Vatrogasne igre

Mračna strana darovnice HDZ-a: Jarnjak osramotio Sabor

Dražen Ciglenečki

Ispostavilo se da je navalno vozilo koje je Ivan Jarnjak darovao DVD-u Vinica bilo iz Državnih zaliha te je ono vrlo brzo nakon svečanog darivanja – vraćeno u Zagreb

ZAGREB Unatoč velikim naporima premijerke Jadranke Kosor da u javnosti uoči parlamentarnih izbora stvori dojam o jedinstvu HDZ-a, već i niži stranački dužnosnici na terenu počinju izražavati nezadovoljstvo pojedinim potezima i ljudima iz vodstva HDZ-a. Čak i u prisustvu predsjednice stranke. Tako je bilo prošlog petka u Varaždinu gdje se održao motivacijski mini sabor HDZ-a za treću izbornu jedinicu. U sklopu tih skupova Jadranka Kosor uvijek se sastane i s lokalnim dužnosnicima HDZ-a.   

Velika svečanost




U Varaždinu ih se za riječ javilo šest, sedam, a dvojica među njima imali su i vrlo neugodne kritičke primjedbe. Prvi je bio Bruno Hranić, načelnik općine Vidovec u Varaždinskoj županiji, koji je početkom godine inicirao pismo premijerki u kojem su se HDZ-ovci iz te županije žalili na Tomislava Kezelja, predsjednika županijskog odbora stranke. Nisu dobili odgovor, pa je Hranić u petak ponovio neke svoje stavove i zatražio da se na izbornoj listi HDZ-a u trećoj jedinici na viša mjesta postave i istaknuti članovi s tog područja. Premijerka mu je obećala da će biti tako, premda je za prvog na listi već određen Tomislav Karamarko koji nema nikakve veze s trećom jedinicom.



HDZ-ov veteran odbacuje bilo kakvu svoju odgovornost.


– Sabor je bio pokrovitelj, a ja sam uime Sabora predao vatrogasno vozilo. To je sve, što je s vozilom kasnije bilo, nema veze sa mnom, kazao nam je Jarnjak koji je u zadnjih nekoliko godina desetak vatrogasnih vozila svečano uručio DVD-ima na prostoru Krapinske, Varaždinske i Međimurske županije.





Još je zanimljiviji bio istup Marijana Kostanjevca, načelnika općine Vinica, također iz Varaždinske županije. Kostanjevac je najprije hvalio prisutnog potpredsjednika Sabora Ivana Jarnjaka, a onda mu je priredio priličnu neugodnost. »Već dvije i pol godine zbog Jarnjaka trpim sramotu«, rekao je Kostanjevac i ispričao premijerki što mu je na duši. U ožujku 2009. Jarnjak je Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Vinica, povodom 120. obljetnice njegovog djelovanja, darovao vatrogasno, takozvano navalno vozilo. Kako su zabilježili lokalni mediji, bila je to velika svečanost, Jarnjak je zapovjedniku DVD-a Ivici Bolteku predao ključeve, a nakon toga je prečasni Valent Posavec blagoslovio vozilo. Međutim, to je vozilo ubrzo »otišlo« iz Vinice i do danas se nije vratilo. Kako neslužbeno doznajemo, premijerka je rekla Kostanjevcu da joj »ne preostaje nego da pokuša izmisliti neko vozilo«, a Jarnjak je ustvrdio da »predsjednica ne bi slučajno pomislila da je on odvezao auto«.   

Svi »zakopčani«


Kostanjevac je jučer odlučno odbio razgovarati s nama o svojim zamjerkama Jarnjaku, nije nam htio pojasniti niti što se konkretno dogodilo s vozilom darovanim viničkim vatrogascima. Predsjednik DVD-a Robert Kovačić također je bio zakopčan. Na Portalu hrvatskih vatrogasaca su izvještaji sa 121. sjednice skupštine DVD-a Vinice, krajem ožujka 2010. i sa 122. sjednice iz travnja ove godine. Na obje je govoreno i o misterioznom vozilu. Prošle godine, Darko Lovrić, izaslanik glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvatske, osvrnuo se na »poteškoće kod nabave novog navalnog vatrogasnog vozila za DVD Vinica«. Istaknuo je da bi obećano vozilo trebali uskoro dobiti. Godinu dana kasnije, na 122. sjednici, Kostanjevac je rekao da bi »DVD Vinica u roku od 15 dana trebala dobiti obećano vatrogasno vozilo«. No, njega jednostavno – nema.


Iz izvora u Vatrogasnoj zajednici Varaždinske županije doznali smo da je »Jarnjakovo vatrogasno vozilo« bilo iz Državnih zaliha i da su vrlo brzo nakon svečanog darivanja iz Zagreba došli po njega i vratili ga natrag. Zatim su iz Karlovca, Virovitice i Križevaca stizala privremena zamjenska vozila, a trenutačno su vatrogasci iz Vinice bez auta.


– To su neke političke igre, ali Jarnjak tu nije ništa kriv. Njega je netko prevario, rekao nam je naš sugovornik iz Vatrogasne zajednice Varaždinske županije.