Lucifer prvi revolucionar?

Mons. Valentin Pozaić: Kršćanofobija poprima bolne razmjere u svijetu

Hina

Pomoćni zagrebački biskup ustvrdio je kako se umjesto zdravog odgoja nameće ideologija pranja mozga, zatupljivanje savjesti, prezir roditelja i njihovih prava.



ZAGREB Zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić na misi u povodu blagdana Svih svetih, istaknuo je da ako je Bog odbačen, prestaju vrijediti i naravni i Božji zakon, gubi se i čovjek i obitelj i narod, dok iz prevrata kulturnih revolucija nastaju obiteljski i društveni lomovi.


Služeći svečano euharistijsko slavlje u crkvi Krista Kralja na zagrebačkom groblju Mirogoju, mons. Pozaić podsjetio je kako Crkva na današnji blagdan stavlja na razmatranje vrhunac Isusova ‘Govora na gori’ – a to je Blaženstvo i obećanja koja čovjeka “svojim sadržajem uvode u jedan novi svijet univerzalnih vrednota, često potpuno različit od ovoga svijeta u kojem živimo”.


Isus Krist je izgovorio Blaženstva za nedužne, za svijet dobra protiv zla, i za mir u svijetu nemira; a Lucifer, “prvi pokretač revolucije zla u srcu i u svijetu, odbacuje Blaženstva i njihov blagoslov; nudi Babilon, Sodomu i Gomoru, ratove i progone, uništene obitelji i domove, izbjeglice u nepreglednim mnoštvima”, naglasio je biskup Pozaić.




Ako je Bog odbačen, prestaju vrijediti i naravni i Božji zakon, gubi se i čovjek i obitelj i narod, dodao je.


Kada laž zamijeni istinu zlo postaje lijepo, grijeh privlačan, a sveto izrugano, kazao je Pozaić i pozvao “čovjeka Blaženstava da progovori svaki put kad istina postane predmet trgovine, kada ‘dizanje ruku’ u ime demokracije postaje ritual u prilog zločinačke ideologije trenutačnog režima”.


Mons. Pozaić je također naglasio kako iz prevrata, kulturalne revolucije, ishode obiteljski i društveni lomovi, prezir ljudskog života na njegovu početku i kraju, odbacivanje prvog biblijskog blagoslova ‘Rastite i množite se’ a umjesto kulture života harači pošast smrti.


“Od lani u Hrvatskoj je nestalo 209 razreda, ili 5240 učenika. Jesu li to blaženstva, blagoslov, sreća i budućnost Hrvatske?”, upitao je biskup Pozaić.


“Konspirativna i javna destrukcija legalizirana je i sustavna” kao i “razaranje ustanova, tih nosivih stupova zdravog društva, među kojima su brak i obitelj”, naglasio je biskup Pozaić, dodajući kako se “umjesto zdravog odgoja nameće ideologija pranja mozga, zatupljivanje savjesti, prezir roditelja i njihovih prava”.


Oni koji žive Blaženstva susreću progone – kršćanofobija poprima bolne razmjere u svijetu, i u Lijepoj našoj domovini, a manifestira se putem kulturalne revolucije, ocijenio je.


Mons. Pozaić napominje kako je na djelu “izopačenje ljestvice vrednota; pobrkani su sredstva i ciljevi, vrednote i vrijednosti, ono što se može kupiti i prodati, i ono što nema cijene: osoba, savjest i sloboda, čast i dostojanstvo”.


“Slaveći blagdan Svih Svetih – onih proglašenih i neproglašenih mučenika, djece, mladih i odraslih, muževa i žena – potvrđujemo ljepotu i uzvišenost iskonske, integralne vizije čovjeka stvorena na sliku Božju: muško i žensko, i njih dvoje bit će jedno tijelo, i darivat će nove živote, stvarati brak i obitelj po Božjem naumu za vlastito osobno dobro, za dobro naroda i čovječanstva, za ljudski grad na zemlji i za Božji grad na nebu”, zaključio je biskup Pozaić na homiliji na svetkovinu Svih Svetih.


Na svečanoj misi u mirogojskoj crkvi Krista Kralja pjevao je zagrebački akademski zbor Bazilike Srca Isusova “Palma”.


Nakon mise biskup Pozaić je kod središnjeg raspela predvoditi blagoslovnu molitvu s odrješenjem za mrtve.


Svetkovina Svih svetih u kršćanskoj tradiciji slavi se od IV. stoljeća, a prema odluci pape Grgura IV. iz 835. godine taj se blagdan u cijeloj Crkvi slavi 1. studenoga. Spomendan mrtvih, odnosno Dušni dan slavi se 2. studenoga. Obilježava se od početka XI. stoljeća, a ubrzo se proširio među narodima. Prije blagdana Svih svetih i Dušnoga dana uobičajilo se pohoditi groblja, urediti grobove cvijećem i svijećama.