Sustav sigurnosti državne mature

Moćni Facebook: Policija istražuje tko je “provalio” temu eseja iz engleskog

Ljerka Bratonja Martinović

Foto Vlado KOS / Arhiva NL

Foto Vlado KOS / Arhiva NL

»Neki kažu da je gledanje filma baziranog na knjizi uzbudljivije od čitanja – neki ne«, jedna je od nekoliko potencijalnih tema eseja iz engleskog jezika koje su kružile internetom dan prije jučerašnjeg pisanja testa, a na dan testa pokazala se dobitnom



U samo tri dana policija istražuje još jedan slučaj provale u sustav državne mature, zahvaljujući čemu je maturantima dan uoči testa iz engleskog jezika na društvenim mrežama otkrivena jedna od zadanih tema eseja. Unatoč tome, ispit iz engleskog jezika koji su maturanti pisali jučer, neće se poništiti. U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta zgroženi su već drugim slučajem provale u sustav državne mature, čiji će se sigurnosni sustav nakon ovog temeljito preispitati.


Zasad nije poznato gdje je točno došlo do curenja informacija.


»Neki kažu da je gledanje filma baziranog na knjizi uzbudljivije od čitanja – neki ne«, jedna je od nekoliko potencijalnih tema eseja iz engleskog jezika koje su kružile internetom dan prije jučerašnjeg pisanja testa, a na dan testa pokazala se dobitnom. Maturanti su se nemalo iznenadili kad su došavši na državnu maturu vidjeli da je tema »pogođena«, a u šoku su bili i djelatnici Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) koji su o tome odmah obavijestili policiju.




– Riječ je o ispitu iz engleskog jezika A razine, koji se sastoji od tri dijela – pisanja, čitanja i slušanja. Tema iz dijela koji se odnosi na pisanje osvanula je tijekom noći na nekim društvenim mrežama, a o tome smo obavijestili policiju koja upravo provodi krim-istragu – rekla nam je Ana Franjić Božić, glasnogovornica NCVVO-a.


Iako su mnogi maturanti unaprijed znali temu testa, on se neće ponavljati, odlučni su u NCVVO-u. »Tako smo odlučili jer je test mnogo širi od spomenutog eseja, a maturanti su imali priliku na testu pokazati kompletno znanje stranog jezika«, objašnjava glasnogovornica. Daljnje će se odluke, dodaje, donositi u suglasnosti s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), a iz Nacionalnog centra apeliraju na maturante da budu mirni i ne uzbuđuju se zbog novog incidenta jer »nitko neće biti oštećen«.


O tome otkud je u javnost krenula tema eseja iz engleskog jezika u NCVVO-u ne žele kalkulirati jer je to, kažu, »pitanje kojim se treba baviti policija«. Teme su, kako piše portal Dalmacijanews, procurile na Facebook stranici »NCVVO – Nećemo izaći na maturu«, koja je nedugo nakon otkrivanja incidenta ugašena.


Podsjetimo, dva dana prije ovog incidenta zbog krađe testova u pulskoj privatnoj gimnaziji odgođen je test iz hrvatskog jezika, a pet je osumnjičenih osoba privedeno u policiju.