Nacionalni interesi

Most ima “novu Inu”: Spor s bankama oko franka bit će test za HDZ Andreja Plenkovića

Jagoda Marić

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

U Mostu tvrde da će do zadnjega podržavati onu vladu koja će »štititi nacionalne interese Hrvatske« koja se mora ponašati kao suverena država



ZAGREB Most je u Vladi Tihomira Oreškovića partnere iz HDZ-a »pritiskao« arbitražom oko Ine i inzistirao je, u čemu je na kraju i uspio, da država ne odustane od arbitraže s MOL-om jer je Inu postavio na prvo mjesto kad je u pitanju zaštita nacionalnih interesa. Radi poslova koje je njegova supruga imala za tvrtku MOL-ova lobista Josipa Petrovića Most je odlučio glasati za opoziv potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, što je u konačnici natjeralo HDZ da ruši vlastitu Vladu. Čini se da bi u novoj Vladi s HDZ-om Most mogao testirati koliko ta Vlada i njihovi partneri štite nacionalne interese na slučaju zakona o konverziji i odnosu prema bankama koje su u sporu s državom.


Dvosatni sastanak


Da bi ta tema mogla biti jedna od onih kojim će se Most posvetiti u novom mandatu svjedoče i njihovi zahtjevi oko promjena Ovršnog zakona, pogotovu kad je u pitanju ovrha jedne nekretnine. U četvrtak je Mostov klub dobio pojačanje jer im je njihovom klubu pristupio Hrvoje Runtić koji je napustio Živi zid, ali cilj mu ostaje boriti se za građane kojima prijeti dužničko ropstvo.


Dan iza toga, u petak, potpredsjednik Vlade i predsjednik Mosta Božo Petrov u Vladi je razgovarao i to gotovo dva i pol sata s predstavnicima udruge Franak. U svom priopćenju ta je udruga otkrila da je iznijela »prijedloge za zaštitu interesa građana i Republike Hrvatske u budućim postupcima, a da se najviše inzistiralo na prijedlogu osporavanja nadležnosti Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu, te na raskidanju spornih bilateralnih ugovora na koje se UniCredit i pozvao u svojoj tužbi tom Centru.




– Na sastanku je bilo riječi o svim mogućnostima otklanjanja nezakonitosti i nepravilnosti u poslovanju banaka, a također se dotakla i tema o uvođenju posebnog poreza na aktivu banaka, poručili su iz Franka. Zanimljivo, taj porez je spominjao i bivši ministar financija Boris Lalovac kao mogući odgovor države ako banke budu inzistirale na odštetnim zahtjevima. Za kraj su iz udruge Franak znakovito poručili da se nadaju da će biti aktivno uključeni u cijeli proces i da će se »dalje ostvarivati konstruktivan dijalog izvršne vlasti s predstavnicima dužnika i potrošača«. A, znakovito je i to da je Petrov nakon sastanka ocijenio da su obrazloženja i rješenja udruge Franak »zaista kvalitetna i da imaju smisla«.


U Mostu kažu da je razumljivo da potpredsjednik Vlade razgovara s udrugom Franak u trenutku kad je Hrvatska suočena s još jednom tužbom u Washingtonu, no naši sugovornici dodaju i da je jasno da to nije problem samo građana zaduženih u francima nego cijele države.


Pojačanje u klubu?


– Mostu je i u slučaju prošle Vlade najvažnije bila zaštita nacionalnih interesa, što smo pokazali na slučaju Ine. Možemo reći da će spor s bankama biti test koliko je HDZ u sljedećoj Vladi spreman braniti nacionalne interese, kaže nam sugovornik iz Mosta. Na pitanje jesu li tužbe banaka rezerva za kojom će Most posegnuti ako poželi izaći iz Vlade ili biti oporba HDZ-u u zajedničkoj Vladi, naš sugovornik odgovara da će Most do zadnjega podržavati onu vladu koja će »štiti nacionalne interese Hrvatske« koja se mora ponašati kao suverena država.


Nenajavljeni susret Petrova s udrugom Franak pokrenuo je i kuloarske priče da bi novi član Mostovog kluba zastupnika mogao biti Goran Aleksić iz Franka koji je na izbore išao sa Živim zidom. Iz tog je tabora Mostu prešao i Runtić.


Petrov tvrdi da se na sastanku o tome nije razgovaralo, a Aleksić, koji na sastanku nije bio, rekao nam je da će o tome u kojem će Klubu zastupnika biti odlučiti njegova udruga. Ni koordinator udruge Denis Smajo nije htio komentirati mogućnost da Aleksić bude u klubu zastupnika Mosta, ali je podsjetio da je još jedan član Mostovog Kluba ujedno i član udruge Franak a riječ je o Miroslavu Šimiću.


– Ne bih komentirao, gospodin Aleksić je član Franka kao i gospodin Šimić. Naravno da ćemo surađivati i boriti se za iste ciljeve kao i Udruga Franak, kazao je dodajući da je Aleksić člak koalicije Jedina opcija s kojom je izašao na izbore.