Album na uskrsni ponedjeljak

“Moli i radi”: Biskup Ante Ivas napisao novi hit za Thompsona

Dražen Ciglenečki

Thompson već mjesecima skreće na sebe pozornost poreznim dugom u visini milijun i 164 tisuće kuna, koliko mu je razrezano drugostupanjskim rješenjem Porezne uprave



ZAGREB Marko Perković Thompson ne voli plaćati porez svojoj državi, ali je i dalje bogobojazan i duboko zabrinut za Hrvatsku. To se može zaključiti iz njegove nove pjesme »Maranata« koja će biti objavljena na njegovom albumu »Ora et labora«, čiji je izlazak, kako piše Hrvatski list, planiran na uskrsni ponedjeljak.


Naslov albuma, čiji prijevod s latinskog glasi »Moli i radi«, moto je benediktitinaca, a tekst pjesme koja je programirana kao hit, Thompsonu je napisao šibenski biskup Ante Ivas. Maranata je fraza iz starog aramejskog jezika i znači – dođi gospodine. Stihovi su upravo onakvi kakvi se danas očekuju od jednog člana Hrvatske biskupske konferencije, trenutačno najaktivnije oporbene skupine u zemlji. Patetično se nariče nad zlohodom sudbinom Hrvatske i priziva nebesa da raščiste sve te strašne ljude koji trenutačno dominiraju državom.


Hrvatski list, koji će za nekoliko tjedana promijeniti ime u Hrvatski tjednik, otisnuo je cijeli tekst pjesme »koju će Hrvati pjevati, a jugonacionalisti zbog nje bjesnjeti«.


Maranata, Pastiru dobri,Rabi, Učitelju dođi na polje, more, gore,na zipku i groboveraspelom Tvojim označene,krvlju i znojem ispačene,isplakane suzama naroda moga.Budi početak i svršetak,prvi i posljednjiuskrsla pobjedaalfa i omega naroda moga.Maranatadođi gospodinau zemlju HrvataMaranatadođi na radostsvega naroda mogaMaranatadođi nam brzo i zauvijek ostaniNeka prođe vrijeme zavodnika,lažnih prorokai svih kukavica, izdajica, krivokletnikai svih varalica, otpadnikastrašnih ubojicai svih sluga Zlogaiz naroda moga.Skini lažne maskes lica moje zemlje HrvatskeNek’ zablista svom ljepotomi vjerom u Tebe Boganaroda moga.

Šibenski biskup, brat nekadašnjeg HDZ-ovog zastupnika Rade Ivasa poznatog po tome što je jednom u sabornici glasovao umjesto Ivana Čehoka, u prvim je redovima borbe protiv »nenarodne vlasti«, kako je sam nazvao Milanovićevu vladu govoreći prošle godine na komemoraciji u Bleiburgu. Tada se prigodno obračunao sa svim komunistima od 1945. do danas, a govor mu je bio razrađenija verzija teza iz stihova što ih je napisao za Thompsona. Zdvajao je Ivas zbog »političara koji se prave da ne vide da su sve glasniji oni koji se ne mire s ikakvom samostalnom hrvatskom državom«, važnih zakona o začeću, obitelji i odgoju o školama »koji se predlažu po hitnom postupku, bez javne rasprave« te »novih zaduženja, rasprodaja, stečajeva, nezaposlenosti, bujanja cijena i troškova života«.


»Sve je više izvjesno da nijekanje istine i strah pred istinom, danas poprima oblike novog totalitarizma, kojim se udara u same temelje društva i morala, na dostojanstvo čovjeka, na obitelj i brak, na odgoj i na slobodu savjesti«, upozoravao je Ivas na zadnjoj blajburškoj komemoraciji. O potrebi plaćanja poreza nije ništa rekao. Osim Maranate, na Thompsonovom albumu bit će još devet pjesama, a jedna se zove »Bosna« kojom će »skrenuti pozornost na sve što se događa našem narodu u BiH koji je potpuno ostavljen od vladajućih u Hrvatskoj«. Inače, Thompson već mjesecima skreće na sebe pozornost poreznim dugom u visini milijun i 164 tisuće kuna, koliko mu je razrezano drugostupanjskim rješenjem Porezne uprave.