Još nema odluke

Moguće micanje šatora iz Savske: Klemm tvrdi da razmišljaju o tome jer se ne žele miješati u izbore

Dražen Ciglenečki

Želimo pokazati da mi ne sudjelujemo u politici i ne pomažemo ili odmažemo niti jednoj političkoj opciji. Zanimaju nas isključivo prava branitelja, kaže Klemm



ZAGREB Šatori ispred Ministarstva branitelja uskoro bi, nakon što su deset mjeseci izazivali političke i društvene sukobe, mogli biti sklopljeni. Razlog su predstojeći parlamentarni izbori. Josip Klemm, jedan od vođa braniteljskog prosvjeda, potvrdio nam je da se razmišlja o micanju kontroverznih šatora.


– Ništa još nije odlučeno, ali to je ozbiljna ideja koju razmatramo. Želimo pokazati da mi ne sudjelujemo u politici i ne pomažemo ili odmažemo niti jednoj političkoj opciji. Zanimaju nas isključivo prava branitelja i mjesecima argumentirano upozoravamo da ova Vlada nije ispunila ono što je trebala. Ali, u parlamentarne izbore nećemo se miješati, rekao nam je jučer Klemm.  Ako on, Đuro Glogoški, Dražimir Jukić i ostali doista donesu odluku o završetku šatorskog prosvjeda, bilo bi to vjerojatno nakon objave datuma izbora. Ministru branitelja Predragu Matiću bio je to prvi glas o mogućnosti da se isprazni plato u Savskoj 66.


–  Nisam znao da razmišljaju o tome. No, čini mi se da oni već dulje vremena traže neki povod za odlazak, pa bi im izbori bili zgodna prilika. Što se mene tiče, izdržao sam ovih desetak mjeseci, ali svejedno bi mi drago bilo ako doista odu. Obećao sam im ranije da neću likovati u slučaju da se povuku i toga ću se držati. Ali, ponovit ću da nisu ni imali nikakvog razloga za taj prosvjed, poručuje Matić.




Ministar je uvjeren da Glogoški i kolege u deset mjeseci nisu uspjeli artikulirati što ih muči, što im je to Vlada Zorana Milanovića uskratila.


–  Odgovorno tvrdim, braniteljima nikad nije bilo bolje nego pod našom Vladom. Mogu to potkrijepiti nizom podataka. Nisam u svojem mandatu donio niti jednu mjeru kontra branitelja. Sve što sam rekao kad je započeo prosvjed, mogu slobodno i danas. Ništa se tu nije promijenilo. Oni su, pak, samo govorili da ja izjednačavam žrtvu i agresora i da smanjujem braniteljska prava, a da nisu iznijeli konkretne dokaze. Da sam na mjestu ljudi koji su i tijekom ovog vrućeg ljeta boravili u tim šatorima, zapitao bih se što je to meni trebalo, za koga i što to radim, naglašava Matić.


Za razliku od Klemma, koji ističe da branitelji prosvjednici nisu politički opredijeljeni, ministar misli sasvim suprotno.


–  Jedna politička opcija već 25 godina instrumentalizira tu populaciju, a oni na to pristaju. Svakome je to jasno. Sada su neke vođe prosvjeda politički avansirale i odavno ih nema u šatoru, a drugi se i dalje tamo pate. Što se tu može, zaključuje ministar branitelja.


Zadnjih je tjedana, možda i zbog visokih temperatura, u šatorima bilo vrlo malo ljudi. Jučer tek nekolicina. Nakon okršaja na Markovom trgu, intenzitet prosvjeda općenito je splasnuo. Premijer Zoran Milanović započeo je dijalog s braniteljima, dogovoreno je formiranje povjerenstava koja bi se bavila problemima što su ih oni iznijeli, ali je Glogoški potom objavio da prekida kontakte s Vladom.


Od tada je jedina zapažena aktivnost prosvjednika vezana za proslavu obljetnice Oluje u Kninu. Jukić je govorio na podnevnom skupu prije predsjednice  Grabar-Kitarović, a Glogoški je riječ dobio navečer na pozornici na kojoj je nastupao Thompson. Obojica su oštro kritizirali Vladu.