Saborska rasprava

Mornar poručio zastupnicima: Prihvatite moju strategiju obrazovanja ili slijede Lalovčeve škare

Hina

Ako ne donesemo ovu strategiju, bojim se da od toga neće biti ništa, da ćemo ministru dati brusni papir za škare, rekao je Mornar



ZAGREB  Ministar znanosti Vedran Mornar pozvao je večeras saborske zastupnike da prihvate njegovu strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije, poručivši im da će, u protivnom, ministru financija Borisu Lalovcu »dati brusni papir za škare«.


»Volio bih od ministra Lalovca dobiti 10-tak milijuna kuna potrebnih za reformu kurikuluma za sljedeću godinu. Ako ne donesemo ovu strategiju, bojim se da od toga neće biti ništa, da ćemo ministru dati brusni papir za škare, ali i da će Sabor poslati jasnu poruku da obrazovanje ne smatra prioritetom ove zemlje«, rekao je Mornar, na kraju cjelodnevne saborske rasprave o prijedlogu strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.


Ocijenio je da Hrvatska za obrazovanje i znanost izdvaja »smiješno malo«, samo 3,6 posto BDP-a. »Za usporedbu, bio sam prošlog tjedna na Stanfordu, koji sa svojih 15.000 studenata ima proračun od pet milijarda dolara. Moje ministarstvo za 200.000 studenata i 550.000 učenika, 90.000 zaposlenih i svu znanost u Hrvatskoj ima dvije milijarde«, rekao je Mornar. Dodao je kako je to daleko ispod europskog prosjeka i »fantastičnih 18 posto BDP-a«, koliko za obrazovanje izdvaja Kuba.




Tvrdi da Hrvatska za znanost u prosjeku izdvaja manje i od okolnih zemalja. »To tvrdi i ministar obrane i ministar zdravstva pa se pitam, gdje je onda ostatak«, kazao je Mornar.


Iako je predsjednik Sabora Josip Leko poslijepodne najavio da će se večeras, među ostalim, raspravljati i o prijedlogu Odbora za Ustav da se prikupljeni potpisi za referendumsku inicijativu protiv izdvajanja pratećih djelatnosti u državnim i javnim službama, tzv. outsourcinga, pošalju na provjeru Vladi, to se nije dogodilo.


Predsjedavajući Milorad Batinić objasnio je da se rasprava o strategiji obrazovanja neplanirano oduljila.


Sabor će sutra razmotriti prijedlog strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada.