Đakovački i osječki nadbiskup zadovoljan

Mons. Hranić: Odnos prema izbjeglicama je pun ljudskosti

Hina

Snimio Gojko MITIĆ / NL arhiva

Snimio Gojko MITIĆ / NL arhiva



OPATOVAC Đakovački i osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, nakon posjeta prihvatnom centru za izbjeglice u Opatovcu, izrazio je u srijedu zadovoljstvo što je odnos prema njima »pun ljudskosti«.


»Ono što sam ovdje vidio potvrđuje ono što se tvrdilo od samog početka pristizanja izbjeglica u Hrvatsku, da oni ovdje mogu biti zadovoljni iskazanim tretmanom u kojem je puno ljudskosti«, rekao je.


»Mislim da treba odati puno priznanje hrvatskoj policiji, na čije postupanje nije bilo prigovora. Čini se da svatko sa svoje strane odrađuje svoj posao«, ocijenio je nadbiskup Đuro Hranić te posebice izrazio zadovoljstvo reakcijom mještana u selima kroz koja prolaze izbjeglice, a koji im nude hranu i napitke, sve što imaju u svojem kućanstvu. »Tu se pokazuje i ono što je sadržaj naše vjere, a to je da je svaki čovjek Božje stvorenje, da smo svi sinovi i kćeri istog Oca i svi vjerujemo u istog Boga«, ocijenio je.




Na pitanje novinara znači li to da podupire stajalište Vlade da izbjeglice treba pustiti da prođu kroz Hrvatsku, a ne ograditi se žicom i vojskom, mons. Hranić je odgovorio kako nije dovoljno upoznat s onim što se sve od Republike Hrvatske očekivalo te kako je samo zadovoljan da se izbjeglicama pristupa ljudski.


»Svakako da mi na taj način ne dovodimo u pitanje i one druge dimenzije ovoga problema, od sigurnosnog pitanja i drugih, ali vjerujem da je ovdje i jedna dimenzija pragmatičnosti. Mi smo mala zemlja i mislim da nemamo potrebnu infrastrukturu za zbrinjavanje na duže vrijeme velikog broja izbjeglica«, rekao je mons. Hranić.