Ministar "omekšao"

Mornarov ustupak katoličkoj desnici: Zdravstveni odgoj ostaje isti, ali bez neželjenih izraza

Ljerka Bratonja Martinović

Ministar Mornar očito da smatra kako je neke teme, ako su sporne, bolje izostaviti, a djeci ponuditi druge informacije



ZAGREB » Program zdravstvenog odgoja neće se mijenjati, a u temama koje su katoličke udruge proglasile spornima, u skladu s politikom pomirbe ministra Mornara ublažit će se neki izrazi koji »bodu oči« roditeljima katoličkog svjetonazora, doznaje se iz izvora bliskog Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.


   – Nema ključnih promjena, neće se dirati u sadržaj zdravstvenog odgoja niti će se bilo što iz njega izbacivati. Taj program ide dalje u postojećem obliku, a kako je ministar donekle omekšao stavove u odnosu na svog prethodnika, uzet će se u obzir mišljenje druge strane i ublažit će se neki dijelovi vezani, primjerice, uz homoseksualnost – otkriva naš sugovornik uključen u taj projekt.


Četvrti modul


Dok su još ljetos, nakon razgovora s ministrom Vedranom Mornarom, iz katoličkih udruga tvrdili da su dobili bitku te da će se program zdravstvenog odgoja mijenjati, od toga, čini se, neće biti ništa. Udruga Vigilare od ministra je tražila uvođenje alternativnog 4. modula zdravstvenog odgoja tvrdeći da je postojeći program »ultraliberalan«, ili dopuštenje roditeljima da djecu ne šalju na satove koji su u suprotnosti sa svjetonazorom u kojem žele odgojiti svoju djecu. Udruga GROZD također inzistira na alternativnom programu, ili na promjeni statusa zdravstvenog odgoja u izvannastavnu aktivnost koja ne bi bila obvezna za sve učenike.




   Ministar Mornar, čiji je susret s predstavnicima Katoličke crkve na temu zdravstvenog odgoja ubrzo nakon preuzimanja ministarske dužnosti protumačen kao podilaženje crkvi, u nekoliko je navrata izrazio spremnost za reviziju programa zdravstvenog odgoja u kojoj bi se uvažili stavovi roditelja katoličke vjeroispovijesti. Kao što je poznato, Crkvi su u četvrtom modulu zdravstvenog odgoja na temu spolnosti bile najspornije teme homoseksualnosti, rodne ravnopravnosti, masturbacije, kontracepcije…


Analiza izvješća


Što se tiče promjena u samom programu, one su moguće, ali tek nakon što MZOS provede analizu dobivenog Izvješća o vanjskom vrednovanju provedbe zdravstvenog odgoja školske godine 2012./2013. i 2013./2014. od strane Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje, kažu u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Svrha vrednovanja bila je utvrditi provode li se uvedeni sadržaji na prihvatljiv način za sve sudionike, učenike, roditelje, učitelje i ravnatelje, uz poštovanje visokih standarda kvalitete, te utvrditi održivost projekta. U sklopu vrednovanja utvrđivala se i razina usvojenog gradiva kroz ispitivanje obrazovnih ishoda na kraju obrazovnog ciklusa te koliko su učenici usvojili stavove i ponašanje. »Ako analiza pokaže da je to potrebno, određena će se područja korigirati«, poručuju iz MZOS-a.


   Ministar Mornar dao je do znanja da smatra kako je neke teme, ako su sporne, bolje izostaviti, a djeci dati druge vrijedne informacije. Rečenica »Ja sam muškarac s vaginom«, koju su konzervativni krugovi navodili kao dokaz neprimjerenosti programa zdravstvenog odgoja odavno se ne nalazi u popratnoj literaturi namjenjenoj nastavnicima, a izvjesno je da će iz zdravstvenog odgoja ispasti još poneka Katoličkoj crkvi neprihvatljiva formulacija.