Prosvjed

‘Moj Milane, korumpiran cio…’: Pola Jelačićeva trga protiv Bandića

Boris Pavelić

Foto Marko Lukunic/PIXSELL

Foto Marko Lukunic/PIXSELL



“Moj Milane, korumpiran cio, jesi l’ skoro u zatvoru bio? Ako nisi, uskoro ćeš moći, jer će Zagreb u tome pomoći…” – parodija pjesme Marka Perkovića Thompsona zabavila je poslije podne Zagrepčane koji su ispunili pola Trga bana Jelačića na prosvjedu “Dosta je!”, kojim su zatražili da odstupi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.


“Bandić tvrdi da ‘dela’, a otkad je postao gradonačelnik upravljao je s više od 250 milijardi kuna. Pa što je napravio s tim novcem?”, pitao je pred više od dvadeset tisuća prosvjednika Bernard Ivčić iz udruge Zelena akcija, koja je prosvjed organizirala zajedno s udrugama Siget i Pravo na grad.


Treći je to i najposjećeniji u nizu prosvjeda protiv gradonačelnika Bandića, za kojega udruge tvrde da gradom upravlja korupcijom i pogodovanjem. “Dosta nam je korupcije, dosta nam je pogodovanja. Odlazi! za sve je suodgovoran HDZ, jer Bandiću drži većinu u zagrebačkoj skupštini”, kazao je Ivčić, na što se prolomilo skandiranje: “Lopovi! Lopovi!”




Udruge zahtijevaju da skupština sljedećeg tjedna odbaci prijedlog Generalnog urbanističkog plana (GUP) grada Zagreba, koji je predložio gradonačelnik. “To je kriminalan dokument koji se ne može popraviti. Treba ga odbaciti i napisati novi”, tvrde udruge.


Štoviše, organizatori prosvjeda tvrde da “sve ide od vlade”. “Da Plenković nije ovakav kakav jest, ni Bandić ne bi mogao raditi što radi”, ustvrdila je s pozornice suorganizatorica prosvjeda Gordana Pasanec iz udruge Siget.


Bio je to miran, živopisan i bučan prosvjed, s rock bandovima, bubnjarima i mnogo raznovrsnih transparenata, na kojima je pisalo “Gdje je Uskok?”, “EU prijestolnica smeća”, “Bandić demokratski i legalno laže i vara”, “Krade 365 dana u godini”, “Truje vas i pljačka vaš gradonačelnik”, “Hrvatsko pravosuđe na Goli otok” i drugi natpici.


U izjavi novinarima na prosvjedu, Bandićev protukandidat za gradonačelnika na prošlim izborima i vođa lijeve opozicije u zagrebačkoj gradskoj skupštini Tomislav Tomašević ustvrdio je kako su ovo “zadnji dani Bandića na vlasti”. “Na vlasti ga održavaju svi ti ‘žetončići’ u skupštini i u Saboru, ali vidimo da svi oni napuštaju brod. A i HDZ će poslije ovog prosvjeda dobro promisliti isplati li mu se i dalje podržavati gradonačelnika. Sad je očito da je većini građana dosta Milana Bandića”, kazao je Tomašević.