao pred sam kraj, pokazuje proračun za ovu godinu u kojem su sredstva za neprofitne medije sa 3,2 milijuna kuna pala na  600.000 tisuća.


– Činjenica je da je resorni ministar za medije koji to ne želi biti, praktički prije nego što je vidio kako mu izgleda ured u Runjaninovoj, jasno poručio korisnicima financijskih potpora u neprofitnim medijima da razmisle o »alternativnim izvorima financiranja« – kazuje Goran Borković, glavni urednik portala forum.tm koji je bio među »dobitnicima« najviših potpora.  


Ukazuje Borković na to kako je samo prošle godine Večernji list izravno iz proračuna dobio više novca, 3,2 milijuna kuna, nego svi neprofitni mediji zajedno. Pritom upozorava kako neprofitni mediji nisu ni bili financirani izravno iz budžeta, nego iz lutrijskih sredstava. No, ni ovih 600.000 ne treba gledati kao novac koji će poslužiti za preživljavanje neprofitnih medija.




– Predviđenih 600.000 za medije trećeg sektora u 2016. mogu se tumačiti na dva načina: prvi je da se na nemušti način, kako je i cijeli proračun napravljen, želi reći da će se korisnicima sredstava koje je dodijelilo Ministarstvo kulture, isplatiti preostali iznos od 20 posto predviđenog novca. Da pojasnim, neprofitni mediji kojima je Povjerenstvo na javnom natječaju,  dodijelilo sredstva za korištenje od rujna 2015. do rujna ove godine, dobili su na račun 80 posto tog iznosa. Nakon pravdanja dosadašnjeg utroška, koje će biti uskoro, isplaćuje se preostalih 20 posto. Budući da je ministar svojim jednostranim aktom, prvim nakon što je uopće izabran, ukinuo to Povjerenstvo, neprofitni mediji ostali su bez kontrole provedbe prihvaćenog programa. Odnosno, praćenja se prihvatio sam ministar. Rado ćemo, kao forum.tm, zatražiti sastanak s Hasanbegovićem već sutra da nam pomogne u realizaciji preostalih ciljeva u u idućih pola godine – poručuje Borković i dodaje da je drugi model mogućnost da je u proračunu prikazano nekih novih 600 tisuća kuna, koji veze nemaju s lutrijskim sredstvima, a koje će dobiti – sretni dobitnik!


Kakva je dakle sudbina neprofitnih medija? Borković ironično ogovara  da će ministar naći načina da u rebalansu, koji je u Hrvatskoj pravilo,  pronađe način da nastavi ovaj program.–  Siguran sam da će ministar, kladio bih se, pronaći način da pronađe određeni model potpore svim medijima koji se bave zaštitom ljudskih, vjerskih, rodnih, nacionalnih prava i da će on biti na njihovu štetu. Zato idemo pred Runjaninovu… – poručuje Borković.