Kafka na rodiljnom

Mlada majka iz Rijeke kažnjena minimalnom rodiljnom naknadom – jer je dobila povišicu!

Bojana Mrvoš Pavić

Nadala se rodiljnoj naknadi od 7.000 kuna, koliku je primala plaću, no umjesto toga, na račun joj je sjelo svega 1.500 kuna. Bila je u šoku kad je doznala da je plaća na reviziji u HZZO-u, iako je povišicu, dok je bila u trećem mjesecu trudnoće, dobila s još nekoliko kolega



Smije li trudna zaposlena žena na poslu dobiti povišicu, a da zbog toga kasnije, na rodiljnom dopustu, ne ispašta? – pitanje je koje si unatrag tri mjeseca, otkad je rodila dijete, postavlja naša čitateljica iz okolice Rijeke. Zbog svog novorođenčeta želi ostati anonimna, no istovremeno i ispričati svoju priču, kako bi ukazala na nepravdu koja joj je nanesena.


U jednoj manjoj tvrtki radi niz godina, i radila je sve dok nije morala na obavezni rodiljni dopust, 28 dana prije termina porođaja. Puno prije toga, u trećem mjesecu trudnoće, kad poslodavcu još nije niti rekla da je trudna, dobila je povišicu, zajedno s još nekoliko kolega.


Tvrtka se, naime, počela oporavljati od krize, poslovi su krenuli nabolje, i poslodavac je svoje najzaslužnije zaposlenike, pa tako i nju, odlučio nagraditi. U Hrvatskoj – prava rijetkost, potez kakav se u ova teška vremena ne viđa često. Ipak, na kraju joj je sreću uspjela pokvariti država, zaključivši da je povišicu, moguće, dobila zbog ostvarivanja prava na veću rodiljnu naknadu, koja se isplaćuje iz proračuna. 


Spaljivanje na lomači




Naša je čitateljica rodila u travnju ove godine, u svibnju se nadala rodiljnoj naknadi u iznosu od sedam tisuća kuna, koliku je primala plaću, no umjesto toga, na račun joj je sjelo svega 1.500 kuna.


»Bila sam, dakako, u šoku, koji se još i povećao nakon što sam na HZZO-u doznala da je ‘moj slučaj’ na reviziji jer mi je plaća, moguće, fiktivno povećana u trudnoći kako bih kasnije ostvarila pravo na višu rodiljnu naknadu!


Poslodavac za moju trudnoću u vrijeme podizanja plaće nije niti znao, povišicu je dobilo još nekoliko ostalih, pa tako i muških kolega, no svejedno postoji mogućnost da ja, ukoliko HZZO revizijom tako procijeni, u potpunosti naknadu izgubim! Pitam se smije li žena u trudnoći na poslu biti nagrađena za svoj rad, a da ju se zbog toga, karikiram, kasnije ne spaljuje na lomači?!«, ogorčena je naša čitateljica.


Kako odgovaraju iz HZZO-a, zaposlena trudnica, kasnije rodilja, neće dobiti rodiljnu naknadu u punom iznosu svoje plaće, izračunate na temelju šestomjesečnog prosjeka te plaće, ukoliko se »utvrdi da je plaća namjerno fiktivno povećana«. Čim se, kažu, utvrdi »da je plaća drastično povećana u odnosu na raniji mjesec, ili se znatno razlikuje od ostalih zaposlenika u tvrtki koji rade na istom poslovima, postoji sumnja da je riječ o fiktivnom povećanju plaće«. 


Pod povećalom


Drugim riječima, primjerice, uspješna, ali trudna menadžerica, koja je u tvrtku dovela važnog klijenta, i zato ju je poslodavac nagradio povišicom, po rođenju djeteta ne treba očekivati svoju punu, zasluženu plaću, već reviziju iz HZZO-a?! Kako, na kraju krajeva, u HZZO-u određuju je li neka plaća fiktivno povećana, što znači »drastično« povećanje plaće, i u kojim slučajevima trudna zaposlenica smije dobiti povišicu, odnosno bolji ugovor o radu, a da kasnije ne bude stavljena pod povećalo?


Između ostalog, odgovaraju iz HZZO-a, nije im važno to je li poslodavac prije povišice znao da je žena trudna.


»HZZO-u nije cilj zakinuti niti jednu trudnicu ni majku, ali smo kao korisnici državnog proračuna dužni provjeravati vjerodostojnost podataka i isplata na temelju kojih isplaćujemo naknade«, odgovaraju. Između ostalog, napominju, podatke o plaći na temelju koje se ostvaruje pravo na rodiljnu naknadu, provjeravaju kod otvaranja bolovanja zbog komplikacija u trudnoći ili stupanja na rodiljni dopust ubrzo nakon zaposlenja, kod zaposlenja strankinja, kao i kod »povećanja plaća uz isti odrađeni fond sati, odnosno kod nerazmjernog povećanja plaće u odnosu na ostale radnike kod istog poslodavca u periodu prije odlaska na bolovanje ili rodiljni dopust«.


Dokazivanje prava


Sudeći po odgovoru HZZO-a, poslodavcu korisna, no trudna zaposlenica, koja je zbog stvarnih zasluga nagrađena povišicom, morat će svoje ostvareno pravo dokazivati, a tijekom revizije primati puno manju rodiljnu naknadu. 


»Znam da nisu sve rodilje poštene, da ima fiktivnog zapošljavanja zbog ostvarivanja prava na naknadu, kao i žena koje si u vlastitim obrtima povećavaju plaću kako bi ostvarile veću rodiljnu naknadu. No zašto nas se sve trpa u isti koš, stavlja pod povećalo i kažnjava malom naknadom kad nam je novac najpotrebniji, i prije negoli se dokaže eventualna prijevara?«, pita se čitateljica iz okolice Rijeke.