Bijeli rat

Mljekari sa zebnjom prate najnoviji spor susjednih država, traže zaštitu od jeftinog mlijeka iz BiH

Ljerka Bratonja Martinović

Mljekari očekuju državnu intervenciju / Foto CROPIX

Mljekari očekuju državnu intervenciju / Foto CROPIX

Vlada treba ustrajati u naporima da se uvoz mlijeka iz BiH zabrani. Mljekarska industrija jedva čeka da  u Hrvatsku stigne jeftino mlijeko iz uvoza, da može rušiti cijene mlijeka, kaže farmer Mladen Šolčić



ZAGREB Vlada ima mehanizme kojima može zaštititi hrvatske proizvođače mlijeka od uvoza jeftinog mlijeka iz susjedne Bosne i Hercegovine. Ako ih ne aktivira, uslijedit će kolaps sustava i propast mljekarskih farmi, upozoravaju hrvatski farmeri koji u strahu iščekuju ishod prigovora što ga je Hrvatska uložila na odluku odluku Europske komisije o dozvoli izvoza u države EU konzumnog mlijeka i mliječnih prerađevina nekoliko mljekarskih tvrtki iz BiH. 


Novi udar


Ponovni uvoz bosanskog mlijeka, čija se proizvodnja u toj državi stimulira velikim državnim poticajima, rezultirala bi padom cijena mlijeka i uništila hrvatske farmere, upozoravaju domaći mljekari. 



Prosječna je otkupna cijena mlijeka u Hrvatskoj oko 33 centa, a u Sloveniji i Mađarskoj je nešto niža, između 29 i 30 centi. Domaći mljekari, međutim, upozoravaju da rade u puno težim okolnostima, jer posljednjih 15-tak godina, za razliku od kolega u spomenutim državama koji su dobili subvencije za investiranje u proizvodnju, od države nisu dobili takvu pomoć.




– Već dugo vremena resornom ministarstvu iznosimo prijedloge, ali nas nitko ne sluša. Ne znam kome je cilj dotući mliječno govedarstvo, koje čini gotovo 50 posto aktivnosti u hrvatskoj poljoprivredi, pita se Rešetar. Ne radi se, zaključuje, samo o proizvođačima mlijeka i farmama, nego o opstanku hrvatskog sela, jer nakon gašenja farme selo propada. 



– Vlada treba ustrajati u naporima da se uvoz mlijeka iz BiH zabrani. Ako su postojala pravila za sve druge države, trebaju postojati i za BiH. Naša mljekarska industrija jedva čeka da se dogodi da u Hrvatsku stigne jeftino mlijeko iz uvoza, da može rušiti cijene mlijeka – upozorava farmer Mladen Šolčić. To je, kaže, moguće izbjeći ako se Ministarstvo poljoprivrede i Vlada usprotive uvozu bosanskog mlijeka. Ako do njega ipak dođe, bit će, uvjeren je Šolčić, velikih problema. 


– Zbog enormnih vrućina proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj u posljednjem je kvartalu ionako u padu za 2,5 do tri posto. Ako se dogodi novi udar na domaće mljekare, propast će još farmera i sustav će kolabirati. Cijena mlijeka i sad je preniska – upozorava Šolčić. 


Zabrinutost zbog prijetnje konkurencije iz susjedne BiH ne krije ni Igor Rešetar, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Međimurja. Hrvatski mljekari, podsjeća, moraju zadovoljiti visoke standarde kvalitete, što se ne traži od mljekara u BiH. 


– Ne bi bilo u redu da se takvo mlijeko nađe na hrvatskom tržištu – konstatira Rešetar. Svjestan je, kaže, da će u narednom razdoblju prije ili kasnije doći do uvoza bosanskog mlijeka u Hrvatsku. Cijena takvog mlijeka mogla bi biti vrlo povoljna za potrošače, no upitno je hoće li mlijeko uvezeno iz susjedne države biti doista mnogo jeftinije od našeg na policama hrvatskih trgovina, smatra Rešetar.  


Primjeri iz EU


Kako bilo, mljekari ne sumnjaju u to da bi uvoz jeftinog bosanskog mlijeka za njih bio poguban. Smatraju da bi se država, koja se prema mljekarima odnosi maćehinski, pa je jedino njih izostavila iz isplate potpora za posljedice ovogodišnje suše, morala intervenirati. 


– Mnoge države Europske unije pomagale su mlječnom govedarstvu kad bi došlo do krize. Tako su primjerice Mađarska i Francuska odvojile znatan dio novca da bi tamošnji proizvođači mlijeka opstali. Mi smo već pet godina u krizi, sve nam je gore i teže, a država se na to i ne osvrće – komentira Rešetar.